17.3 C
Athens
15/04/2021
Biztech

All-in-one printers: Η μεγάλη ευκαιρία για το κανάλι

Παρά τον ψηφιακό μετασχηματισμό και την εξέλιξη της τεχνολογίας, οι ανάγκες των επιχειρήσεων για εκτυπώσεις όχι μόνο συνεχίζουν και υφίστανται αλλά αυξάνονται. Μπορεί να έχουν μειωθεί οι σπατάλες σε χαρτί και αναλώσιμα και κάποιες εργασίες να έχουν ψηφιοποιηθεί πλήρως (όπως για παράδειγμα η ηλεκτρονική τιμολόγηση), από την άλλη ακριβώς αυτή η τάση έχει οδηγήσει σε μεγάλη ζήτηση για συσκευές all-in-one. Οι επιχειρήσεις επιθυμούν μεταξύ άλλων πιο ποιοτικές εκτυπώσεις, μεγαλύτερη ευελιξία (mobile/cloud printing), ψηφιοποίηση και αρχειοθέτηση εγγράφων (πολυλειτουργικές συσκευές).

Οι σύγχρονες πολυλειτουργικές συσκευές (MFP) προσφέρουν πολύ περισσότερα από εκτυπώσεις και σαρώσεις. Πρόκειται για endpoints που επικοινωνούν με το Internet, το cloud, διαθέτουν apps και επιτρέπουν την απευθείας εκτέλεση μιας σειράς εργασιών, χωρίς χρήση υπολογιστή και ως εκ τούτου επιτρέπουν το ταχύτερο ROI από πλευράς επιχειρήσεων.

Την ίδια στιγμή, επειδή η ασφάλεια και τα προσωπικά δεδομένα (GDPR) παίζουν πλέον πολύ σημαντικό ρόλο, ειδικά σε κλάδους που διακινούνται ευαίσθητες πληροφορίες ο εκτυπωτής θα πρέπει να είναι εξοπλισμένος με λειτουργίες προστασίας δεδομένων και εκτυπώσεων.

 


 

Οι συσκευές MFP θα εξορθολογίσουν πολλές από τις εργασίες γραφείου, εξοικονομώντας στην επιχείρηση χρόνο και χρήματα. Οι συσκευές αυτές θα επιτρέψουν την απομάκρυνση ή τη μείωση του αριθμού μεμονωμένων συσκευών όπως είναι τα scanners και τα fax. Το αποτέλεσμα θα είναι η εξοικονόμηση χώρου (αλλά και δαπανών), ελαχιστοποιώντας και τις ανάγκες για μεμονωμένες προμήθειες συσκευών και αναλωσίμων.

 

Η λογική με την οποία η επιχείρηση θα επιλέξει μια συσκευή MFP, και την οποία οφείλουν οι συνεργάτες να λάβουν σοβαρά υπόψη τους, είναι πως θα πρέπει να καλύψει συγκεκριμένες ανάγκες. Ας τις δούμε αναλυτικότερα:

 

Η εκτύπωση είναι μια καθημερινή εργασία σε κάθε εργασιακό χώρο. Η επιλογή μιας συσκευής, θα πρέπει να γίνεται βάσει του πόσο συχνά οι εργαζόμενοι εκτυπώνουν και τι είδους projects απαιτούνται. Οι συσκευές MFP είναι εξοπλισμένες για να εκτυπώνουν εκατοντάδες ή χιλιάδες σελίδες υψηλής ποιότητας καθημερινά σε μια ποικιλία από μέσα εκτύπωσης, σε αντίθεση με τους απλούς εκτυπωτές που περιορίζονται όσον αφορά τον τύπο χαρτιού και γενικότερα μέσων.

Επιπρόσθετα, οι MFP περιλαμβάνουν λειτουργίες όπως ασπρόμαυρη και έγχρωμη εκτύπωση, μίας ή δύο πλευρών, πολλαπλών σελίδων ανά φύλλο, καθώς και εξελιγμένες δυνατότητες ασφάλειας. Οι συσκευές αυτές προσφέρουν εξελιγμένες λειτουργίες στο προσωπικό και είναι ικανές για συντομεύσεις σε εργασίες ρουτίνας, εξορθολογίζοντας τις διαδικασίες αυτές.

