Αλλαζει ο χαρτης των ευρωπαϊκων τηλεπικοινωνιων

Έντονη είναι πλέον η κινητικότητα που υπάρχει στην ευρωπαϊκή τηλεπικοινωνιακή αγορά, η οποία δείχνει να έχει εισέλθει για τα καλά σε έναν νέο γύρο συγκέντρωσης που ενδέχεται να οδηγήσει σε σημαντικό περιορισμό του αριθμού των “παικτών”. Αυτή την περίοδο, η ισπανική και η γαλλική αγορά δείχνουν να είναι στο επίκεντρο.

Η Vodafone ανακοίνωσε τη συμφωνία για την εξαγορά έναντι €7,2 δις της ισπανικής ONO, η οποία έχει μεν 1,9 εκατ. συνδρομητές σταθερής τηλεφωνίας και Internet, αλλά διαθέτει ένα προηγμένο δίκτυο οπτικών ινών, το οποίο και ήταν το βασικό περιουσιακό στοιχείο που ήθελε ο βρετανικός τηλεπικοινωνιακός όμιλος. Η συμφωνία είναι η τρίτη εξαγορά της Vodafone στο χώρο των ενσύρματων δικτύων την τελευταία διετία καθώς το 2012 είχε αποκτήσει τη βρετανική Cable & Wireless ($1,6 δις) και το 2013 τη γερμανική Kabel Deutschland (€7,7 δις). Κοινό χαρακτηριστικό της Kabel Deutschland και της ΟΝΟ είναι ότι διαθέτουν υποδομές που προσφέρουν εξαιρετικά υψηλές ταχύτητες σύνδεσης στο Διαδίκτυο όπως και τηλεοπτικές υπηρεσίες. Ειδικά, η ΟΝΟ προσφέρει συνδέσεις της τάξεως των 200 Mbps στους συνδρομητές της. Με την εξαγορά της ΟΝΟ, η Vodafone θα μπορέσει να είναι περισσότερο ανταγωνιστική απέναντι στην Telefonica όσον αφορά στην ισπανική αγορά.

Πρακτικά, η Vodafone υλοποιεί τη νέα στρατηγική της που βασίζεται στη μετεξέλιξη της σε έναν ολοκληρωμένο τηλεπικοινωνιακό πάροχο που θα προσφέρει συνδυαστικά πακέτα σταθερής και κινητής τηλεφωνίας όπως φυσικά και ευρυζωνικής πρόσβασης στο Διαδίκτυο αλλά υπηρεσίες συνδρομητικής τηλεόρασης. Αυτή είναι άλλωστε και η τάση που υπάρχει σε όλη την Ευρώπη με τη Vodafone να αξιοποιεί τα κεφάλαια από την πώληση του 45% της Verizon Wireless για να χρηματοδοτήσει τις εξαγορές της αλλά και να επενδύσει στη δημιουργία δικτύων κινητής τηλεφωνίας 4ης γενιάς, επιδιώκοντας να αποκτήσει τεχνολογικό προβάδισμα έναντι των ανταγωνιστών της.  Σε αυτό το πλάνο, η φημολογούμενη συμφωνία για την απόκτηση της hellas online ταιριάζει απόλυτα στη στρατηγική της Vodafone.

Γαλλία
Κινητικότητα υπάρχει και στη Γαλλία όπου η SFR, η δεύτερη εταιρεία κινητής τηλεφωνίας της χώρας, είναι σε διαδικασία πώλησης με τον βασικό της μέτοχο, τη Vivendi, να είναι σε αποκλειστικές διαπραγματεύσεις με τη Numericable, η οποία δραστηριοποιείται στο χώρο της σταθερής τηλεφωνίας και του Διαδικτύου. Η συγκεκριμένη συμφωνία αναμένεται να κινηθεί σε επίπεδα άνω των €12 δις.
Περαιτέρω ανακατατάξεις ενδέχεται να υπάρξουν και στην Ισπανία όπου η Orange, η τρίτη εταιρεία κινητής της χώρας, φέρεται να ενδιαφέρεται για μία από τις Jazztel και Yoigo. Η τελευταία ελέγχεται από την σουηδο-φινλανδική TeliaSonera.

Πάντως, το κλειδί για το επερχόμενο ντόμινο εξαγορών και συγχωνεύσεων βρίσκεται στις Βρυξέλλες. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διερευνά ακόμη την εξαγορά της E-Plus, της γερμανικής θυγατρικής στο χώρο της κινητής τηλεφωνίας της ολλανδικής ΚΡΝ, από την Telefonica. Αν η συγκεκριμένη εξαγορά εγκριθεί θα σημάνει ότι η ΕΕ είναι διατεθειμένη να “χαλαρώσει” το ρυθμιστικό πλαίσιο, δεδομένου ότι στη Γερμανία θα μείνουν 3 αντί για 4 “παίκτες” στην κινητή τηλεφωνία. Και αφού θα υπάρχει προηγούμενο, τότε σε αρκετές ακόμη ευρωπαϊκές χώρες θα δούμε μείωση του αριθμού των “παικτών”. Κάτι για το οποίο πιέζουν οι μεγάλοι τηλεπικοινωνιακοί όμιλοι που δυσκολεύονται να βρουν τα κεφάλαια που απαιτούνται για τη δημιουργία νέων τηλεπικοινωνιακών υποδομών, είτε συζητάμε για δίκτυα οπτικών ινών, είτε για δίκτυα 4G.
Δημήτρης Μαλλάς

Το BizTech.gr χρησιμοποιεί συνδέσεις Vodafone Internet 4Sharing για να σας φέρνει πάντα πρώτο κάθε εξέλιξη.