14 C
Athens
23/04/2021
Biztech

Από τη Ψηφιακή Σύγκλιση στη Ψηφιακή Ανάπτυξη

Καθυστερήσεις, δημιουργία συντονιστικού κέντρου και νέο επιχειρησιακό πρόγραμμα ήταν τα “καυτά” θέματα που συζητήθηκαν στο πλαίσιο της ετήσιας ημερίδας του Επιχειρησιακού Προγράμματος “Ψηφιακή Σύγκλιση”. Πιο συγκεκριμένα, μία πρόταση, η οποία έχει ακουστεί αρκετές φορές στο παρελθόν, για τη δημιουργία ενός ενιαίου συντονιστικού κέντρου για την αξιοποίηση των τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών διετύπωσε στο πλαίσιο της ημερίδας ο αρμόδιος για το συγκεκριμένο πρόγραμμα, Γενικός Γραμματέας Τηλεπικοινωνιών & Ταχυδρομείων, Μενέλαος Δασκαλάκης. Την ίδια στιγμή, ο κλάδος εκφράζει παράπονα για το γεγονός ότι στο νέο ΕΣΠΑ δεν υπάρχει επιχειρησιακό πρόγραμμα για τις ψηφιακές τεχνολογίες, αλλά οι πληροφορίες που υπάρχουν αναφέρουν ότι δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας δεδομένου ότι θα υπάρξει τελικώς νέο επιχειρησιακό πρόγραμμα με επικρατέστερη επωνυμία “Ψηφιακή Ανάπτυξη” καθώς κάτι τέτοιο αποτελεί απαίτηση της Κομισιόν. Μάλιστα, οι ίδιες πηγές υποστηρίζουν πως το συγκεκριμένο επιχειρησιακό πρόγραμμα βρίσκεται ήδη σε φάση σχεδιασμού.

Η πρόταση του κ. Δασκαλάκη περί δημιουργίας συντονιστικού κέντρου ήταν ενδεχομένως ότι πιο ενδιαφέρον από την ημερίδα που επικεντρώθηκε κατά κύριο λόγο σε παρουσιάσεις ορισμένων δράσεων που έχουν ήδη υλοποιηθεί ή βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο. Σύμφωνα με τον Γενικό Γραμματέα, η έλλειψη του κέντρου αυτού δημιουργεί ζητήματα σε τομείς όπως είναι η διαλειτουργικότητα, η επικάλυψη έργων, η εφαρμογή προτύπων και αρχών, όπως και στις προτεραιότητες.

Σημειωτέον πάντως πως αντίστοιχη πρόταση έχουν διατυπώσει αρκετές φορές και οι φορείς του κλάδου, και κυρίως ο ΣΕΠΕ, έχοντας συζητήσει το συγκεκριμένο θέμα και με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος, μάλιστα, είχε συμφωνήσει. Το θέμα είναι ότι μία τέτοια κίνηση θα πρέπει να προχωρήσει άμεσα και ενδεχομένως να  απαιτηθεί και η εμπλοκή του Δημήτρη Πτωχού, προϊσταμένου του Γραφείου Στρατηγικού και Ψηφιακού Σχεδιασμού στη Γενική Γραμματεία του Πρωθυπουργού, ο οποίος παρουσιάζεται ιδιαίτερα ενεργός όσον αφορά στα θέματα που άπτονται της αξιοποίησης των ψηφιακών τεχνολογιών στο Δημόσιο αλλά και όσον αφορά την ανάπτυξη της οικονομίας.

Καθυστερήσεις
Τόσο ο κ. Δασκαλάκης όσο και ο προϊστάμενος της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης του Ε.Π. “Ψηφιακή Σύγκλιση” Μανώλης Γιαμπουράς έκαναν ιδιαίτερη αναφορά στις καθυστερήσεις που έχουν υπάρξει στην υλοποίηση ουκ ολίγων δράσεων στο πλαίσιο του προγράμματος. Μάλιστα, ο κ. Δασκαλάκης ανέφερε ότι έχουν ήδη γίνει απεντάξεις έργων συνολικού προϋπολογισμού 40 εκατ. ευρώ και ότι αυτή την περίοδο υπάρχουν διεργασίες προκειμένου να ξεκαθαρίσει το τοπίο αναφορικά με το ποια έργα που έχουν μείνει πίσω θα προχωρήσουν τελικώς ή όχι.

Δεν είναι τυχαίο ότι πριν από μερικές ημέρες η Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης της “Ψηφιακής Σύγκλισης” δημοσίευσε κατάλογο με 14 υποέργα πράξεων, με τελικό δικαιούχο την “Κοινωνία της Πληροφορίας ΑΕ”, των οποίων το τρέχον στάδιο υλοποίησης απέχει κατά πολύ από το επιδιωκόμενο. Η Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης πρακτικά δίνει διορία έως τα τέλη Φεβρουαρίου (ανάλογα με το χρόνο ωρίμανσης που βρίσκεται το κάθε έργο) ως καταληκτική ημερομηνία επίτευξης του στόχου της κάθε διακήρυξης. Στα έργα αυτά περιλαμβάνονται σημαντικά έργα όπως είναι αυτό για το G-cloud, για το οποίο έχει γίνει πολύς λόγος.

Πάντως, ο κ. Γιαμπουράς επεσήμανε ότι υπάρχουν αρκετά από τα βασικά έργα που προχωρούν. Για παράδειγμα, αυτό για τις δημόσιες προμήθειες είναι σε φάση υλοποίησης, το ψηφιακό ληξιαρχείο προχωρά, το ψηφιακό σχολείο θα προκηρυχθεί στις αρχές του 2014, ενώ σύντομα αναμένεται ο ανάδοχος για το ηλεκτρονικό εισιτήριο στις αστικές συγκοινωνίες της Αθήνας. Επίσης, για το πολυσυζητημένο Σύζευξις ΙΙ αναμένεται το “πράσινο φως” από την Κομισιόν για να προχωρήσει, ενώ για το μεγάλο έργο της ψηφιοποίησης των δικαστηρίων η προκήρυξη είναι προγραμματισμένη για τις αρχές του 2014.
Δημήτρης Μαλλάς

Το BizTech.gr χρησιμοποιεί συνδέσεις Vodafone Internet 4Sharing για να σας φέρνει πάντα πρώτο κάθε εξέλιξη.
 

Σχετικά άρθρα

Νέα έκδοση του λογισμικού Powerline dLAN Cockpit της devolo

Kitriniaris

Αλλαγή… οθόνης για τα tablets

Channel-Manager

Cluster καινοτομίας προωθεί η ΓΓΕΤ

dmallas

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία χρήσης. Αποδοχή Περισσότερα