17.6 C
Athens
27/02/2021
Biztech

Απαγόρευση προϊόντων της Lenovo σε “ευαίσθητες” υπηρεσίες ορισμένων χωρών [Update: Διάψευση Αυστραλίας και Lenovo]

Με ένα δημοσίευμα που προκάλεσε αίσθηση, η  Australian Financial Review (AFR) αποκάλυψε ότι οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, ο Καναδάς, η Αυστραλία και η Νέα Ζηλανδία έχουν προχωρήσει σε σιωπηρή απαγόρευση προμήθειας προϊόντων της κινεζικής Lenovo. Τα προϊόντα που απαγορεύθηκαν αφορούσαν εξοπλισμό δικτύων για χρήση από τις υπηρεσίες πληροφοριών και άμυνας των πέντε χωρών.

Ακόμα πιο εντυπωσιακό είναι το γεγονός ότι η απαγόρευση αυτή βρίσκεται σε ισχύ από τα μέσα της προηγούμενης δεκαετίας. Συγκεκριμένα, οι πέντε χώρες-η συνεργασία των οποίων σε επίπεδο υπηρεσιών πληροφοριών είναι γνωστή ως Five Eyes- προχώρησαν σε ενδελεχή έλεγχο των προϊόντων της Lenovo, κατά τον οποίο σύμφωνα με το δημοσίευμα της AFR προέκυψαν ενδείξεις για ύπαρξη “backdoor” hardware το οποίο δυνητικά θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί από τρίτους χωρίς ο επίσημος χρήστης να λάβει γνώση.

Η Lenovo δήλωσε άγνοια για το γεγονός ενώ τόνισε ότι έχει ισχυρή συνεργασία με κυβερνητικές υπηρεσίες σε όλο τον κόσμο. Γεγονός παραμένει ότι τους τελευταίους μήνες αρκετές κινεζικές εταιρείες αντιμετωπίζουν ολοένα και περισσότερα προβλήματα στη συνεργασία τους με χώρες της Δύσης. Συνήθως η αιτιολογία αφορά εφαρμογή πρακτικών που παραβιάζουν τους κανόνες ανταγωνισμού εκ μέρους των Κινέζων, ωστόσο είναι η πρώτη φορά που στο κάδρο μπαίνει επισήμως και ζήτημα εθνικής ασφάλειας.

[Νέα ενημέρωση 2/8] Το δημοσίευμα του AFR δέχθηκε την πρώτη επίσημη αμφισβήτηση, αφού το Υπουργείο Αμύνης της Αυστραλίας δήλωσε με σχετική ανακοίνωσή του ότι “Αυτή η αναφορά είναι εκ των πραγμάτων λανθασμένη. Δεν υπάρχει καμία απαγόρευση ή προειδοποίηση από το Υπουργείο Άμυνας για την εταιρεία Lenovo ή τα προϊόντα της, ούτε σε classified ούτε σε unclassified συστήματα“.

Αντίστοιχα, η στάση της Lenovo ήταν κατηγορηματική και ξεκάθαρη, αφού η εταιρεία διαμήνυσε ότι: “Ως μία διαφανής, εισηγμένη εταιρία, που περιλαμβάνεται στις Global Fortune 500 εταιρείες, η Lenovo είναι γνωστή για τις άριστες πρακτικές της. Έχουμε κερδίσει επάξια τη φήμη της διαφάνειας και της αξιοπιστίας και είμαστε πάντοτε υπόλογοι τόσο προς τους μετόχους μας όσο και προς ένα ευρύ φάσμα άλλων ενδιαφερόμενων φορέων σε παγκόσμιο επίπεδο. Τα προϊόντα μας είναι αποδεδειγμένα αξιόπιστα και ασφαλή τόσο για τις εταιρίες όσο και για τους καταναλωτές και χαιρετίζουμε πάντα τη δέσμευσή τους να διασφαλίσουν ότι τα προϊόντα μας ικανοποιούν τις ανάγκες ασφαλείας τους.

Επιπλέον η Lenovo συνεχίζει να έχει μια στενή σχέση με τους πελάτες της κυβέρνησης, συνεπώς οι αναληθείς αυτοί ισχυρισμοί είναι πρωτόγνωροι για εμάς“.
 
Το BizTech.gr χρησιμοποιεί συνδέσεις Vodafone Internet 4Sharing για να σας φέρνει πάντα πρώτο κάθε εξέλιξη.

 

Σχετικά άρθρα

Άλμα στις πωλήσεις PCs στην Ελλάδα, στην κορυφή η Lenovo

Kitriniaris

Αρχίζει η χρηματοδότηση του ICT4GROWTH

Kitriniaris

Η Xerox χωρίζεται στα δύο. Ποιο είναι το πλάνο για τη Xerox Hellas;

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία χρήσης. Αποδοχή Περισσότερα