 

Ένα ακόμα χαρακτηριστικό των MFP είναι η λήψη υψηλής ποιότητας κειμένου και φωτογραφιών από σκαναρισμένα έγγραφα. Επιπρόσθετα, ο χρήστης μπορεί να τοποθετήσει USB συσκευές με ψηφιακά έγγραφα, να τα αποστείλει μέσω e-mail, να τα αποθηκεύσει σε κοινόχρηστους φακέλους εντός δικτύου, ή να τα ανεβάσει στο cloud. Το σκανάρισμα είναι ένα χαρακτηριστικό το οποίο είναι χρήσιμο σε πολλές επιχειρήσεις, δεδομένου πως εξαλείφει την ανάγκη για ξεχωριστή συσκευή fax. Η απόκτηση συσκευών MFP θα ολοκληρώσει αυτές τις εργασίες ταχύτερα, ποιοτικότερα και με μεγαλύτερη ασφάλεια.

Μπορεί η αποστολή fax να είναι σαφώς πιο σπάνια στις μέρες μας από ό,τι στο παρελθόν, δεδομένης της μικρής δημοτικότητας του fax, αλλά παραμένουν αρκετές οι επιχειρήσεις που απαιτούν τέτοιες δυνατότητες. Οι συσκευές MFP ενσωματώνουν λειτουργίες faxing, μαζί με τις υπόλοιπες, για όσους τις έχουν ανάγκη.

 

Οι εκτυπωτές MFP προσφέρουν ποικιλία επιλογών σύνδεσης, επιτρέποντας την εκτύπωση από desktops συνδεδεμένα σε κάποιον server, σε USB ή μέσω ασύρματης σύνδεσης. Πρόκειται για πολύτιμο χαρακτηριστικό, μιας και πολλές επιχειρήσεις εκτυπώνουν από ποικιλία desktops, laptops, tablets ακόμα και κινητά. Οι πελάτες που επισκέπτονται την επιχείρηση με έγγραφα αποθηκευμένα σε δικές τους συσκευές διευκολύνονται σημαντικά να τα μοιραστούν με τον τρόπο αυτόν.

 

Οι συσκευές MFP διατίθενται σε διαφορετικά μεγέθη, οπότε ανάλογα με τις ανάγκες εκτύπωσης της επιχείρησης θα καθοριστεί το μέγεθος ή η ποσότητα των συσκευών που χρειάζεται. Ο συνεργάτης θα εκτιμήσει τις ανάγκες της επιχείρησης και τους συνολικούς στόχους της, ώστε να καθορίσει τον ακριβή αριθμό των εκτυπωτικών συσκευών που χρειάζεται για να βελτιώσει συνολικά το περιβάλλον εκτύπωσης.

 

Τέλος, το TCO είναι κάτι που πρέπει να ληφθεί υπόψη κατά την επιλογή ενός MFP. Σε αυτό περιλαμβάνεται το κόστος της συσκευής όπως εξάλλου και τα αναλώσιμα, η συντήρηση κ.ο.κ. Ο Managed Print Provider θα προσφέρει στην επιχείρηση το βέλτιστο περιβάλλον εκτύπωσης και επομένως θα οδηγήσει σε σημαντικές ευκαιρίες εξοικονόμησης δαπανών.

 

Τα οφέλη των MFP για τις επιχειρήσεις

 

Εξοικονόμηση δαπανών

Μπορεί η αρχική επένδυση σε έναν εκτυπωτή MFP να είναι μεγαλύτερη από εκείνη σε έναν απλό εκτυπωτή, αλλά θα προσφέρει στην επιχείρηση τη δυνατότητα να εκτελεί ένα σύνολο εργασιών (εκτύπωση, scanner, copier) μέσα από μία και μόνο συσκευή. Επιπλέον, η μακροχρόνια χρήση και οι δαπάνες συντήρησης είναι χαμηλότερες στις συσκευές MFP. Αντί να πρέπει η επιχείρηση να αγοράσει toner/ μελάνια, χαρτί και υπηρεσίες συντήρησης για πολλές συσκευές, θα μπορεί να πληρώσει αποκλειστικά για τις υπηρεσίες και τις προμήθειες με μια απλή μηνιαία συνδρομή.

 

Απλοποίηση διαχείρισης inventory

Με πολλαπλές συσκευές στο γραφείο, η επιχείρηση θα είναι υποχρεωμένη να αγοράζει προμήθειες από διαφορετικούς κατασκευαστές για διαφορετικά μοντέλα. Η απόκτηση συσκευών MFP σημαίνει πως δεν θα χρειαστεί παρά η αγορά αναλωσίμων για έναν μόνο τύπο συσκευών, από έναν μόνο vendor.

