Ανασα η ψηφιακη μεταβαση για την αγορα TVs

Σημαντική χείρα βοηθείας στην αγορά των καταναλωτικών ηλεκτρονικών συσκευών έδωσε τελικώς η διακοπή της μετάδοσης αναλογικού τηλεοπτικού σήματος από τον Υμηττό, καθώς το γ’ τρίμηνο του 2012, σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες υπήρξε πολύ μεγάλη αύξηση των πωλήσεων τηλεοράσεων.

Παρατηρητές της αγοράς κάνουν, μάλιστα, λόγο για αύξηση 100% των πωλήσεων τηλεοράσεων τον περασμένο Ιούλιο –σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2011- προσθέτοντας πως η αγορά ενισχύθηκε σημαντικά και τους επόμενους 2 μήνες με τον Αύγουστο να κινείται ανοδικά σε επίπεδα της τάξεως του +30%.

Η αύξηση αυτή φαίνεται πως βοήθησε σημαντικά αρκετές εταιρείες, ιδίως εκείνες που κινούνται στο χώρο των τηλεοράσεων αλλά και των οθονών για προσωπικούς υπολογιστές με ενσωματωμένο TV Tuner, προκειμένου να ανακάμψουν σε σημαντικό βαθμό και να καλύψουν τις απώλειες που υπήρχαν στο α’ εξάμηνο του 2012, οι οποίες χαρακτηρίζονται ως ιδιαίτερα σημαντικές.

Μάλιστα, αρκετές εταιρείες του κλάδου περιμένουν το επόμενο «ραντεβού» της ψηφιακής τηλεόρασης που δεν είναι άλλο από τη διακοπή του αναλογικού σήματος στη Θεσσαλονίκη και σε μεγάλο μέρος της Μακεδονίας που είναι προγραμματισμένη για τις 14 Δεκεμβρίου όταν και θα σταματήσει η αναλογική εκπομπή από το κέντρο στο Χορτιάτη. Σε συνδυασμό με την περίοδο των Χριστούγεννων, οι κατασκευαστές ευελπιστούν ότι αυτή η εορταστική περίοδος θα είναι λίγο καλύτερη σε σχέση με τις δύο προηγούμενες.

Δημήτρης Μαλλάς