Απολυτη κυριαρχια για Android και iOS το 2014

Συνεχίζει να ενισχύει την κυριαρχία του το δυοπώλιο Android – iOS στην αγορά των smartphones το 2014 αφού σύμφωνα με τα στοιχεία της IDC, το 96,3% του συνόλου των smartphones που διετέθησαν σε παγκόσμιο επίπεδο το 2014 είχαν Google Android ή Apple iOS λειτουργικό σύστημα.

Ειδικότερα, το μερίδιο του Android έφθασε στο 81,5%, κάτι που σημαίνει ότι οι πωλήσεις smartphones με το συγκεκριμένο λειτουργικό σύστημα ξεπέρασαν για πρώτη χρονιά το όριο του 1 δις τεμαχίων και πιο συγκεκριμένα, πουλήθηκαν 1,059 δις Android smartphones. Αξίζει εδώ να σημειώσουμε ότι ο συνολικός αριθμός των “έξυπνων” κινητών τηλεφώνων που πουλήθηκαν ήταν 1,3 δις. Αντίστοιχα, το μερίδιο του iOS ήταν στο 14,8% καθώς πουλήθηκαν 192,7 εκατ. συσκευές iPhone, μία επίδοση που επίσης αποτελεί ρεκόρ για την Apple.

Από εκεί και πέρα, το μόνο λειτουργικό σύστημα που δυνητικά μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στα smartphones είναι τα Windows Phone της Microsoft. Μάλιστα, οι προσδοκίες είναι μεγαλύτερες σε σύγκριση με το παρελθόν εξαιτίας των επερχόμενων Windows 10. Οι πωλήσεις συσκευών με Windows Phone αυξήθηκαν μεν (34,9 εκατ. συσκευές το 2014 έναντι 33,5 εκατ. το 2013) αλλά η αύξηση ήταν πολύ μικρή με αποτέλεσμα το μερίδιο να μειωθεί στο 2,7% από 3,3%.

Από εκεί και πέρα, το μερίδιο της πάλαι πότε κραταιάς και ηγέτιδας δύναμης στη συγκεκριμένη αγορά, Blackberry, είναι πλέον στο 0,4%, ενώ στο 0,6% είναι το μερίδιο των υπόλοιπων λειτουργικών συστημάτων, το πιο γνωστό από τα οποία είναι το Firefox OS, το οποίο παρά τη διαφήμιση και την προώθηση που έγινε δεν έχει καταφέρει να κάνει αισθητή την παρουσία του.

Δημήτρης Μαλλάς