 

 

Εξοικονόμηση χώρου

Οι πολυσυσκευές MFP μειώνουν σημαντικά τον χώρο για εκτύπωση, copy, scan και fax που χρειάζεται η επιχείρηση. Αφού όλες αυτές οι λειτουργίες εκτελούνται μέσω μιας συσκευής, θα απαιτηθεί αποκλειστικά ένας μικρός χώρος που θα καταλάβει στο γραφείο η συσκευή MFP. Το ίδιο ισχύει και στην περίπτωση των αναλωσίμων, οπότε θα χρειαστείτε λιγότερο χώρο, αφού έχετε πλέον μόνο μία συσκευή αντί για περισσότερες.

 

 

Αυξημένη λειτουργικότητα

Με την έλευση του e-mail και του cloud computing, τα fax γίνονται ολοένα και σπανιότερα στους εργασιακούς χώρους. Εντούτοις, η ανάγκη αυτή δεν έχει εξαφανιστεί εντελώς. Χάρη στα MFP, οι επιχειρήσεις μπορούν εύκολα να προσθέσουν κι αυτή τη δυνατότητα αποστολής ή λήψης fax χωρίς το πρόσθετο έξοδο της αγοράς ή συντήρησης μιας ξεχωριστής συσκευής ειδικά για τη λειτουργία αυτή.

Στη λογική αυτή, μια πολυσυσκευή με δυνατότητα scanning θα ανοίξει νέους δρόμους όσον αφορά το workflow, τον διαμοιρασμό αρχείων και την αποθήκευση. Η ευκολία και η εξοικονόμηση χρόνου και χρήματος είναι τα οφέλη μιας συσκευής MFP, ενώ οι εργαζόμενοι θα ωφεληθούν από τις πρόσθετες λειτουργίες που προσφέρουν όσον αφορά τη δημιουργία εγγράφων, τον διαμοιρασμό και την αποθήκευση.

 

Κριτήρια επιλογής MFP

Το θετικό είναι πως η αγορά προσφέρει μεγάλη ποικιλία MFPs, αν και δεν είναι όλες το ίδιο κατάλληλες για κάθε επιχείρηση. Κάποιες είναι ιδεώδεις για μεγάλες επιχειρήσεις, ενώ άλλες απευθύνονται σε μικρομεσαίες. Κάποιες είναι σχεδιασμένες για συγκεκριμένες εκτυπωτικές ανάγκες, ενώ άλλες απευθύνονται σε ευρύτερα segments. Ας δούμε τα κριτήρια επιλογής της κατάλληλης συσκευής MFP για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις:

 

Εκτίμηση του TCO

Το κόστος μιας συσκευής είναι διαφορετικό από το συνολικό κόστος ιδιοκτησίας (TCO) της. Εκτός της δαπάνης του ίδιου του hardware, οι προμήθειες, οι υπηρεσίες και η αποτελεσματικότητα του εκτυπωτή έχουν αντίκτυπο στο TCO. Για παράδειγμα, ένας inkjet εκτυπωτής απλής λειτουργίας μπορεί να στοιχίζει λιγότερο ως άμεση επένδυση στην επιχείρηση, αλλά σε βάθος χρόνου, οι περισσότερες επιχειρήσεις θα ανακαλύψουν πως το κόστος των αναλωσίμων, σε συνδυασμό με τις αυξημένες ανάγκες που θα οδηγήσουν στην αγορά και άλλων συσκευών για άλλες εργασίες, συνηγορούν υπέρ της εξαρχής απόκτησης ενός MFP.

 

Εκτίμηση απαραίτητων λειτουργιών

Η επιχείρηση θα πρέπει να εκτιμήσει τις εκτυπωτικές απαιτήσεις των εργαζομένων της πριν επιλέξει την καλύτερη συσκευή MFP. Βασίζεται κυρίως στις εκτυπώσεις και λιγότερο στο scanning, copying και χαρακτηριστικά fax; Ή μήπως χρειάζεται έστω και σε κάποιον βαθμό σε όλες αυτές τις λειτουργίες για το καθημερινό της επιχειρείν; Λειτουργίες όπως η εκτύπωση, το scanning (και λιγότερο το fax) μπορεί να είναι σημαντικά features, αλλά εφόσον το copying κριθεί εξίσου απαραίτητο, θα πρέπει να επιλεχθούν κάποια MFPs που ενσωματώνουν κι αυτό το χαρακτηριστικό.

