Αλλαζει η ευρωπαϊκη πολιτικη στις τηλεπικοινωνιες

Ένα πρώτο δείγμα αλλαγής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο θέμα των συγχωνεύσεων των τηλεπικοινωνιακών παρόχων στην ΕΕ είχαμε με την έγκριση που έδωσε χθες η Κομισιόν στην εξαγορά της γερμανικής E-Plus, θυγατρικής της ολλανδικής ΚΡΝ, από την ισπανική Telefonica.

Η τελευταία δραστηριοποιείται στη Γερμανία μέσω της Ο2 και η εξαγορά, αξίας €8,6 δις, θα έχει ως αποτέλεσμα να μειωθεί ο αριθμός των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας με ιδιόκτητη υποδομή στη μεγαλύτερη αγορά της Ευρώπης από 4 σε 3. Το νέο σχήμα θα είναι η μεγαλύτερη εταιρεία κινητής τηλεφωνίας της Γερμανίας, όπου οι έτεροι μεγάλοι “παίκτες” είναι η T-Mobile της Deutsche Telekom και η Vodafone.

Η συμφωνία είχε ανακοινωθεί το φθινόπωρο του 2013 και πολλοί παρατηρητές υποστήριζαν ότι η έγκριση του ή μη από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα αποτελούσε ένδειξη για το κατά πόσον οι Βρυξέλλες είναι διατεθειμένες να βάλουν νερό στο κρασί τους όσον αφορά το θέμα της μείωσης του αριθμού των παρόχων, όπως πιέζουν οι μεγάλοι τηλεπικοινωνιακοί όμιλοι της Γηραιάς Ηπείρου.

Στην Ευρώπη υπάρχουν αυτή τη στιγμή περίπου 100 εταιρείες κινητής τηλεφωνίας, όταν στις Ηνωμένες Πολιτείες είναι μόλις 4 και αυτή η διαφορά θεωρείται ως ένας από τους λόγους που οι αμερικανικές εταιρείες έχουν αποκτήσει τεχνολογικόα αλλά και ανταγωνιστικό προβάδισμα έναντι των ευρωπαϊκών. Επίσης, δεν είναι τυχαίο το κύμα των εξαγορών και συγχωνεύσεων που υπάρχει τους τελευταίους μήνες στην Ευρώπη με τη Vodafone, για παράδειγμα, να αγοράζει εταιρείες σταθερής τηλεφωνίας και συνδρομητικής τηλεόρασης σε μεγάλες αγορές όπως αυτές της Ισπανίας και της Γερμανίας. Η υπάρχουσα εκτίμηση είναι ότι το “πράσινο φως” που έδωσε η Επιτροπή Ανταγωνισμού για τη συμφωνία Telefonica – KPN θα αποτελέσει την αρχή για μία σειρά από ανακοινώσεις για εξαγορές και συγχωνεύσεις σε αρκετές αγορές της Ευρώπης, ιδίως εκείνες όπου υπάρχουν 4 “παίκτες” κινητής τηλεφωνίας. 

Πως επηρεάζουν οι συγκεκριμένες εξελίξεις την ελληνική αγορά; Θεωρητικά ελάχιστα προς το παρόν καθώς είναι ιδιαίτερα δύσκολο να “επιτρέψει” η Κομισιόν να υπάρξει μείωση του αριθμού των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας σε αγορές με 3 “παίκτες”.