13 C
Athens
20/04/2024
Biztech

Ανέτοιμες οι ελληνικές εταιρείες μπροστά στους κινδύνους του BYOD

Μόνο το 8% των ελληνικών εταιρειών διαθέτει ολοκληρωμένες πολιτικές ασφαλείας για τη χρήση φορητών συσκευών στα εταιρικά δίκτυα, ενώ σε παγκόσμιο επίπεδο το ποσοστό αυτό ανέρχεται σε 14%. Την ίδια στιγμή, οι περισσότερες εταιρείες δεν σχεδιάζουν να περιορίσουν τη χρήση των προσωπικών φορητών συσκευών για σκοπούς που σχετίζονται με το περιεχόμενο της εργασίας. Αυτά είναι μερικά από τα ευρήματα της παγκόσμιας έρευνας της B2B International, Global Corporate IT Security Risks 2013, η οποία πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με την Kaspersky Lab. Στην έρευνα συμμετείχαν επιχειρήσεις από χώρες σε όλο τον κόσμο, ανάμεσά τους και η Ελλάδα.

Τα περιστατικά ασφαλείας του ΙΤ στα οποία εμπλέκονται φορητές συσκευές ήδη λαμβάνουν διαφορετικές μορφές ενώ αναμένεται να γίνουν περισσότερο ποικιλόμορφα και διαδεδομένα στο μέλλον. Το 5% των Ελλήνων συμμετεχόντων στη διεθνή έρευνα της B2B International ανέφερε τις φορητές συσκευές σαν την πηγή τουλάχιστον μίας διαρροής εμπιστευτικών δεδομένων τους τελευταίους 12 μήνες. Οι φορητές συσκευές προκάλεσαν περισσότερες διαρροές κρίσιμων δεδομένων σε σχέση με τις επιθέσεις phishing (3% των εταιρειών) ή τις απάτες που προέρχονται από τους εργαζομένους (3%).

Ο λόγος είναι προφανής: οι φορητές συσκευές – τα smartphones και τα tablets – χρησιμοποιούνται για επαγγελματικούς λόγους σε καθημερινή βάση. Αυτές οι συσκευές συχνά ανήκουν στους ίδιους τους εργαζόμενους και επομένως χρησιμοποιούνται και για προσωπικούς λόγους. Η συγκέντρωση και η διαχείριση σημαντικών εταιρικών και προσωπικών πληροφοριών (επαφές, εφαρμογές, κτλ) σε μία συσκευή είναι σίγουρα βολική –θέτει, όμως, ένα σημαντικό κίνδυνο για την ασφάλεια της εταιρείας. Σε ποσοστό 49%, οι συμμετέχοντες παραδέχτηκαν ότι το περιβάλλον Bring Your Own Device αποτελεί μια αυξανόμενη απειλή για την ασφάλεια των εταιρικών υποδομών ΙΤ.

Η χρήση των πολιτικών ασφαλείας στο ΙΤ για τις φορητές συσκευές, οι οποίες διέπονται από εσωτερικούς εταιρικούς κανόνες, μειώνουν σε μεγάλο βαθμό τους επιχειρηματικούς κινδύνους που σχετίζονται με τα smartphones και τα tablets.  Παρόλα αυτά, οι ολοκληρωμένες και σωστά ανεπτυγμένες πολιτικές ασφαλείας στις επιχειρήσεις τείνουν να αποτελούν την εξαίρεση παρά τον κανόνα. Το 38% των Ελλήνων συμμετεχόντων ανέφερε ότι οι εταιρείες τους διαθέτουν μια πολιτική ασφαλείας που δεν είναι πλήρως ανεπτυγμένη, το 28% των συμμετεχόντων σχεδίαζε να αναπτύξει σταδιακά μια πολιτική ασφαλείας για φορητές συσκευές στο μέλλον, ενώ το 27% δήλωσε ότι δεν διαθέτει παρόμοια πολιτική ούτε και σχεδιάζει να αναπτύξει.

Ένας λόγος για τον οποίο αυτές οι πολιτικές δεν εφαρμόζονται πλήρως μπορεί να είναι η έλλειψη χρόνου και οικονομικών πόρων. Περίπου το 34% αυτών που ανέφεραν ότι διαθέτουν μια πολιτική ασφαλείας για τις φορητές συσκευές, δήλωσε ότι δεν την εφαρμόζει λόγω της ανεπαρκούς χρηματοδότησης, ενώ το 11% δήλωσε ότι δεν υπάρχει καθόλου πρόσθετη χρηματοδότηση.

Το BizTech.gr χρησιμοποιεί συνδέσεις Vodafone Internet 4Sharing για να σας φέρνει πάντα πρώτο κάθε εξέλιξη.

Σχετικά άρθρα

H PCS αργυρός χορηγός στο 3o Συνέδριο Επαγγελματικής Ασφάλισης

Giorgos Athanassiadis

Samsung: Spin-off για τα πολλά λεφτά στις οθόνες

biztech

Διπλή γιορτή εθελοντισμού της Oktabit: Αιμοδοσία και bazaar για το Χαμόγελο του Παιδιού

Giorgos Athanassiadis

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία χρήσης. Αποδοχή Περισσότερα