 

Βελτιώσεις στο workflow

Κατά την επιλογή του καλύτερου MFP για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, θα πρέπει να εκτιμηθεί η ικανότητά του να βελτιώσει το workflow στο γραφείο. Σε πολλές περιπτώσεις, πολλοί εργαζόμενοι βασίζονται σε μία αποκλειστικά συσκευή για εκτύπωση, scanning, copying κ.λπ. Σε αυτά τα περιβάλλοντα απαιτείται μια συσκευή που μπορεί να επιτελέσει πολλαπλές λειτουργίες ταυτόχρονα, με αποτέλεσμα την ενίσχυση της παραγωγικότητας και τον εξορθολογισμό του workflow.

 

Insights και βελτιστοποίηση

Σκεφτείτε όλα εκείνα τα εξτρά features που μπορούν να μετατρέψουν ένα MFP από μια απλή συσκευή σε ένα επιχειρηματικό εργαλείο βελτιστοποίησης. Οι συσκευές MFP έχουν τη δυνατότητα να ελέγχουν τη ροή δεδομένων ανεξάρτητα από το job status, τα print queues και την ετοιμότητα των συσκευών μεταξύ χρηστών και ΙΤ admins. Οι πληροφορίες αυτές εφοδιάζουν την επιχείρηση και τον service provider προκειμένου να αναγνωρίσει τη βελτιστοποίηση και τις ευκαιρίες περικοπής δαπανών.

 

Τέλος, η επιχείρηση θα πρέπει να εκτιμήσει τη δέσμευση του παρόχου στα εργαλεία διαχείρισης συσκευών, τα utilities και τις διαθέσιμες υπηρεσίες. Ένας πιο φτηνός εκτυπωτής MFP με ελάχιστη ή καθόλου υποστήριξη από τον πάροχο θα κοστίσει πολύ περισσότερα χρήματα μακροπρόθεσμα. Στη λογική αυτή οι συνεργάτες θα πρέπει να προτείνουν στον πελάτη συσκευές που διαθέτουν μια ολοκληρωμένη σουίτα διαχείρισης συσκευών και εργαλείων υποστήριξης.

Επίσης, καλό θα είναι η επιχείρηση να μην παραμελήσει τις Managed Print Services, οι οποίες παρέχουν συντήρηση και υποστήριξη help desk, προκειμένου να διασφαλίσουν πως η συσκευές βρίσκονται σε ιδανική κατάσταση λειτουργίας και διαθέτουν σταθερή ροή αναλωσίμων, χωρίς να προκαλείται οποιοδήποτε disruption στο print workflow της επιχείρησης.

 
 

 

Η αγορά των MFP

Η αξία της παγκόσμιας αγοράς εκτυπωτών MFPs (συνολικά Α3 και Α4) υπολογίστηκε στα 27,5 δις δολάρια το 2018 και αναμένεται να φτάσει τα 34 δις δολάρια ως το 2023, με μέσο ετήσιο όρο ανάπτυξης της τάξης του 3,6% κατά τη διάρκεια της περιόδου 2018-2023.

Βασικός παράγοντας ανάπτυξης της αγοράς MFP είναι η δυνατότητά της εκτελεί πολλαπλές λειτουργίες όπως εκτύπωση, σάρωση και αποστολή fax. Επιπρόσθετα, εξαιτίας της υψηλής αξιοπιστίας και της ευελιξίας όπως και της ευκολίας χρήσης και του compact μεγέθους, οι multi-function εκτυπωτές χρησιμοποιούνται τόσο για οικιακή όσο και για επιχειρηματική χρήση. Πρόκειται για σημαντικό παράγοντα στον οποίο οφείλεται η ζήτηση για MFPs και αναμένεται να αυξηθεί τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο, οδηγώντας την ανάπτυξη της παγκόσμιας αγοράς.

Από την άλλη, ένας ανασχετικός παράγοντας είναι το γεγονός πως οι συσκευές του είδους είναι συνήθως πιο ακριβές, ενώ η συντήρησή τους πιθανώς να αποδειχθεί συχνά δαπανηρή.

Αν και η παγκόσμια αγορά εξοπλισμού γραφείου στη Βόρεια Αμερική και τη Δυτική Ευρώπη είναι ώριμη, το InfoTrends αναμένει αύξηση στις πωλήσεις τεμαχίων, ειδικότερα στους έγχρωμους Α4 εκτυπωτές. Συγκεκριμένα, τονίζει πως η αγορά θα συνεχίσει να μετακινείται από τους Single Function (SF) laser printers στους MFPs και από τις μονόχρωμες στις έγχρωμες συσκευές.

