21.9 C
Athens
25/04/2024
Biztech

Amazon: Θα μας… κλείσει το σπίτι(;)

Χρησιμοποιώ το Amazon μανιωδώς. Ως πελάτης, δεν έχω ξανανιώσει ποτέ τόσο ξεχωριστός και τόσο “προσεγμένος” στη ζωή μου. Και αυτό, από ένα κατάστημα που δεν μπορώ να επισκεφθώ, και από πωλητές που δεν υπάρχουν!

Αυτή η “retail προσέγγιση” και η σημασία στη λεπτομέρεια και στην απλότητα, ακολουθήθηκε πριν από περίπου 7 χρόνια και στη δημιουργία των Amazon Web Services ή απλά AWS. Το αποτέλεσμα; Ένας ακατανίκητος παίκτης στον χώρο του cloud computing, ο οποίος έχει καταφέρει να συνδυάσει την απλότητα με τις χαμηλές τιμές, και παράλληλα να διαθέτει προβάδισμα τουλάχιστον μισής δεκαετίας σε σχέση με τον ανταγωνισμό. Προβάδισμα σε επίπεδο ωριμότητας των υπηρεσιών, προβάδισμα σε θέματα billing (ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα του cloud), προβάδισμα σε θέματα υποδομής, δικτύου, marketing, πόρων κ.λπ.

Με βάση μία τελευταία μελέτη της Morgan Stanley, το προβάδισμα και η δυναμική των AWS είναι τόσο σημαντικές, που δεν αποκλείεται να… κλείσουν το σπίτι σε πολλούς ανταγωνιστές… Και όταν λέμε ανταγωνιστές, μην πάει το μυαλό σας μόνο στη Rackspace, την Google ή τη Microsoft. Ο τυφώνας Amazon μπορεί να καταστρέψει… τα πάντα!

Γιατί; Για τον απλούστατο λόγο ότι η μετάβαση στο cloud και η παροχή τού ΙΤ ως υπηρεσία, διαλύει την κλασική μορφή του ΙΤ που γνωρίζαμε! Οι επιχειρήσεις δεν θα αγοράζουν servers όπως παλιά, αφού θα τους νοικιάζουν στο cloud. Δεν θα ασχολούνται με τοπικές βάσεις δεδομένων, δεν θα αλλάζουν δίσκους, ούτε θα ασχολούνται με το backup. Όλα θα γίνονται στο “σύννεφο” και εταιρείες όπως η Amazon θα επηρεάσουν το παγκόσμιο IT budget από 3% έως 17%!

Όπως είναι τοποθετημένες αυτήν τη στιγμή, οι υπηρεσίες cloud του Amazon, καλύπτουν μία αγορά, το μέγεθος της οποίας ανέρχεται (πάντα σύμφωνα με τη μελέτη τής Morgan Stanley), στα 152 δις δολάρια.
Από αυτά τα $152 δις, η Amazon αναμένεται να εξασφαλίσει περίπου τα $24 δις μέχρι το 2022, τη στιγμή που μέχρι πριν λίγα χρόνια δεν υπήρχε καν offering, και σήμερα ο αντίστοιχος τζίρος υπολογίζεται κοντά στα $2 δις.

Η αγορά της cloud υποδομής (αυτά τα $152 δις) αποτελείται κατά βάση από:
46 δις σε υπηρεσίες υπολογιστικής ισχύος (CPU/servers).
40 δις σε υπηρεσίες βάσεων δεδομένων.
25 δις σε υπηρεσίες storage.
20 δις σε υπηρεσίες deployment και διαχείρισης.
13 δις σε υπηρεσίες networking.
7 δις σε application services.
2 δις σε υπηρεσίες content delivery.

Με βάση τη μελέτη τής Morgan Stanley, καμία εταιρεία δεν πρόκειται να μείνει ανεπηρέαστη, και εδώ που τα λέμε, δεν είναι καθόλου τυχαίο το ότι όλοι οι μεγάλοι παίκτες (HP, EMC, Oracle κ.λπ.) τρέχουν σχεδόν πανικόβλητοι το τελευταίο διάστημα ώστε να δημιουργήσουν τη δική τους αντίστοιχη υποδομή.

Εταιρείες όπως η Red Hat και η VMware φαίνεται να διατρέχουν το μεγαλύτερο “κίνδυνο”, ενώ καθώς το δίκτυο της Amazon μεγαλώνει, από το στόχαστρό του δεν ξεφεύγει ούτε καν η Akamai που παίζει πρακτικά μόνη της στον τομέα του CDN (Content Delivery Network).

Παίκτες όπως η Cisco και η Juniper είναι σαφώς πιο ασφαλείς, αλλά όσο μιλάμε για IaaS και Software Defined Networking, τίποτα δεν μπορεί να αποκλειστεί.

Φυσικά, όλα αυτά είναι περισσότερο ένα (ακόμη) καμπανάκι για τους πολυεθνικούς γίγαντες που μοιάζουν να καθυστερούν χαρακτηριστικά στην υιοθέτηση νέων τεχνολογιών, παρά μία προφητεία καταστροφής τους. Και αυτό, διότι όπως και να το κάνουμε, αφενός διαθέτουν τεράστια δύναμη και πελατολόγιο, αφετέρου έχουν πολλούς τρόπους να αμυνθούν (και να επιτεθούν), με τις εξαγορές να αποτελούν τον πιο απλό.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία χρήσης. Αποδοχή Περισσότερα