 

Στην πραγματικότητα, εντός του 2018 οι MFPs αντιπροσώπευαν το 52% επί του συνόλου των πωλήσεων laser εκτυπωτών, ενώ όπως δείχνουν οι σχετικές ενδείξεις, οι συσκευές MFP θα αυξηθούν περίπου στο 58% των συνολικών πωλήσεων τεμαχίων. Αντίστοιχα, οι έγχρωμες laser συσκευές αναμένεται να αυξηθούν από το 31% στο 34% των συνολικών πωλήσεων στη Βόρεια Αμερική και από το 37% στο 40% στη Δυτική Ευρώπη κατά τη διάρκεια της εξεταζόμενης περιόδου. Στη Βόρεια Αμερική, οι έγχρωμοι Laser A4 MFPs πωλήσεις αναμένεται να αυξηθούν με μέσο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης 3,9% ως το 2021. Οι πωλήσεις στη Δυτική Ευρώπη υπολογίζεται να αυξηθούν με μέσο ετήσιο όρο ανάπτυξης 2,5%.

 
 

 

Αύξηση των inkjet πωλήσεων

Το InfoTrends προβλέπει συνεχή ανάπτυξη στις πωλήσεις τεμαχίων στον κλάδο των Business Inkjet τόσο στη Βόρεια Αμερική όσο και στη Δυτική Ευρώπη εντός του 2021. Στη Βόρεια Αμερική οι πωλήσεις αναμένεται να αυξηθούν με μέσο ετήσιο όρο ανάπτυξης 6,2%, ενώ στη Δυτική Ευρώπη προβλέπεται αύξηση με μέσο ετήσιο όρο 4,6% κατά τη διάρκεια της ίδιας περιόδου. Η αύξηση των πωλήσεων οφείλεται εν πολλοίς στη νέα γενιά συσκευών inkjet συσκευών, οι οποίες προσφέρουν μια ελκυστική εναλλακτική στους laser.

 

Ελληνική αγορά Office Copier/MFPs, 2015-2019

Στο διάγραμμα βλέπουμε την πορεία της ελληνικής αγοράς συσκευών Office Copier/ MFP. Η άνοδος ολόκληρης της αγοράς από το 2015 έως σήμερα (με μια πτώση το 2016) είναι σαφής.

Πηγή: Infosource

Τα ποσοστά στις στήλες αντιπροσωπεύουν τα μερίδια των ασπρόμαυρών και έγχρωμων MFP επί του συνόλου της αγοράς. Σε όλο το εξεταζόμενο διάστημα οι ασπρόμαυρες και οι έγχρωμες συσκευές έχουν παράλληλη ανοδική πορεία, με τις πρώτες να έχουν μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς. Ωστόσο, όπως φαίνεται και από τα αντίστοιχα μερίδια αγοράς, η απόσταση μεταξύ των δύο κατηγοριών μειώνεται χρόνο με το χρόνο.

 

Ένα άλλο ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι οι συσκευές Α3 χάνουν μερίδιο αγοράς. Συγκεκριμένα από 64% που ήταν το μερίδιο αγοράς των Α3 Office το οικονομικό έτος 2018, το 2019 έπεσε στο 54%, ενώ τα Α4 Office από 36% ανέβηκαν στο 46% το ίδιο διάστημα.

 

 

Δυτική Ευρώπη: Μια αγορά σε άνοδο

Το τελευταίο τρίμηνο του 2019 είδε τις πωλήσεις εκτυπωτών να ακολουθούν την πορεία των προηγούμενων τριμήνων με υγιή ζήτηση για consumer και business συσκευές MFP, σύμφωνα με τις πιο πρόσφατες εκτιμήσεις δεδομένων από την Context.

Σύμφωνα λοιπόν με τα στοιχεία αυτά, ο όγκος πωλήσεων των εκτυπωτών μέσω των μεγαλύτερων διανομέων της Δυτικής Ευρώπης παρουσίασε πτώση της τάξης του 4,4% ΥοΥ στα τέλη του 2019. Η ταχύτατη ανάπτυξη του 9,1% στις πωλήσεις των laser MFPs (η οποία ακολούθησε την εντυπωσιακή ανάπτυξη του 30% ΥοΥ στο consumer segment εντός του Q3), αντιστάθμισε την πτώση των συσκευών inkjet (SFPs με 15,5% και MFPs με 6,4%) και των laser SFPs (-6,9%).

Με τους διανομείς να αναφέρουν πως η απαίτηση των resellers για SFPs (ειδικότερα για τα χαμηλότερων προδιαγραφών μοντέλα) είναι χαμηλή, η συνεχόμενη μετάβαση από συσκευές SFPs σε MFPs είναι σίγουρο πως θα διευρυνθεί περαιτέρω.

Οι business laser MFPs συσκευές, οι οποίες αντιστοιχούν στο 73% των πωλήσεων και το 89% των εσόδων, κατέγραψαν μια μικτή ΥοΥ αύξηση στις πωλήσεις της τάξης του 2,9% τον Ιούλιο του 2019, οδηγώντας σε αύξηση εσόδων του 9,3%, ανατρέποντας την αρνητική τάση της αγοράς τόσο το 2018 όσο και το 2019.

 

Οι πωλήσεις και τα κέρδη από τους laser MFPs παρουσίασαν αύξηση σε όλες τις χώρες της Δυτικής Ευρώπης το καλοκαίρι του 2019. Στην Ιταλία οι συνολικές πωλήσεις εκτυπωτών συνέχισαν να αυξάνονται τόσο από πλευράς τεμαχίων όσο από έσοδα (+14% και +28% ΥοΥ αντίστοιχα) με τους περισσότερους retailers και τους μικρούς resellers να αγοράζουν από τους διανομείς, χάρη στη δυνατότητά τους να προσφέρουν πίστωση και δυνατότητα μικρότερων παραγγελιών

Οι vendors επίσης ωφελούνται από αυτή την αλλαγή, η οποία μεταφέρει το οικονομικό ρίσκο στο κανάλι διανομής. Εντούτοις, σύμφωνα με την Context, η ερώτηση είναι τι θα ζητήσουν οι διανομείς από τους vendors για να αντισταθμίσουν το υψηλότερο ρίσκο που παίρνουν.

Η Μεγάλη Βρετανία επίσης κατέγραψε ισχυρή ΥοΥ ανάπτυξη στις πωλήσεις των laser MFPs το καλοκαίρι του 2019, τόσο από πλευράς τεμαχίων (+12%) όσο και εσόδων (+11%), μια αύξηση που οφείλεται στο business segment (+9,2%), το οποίο αντιστοιχεί στο 87% των πωλήσεων laser MFPs (96,4% από πλευράς εσόδων) στη χώρα αυτή. Από την άλλη, και οι consumer laser MFPs κατέγραψαν σημαντική ανάπτυξη (αύξηση πωλήσεων +33% και έσοδα +31%), αν και αντιστοιχούν στο 13% των πωλήσεων και στο 3,6% των εσόδων.

Αναμένεται πως η ζήτηση τόσο για consumer όσο και για business MFPs θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα καθ’ όλη τη διάρκεια του τρέχοντος έτους, καθώς νέα προϊόντα θα γίνονται διαθέσιμα.

 

Προβλέψεις για MFP και λύσεις εκτύπωσης

Έχει ήδη διατυπωθεί πως οι επιχειρήσεις τυπώνουν σαφώς λιγότερο από όσο συνήθιζαν στο παρελθόν, με την ποσότητα των πληροφοριών που χρειάζεται να τυπωθεί στο χαρτί να μειώνεται. Εντούτοις, αν και η βιομηχανία του printing δείχνει να συρρικνώνεται, ταυτόχρονα γίνεται ολοένα και πιο διαφοροποιημένη και καινοτομική, επικεντρώνοντας στο πώς οι συσκευές MFP θα μπορούν να διαχειριστούν τα ψηφιακά έγγραφα και τα δεδομένα αντί να εκτυπώνουν απλά σελίδες.

Οι συσκευές MFPs δεν χρησιμοποιούνται πλέον αποκλειστικά για εκτυπώσεις και scanning, αλλά ολοένα και συχνότερα ως ψηφιακά hubs, επιτρέποντας στους χρήστες πρόσβαση στις ζωτικές πληροφορίες τους με διαρκώς διαφορετικούς τρόπους. Επιπλέον, παρατηρούμε τη συνεχή αύξηση του ανταγωνισμού μεταξύ των αγορών Α3 και Α4, αλλά και τη συνεχή μετακίνηση στις συσκευές MFP και την αυξημένη ζήτηση για Managed Print Services. Τοποθετώντας τις συσκευές MFP στο επίκεντρο του δικτύου της επιχείρησης, το αποτέλεσμα είναι η ψηφιακή τους μεταμόρφωση, η ψηφιοποίηση του workflow των λειτουργιών και η πλήρης εκμετάλλευση της αρχικής επένδυσης.

 
 

 

Οι λύσεις εκτύπωσης και ο εξορθολογισμός των διεργασιών

Μια από τις πιο ενδιαφέρουσες τάσεις του κλάδου εκτύπωσης είναι η ενσωμάτωση των εκτυπωτικών συσκευών στις cloud υπηρεσίες. Η πρόσβαση των αρχείων στο cloud μέσω MFPs επιτρέπει τη βέλτιστη εκμετάλλευση των δεδομένων της επιχείρησης. Μέσω της σύνδεσης ή ενσωμάτωσης σε cloud υπηρεσίες, όπως τα Office 365 ή DropBox από τις συσκευές και τις όποιες λύσεις, οι χρήστες θα μπορούν να εξορθολογίσουν τις διεργασίες με ακόμα πιο έξυπνα workflows.

Για παράδειγμα, από τη συσκευή MFP, ο χρήστης μπορεί να σκανάρει και να αποθηκεύσει στο cloud, καθώς και να εκτυπώσει έγγραφα που έχει αποθηκεύσει στον cloud λογαριασμό του, πιθανώς όσο εργάζεται από το σπίτι ή απομακρυσμένα. Επιπλέον, θα μπορεί να σαρώσει ένα έγγραφο για να εισαγάγει τις πληροφορίες σε μια αυτοματοποιημένη διεργασία.

Συν τοις άλλοις, βλέπουμε την ανάπτυξη περισσότερων κάθετων λύσεων, όπως στην περίπτωση του HR, των ψηφιακών mailrooms, ακόμα και των ιατρικών αρχείων. Οι λύσεις MFP και τα scanning features των συσκευών αυτών αποτελούν εξαιρετικό εισαγωγικό σημείο για αυτούς τους τύπους λύσεων.

Όσον αφορά τον τελικό χρήστη, μια τάση που δείχνει να έχει σημαντική ανάπτυξη είναι εκείνη που σχετίζεται με το μεγαλύτερο personalization. Παρατηρούμε την ανάπτυξη εκτυπωτικών λύσεων, τις οποίες οι system admins μπορούν να κατεβάσουν απευθείας στο δίκτυό τους και την παρουσία app stores αφιερωμένων στη βελτίωση της εμπειρίας των χρηστών.

Αυτού του είδους η μετακίνηση στο ευέλικτο software και η χρήση εφαρμογών έχει ως αποτέλεσμα μια πιο εξατομικευμένη user experience. Στα επόμενα χρόνια, οι χρήστες θα μπορούν να συνδέονται στις εκτυπωτικές συσκευές τους και να βρίσκουν τις εφαρμογές που αντανακλούν το πώς ο μεμονωμένος χρήστης επιθυμεί να εργάζεται, σε αντίθεση με ένα και μόνο ενιαίο σετ προκαθορισμένων επαγγελματικών εργαλείων.

 

Περισσότερη ασφάλεια

Οι document services δημιουργούν ευκαιρίες για τις επιχειρήσεις, καθώς αυτοματοποιούν τη διαχείριση των εργασιών με έγγραφα, εξοικονομώντας χρόνο και χρήματα, αλλά και χρησιμοποιώντας τα συστημάτα MFP ως data hub, κάτι που απαιτεί εξτρά ασφάλεια. Τα τελευταία χρόνια έχουν εμφανιστεί πολλές high-profile καμπάνιες όσον αφορά την ασφάλεια των εκτυπωτών και των εγγράφων, ενώ αυτό θα συνεχίσει και μέσα στο τρέχον έτος και στα επόμενα. Οι ειδήσεις που καταφτάνουν για μεμονωμένες περιπτώσεις εκτυπωτών που έχουν πέσει θύμα hacking αποτελούν εξάλλου μια υπενθύμιση πως όλες οι συνδεδεμένες συσκευές θα χρειαστούν μέτρα ασφάλειας – όπως συμβαίνει, για παράδειγμα, και με τα laptops.

Βασικό κλειδί της επιτυχίας αυτής είναι η τοποθέτηση της σωστής ασφάλειας. Προσφέροντας στους ΙΤ managers τα σωστά εργαλεία, η επιχείρηση θα συνδράμει το έργο τους, ενώ την ίδια στιγμή οι τελικοί χρήστες θα έχουν την ευελιξία να εργαστούν με τον τρόπο που επιθυμούν. Οι εκτυπωτικές συσκευές της εποχής μας διαθέτουν ακόμα πιο αποτελεσματικά χαρακτηριστικά ασφαλείας από ποτέ. Τα features που ήταν διαθέσιμα 5 χρόνια πριν ως standalone λύσεις πλέον θεωρούνται αναπόσπαστο κομμάτι πολλών λύσεων εκτύπωσης.

Δεδομένης της παρουσίας του GDPR (General Data Protection Regulation) που ήδη βρίσκεται σε ισχύ, μια δεδομένη τάση για τις λύσεις εκτύπωσης είναι η ασφαλής αποθήκευση και διαχείριση των προσωπικών πληροφοριών των χρηστών. Στη λογική αυτή βλέπουμε την ανάπτυξη των χαρακτηριστικών ασφαλείας διαμέσου των συνδεδεμένων πλατφορμών. Εργαλεία όπως η ενισχυμένη αναγνώριση χρήστη, η χρήση ταυτοποίησης PIN, όπως και η ταυτοποίηση login και password θεωρούνται σε έναν βαθμό δεδομένες.

 
 

 

Diversity σε προϊόντα και υπηρεσίες

Η εγκαθίδρυση όλων αυτών των εξελίξεων στην αγορά του document solution θα αποτελέσει στροφή προς μια περισσότερο «ΙΤ-κεντρική» προοπτική και προσέγγιση. Οι πελάτες θα επιθυμούν να αγοράζουν προϊόντα από vendors που δίνουν προτεραιότητα στο ΙΤ. Πρόκειται για μια τάση στην οποία οι επιχειρήσεις θα πρέπει να ανταποκριθούν εντός του έτους, προκειμένου να παραμείνουν ανταγωνιστικές.

 

Καινοτομία με ΙοΤ και ΑΙ

Αναμένουμε πως οι επιχειρήσεις θα βασιστούν και θα εξελίξουν τις έξυπνες, συνδεδεμένες τεχνολογίες που έχουν ήδη ξεκινήσει να αποτελούν αναπόσπαστο τμήμα της βιομηχανίας εκτύπωσης και ΙΤ. Η ΑΙ και το ΙοΤ έχουν γίνει μέρος της καθημερινότητάς μας και καθώς οι τεχνολογίες αυτές βρίσκονται πλέον στο προσκήνιο, οι επιχειρήσεις θα πρέπει να διαφοροποιήσουν τις προσφορές τους, προσφέροντας πραγματική αξία για τους πελάτες τους.

Προκειμένου να γίνει αυτό, οι vendors θα πρέπει να εστιάσουν περισσότερο στην εμπειρία του τελικού χρήστη, κοιτάζοντας πέρα από την τεχνολογία ώστε να κατανοήσουν το πώς τα νέα features και η λειτουργικότητα είναι σχεδιασμένα για να έχουν μεγαλύτερο αντίκτυπο στη συνολική εμπειρία των πελατών. Με τον τρόπο αυτόν θα επιτευχθεί ακόμα πιο στοχευμένη καινοτομία, η οποία θα προσφέρει τις εμπειρίες που επιθυμούν, που χρειάζονται και εκτιμούν οι πελάτες.

Ανεξάρτητα από το μέγεθος της επιχείρησης, προβλέπουμε πως θα υπάρχει αυξημένος ρόλος για τις document solutions μέσα στα επόμενα χρόνια. Βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα θα υπάρχει συνεχής εξάρτηση από το έντυπο και τις εκτυπώσεις παρά από τις ψηφιακές εκδόσεις, ιδίως σε legal και coroporate ρυθμίσεις. Εντούτοις, την ίδια στιγμή, εφόσον προκύπτει ανάγκη για ψηφιακή μεταμόρφωση όλων των εκτυπωμένων εγγράφων ώστε να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις όχι μόνο των επιχειρήσεων, αλλά επίσης των συνεχώς διαφοροποιούμενων αναγκών των εργαζομένων μιας επιχείρησης, θεωρούμε πως θα ασκηθεί μεγαλύτερη πίεση στο πώς οι MFPs θα εξελιχθούν για μελλοντική χρήση στον χώρο εργασίας.

 
 

 

Σχετικά άρθρα

«Sapphire Partner» της Avaya η Cosmos Business Systems

Giorgos Athanassiadis

Ξεπούλησε και το Xbox One μέσα σε 24 ώρες

Kitriniaris

Βελτιωμένα αποτελέσματα για τον όμιλο Quest το 2013

Kitriniaris

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία χρήσης. Αποδοχή Περισσότερα