10 C
Athens
15/01/2021
Biztech

Ακριβότερες μνήμες μετά την πτώχευση της Elpida

Η Elpida Memory, ένας από τους μεγαλύτερους κατασκευαστές μνημών DRAM στον κόσμο, προχωράει ολοταχώς προς καθεστώς πτώχευσης, έχοντας ήδη ζητήσει τη σχετική νομική προστασία.
Αυτή η εξέλιξη δημιουργεί μεγάλο κενό σε ό,τι αφορά τη διαθεσιμότητα μνημών στην παγκόσμια αγορά, η οποία θα καλυφθεί εν μέρει από τον ανταγωνισμό, όχι όμως πλήρως, τουλάχιστον σε πρώτη φάση. Έτσι, από το δεύτερο εξάμηνο του έτους, αναμένεται αύξηση στις τιμές των μνημών, σύμφωνα και με αναλυτές όπως η εταιρεία IHS iSuppli.

Η αύξηση του κόστους δεν θα είναι καθόλου αμελητέα, αφού με βάση τις εκτιμήσεις της IHS, εάν το 25% της παραγωγής της Elpida χαθεί τελικά, η παγκόσμια μέση τιμή για τις μνήμες DRAM αναμένεται να αυξηθεί στα $1,21 μέχρι το τέλος του έτους, δηλαδή περίπου 15,5% υψηλότερα από τα $1,05 στα οποία θα βρίσκεται κατά το τέλος του τρέχοντος εξαμήνου.
Χωρίς αυτήν τη μείωση της παραγωγής, θα έχουμε και πάλι αύξηση στις τιμές της μνήμης (λόγω θεμάτων logistics αλλά και μειωμένου ανταγωνισμού), αυτήν τη φορά όμως πολύ μικρότερη (περίπου 8,5%), με τη μέση τιμή να φτάνει τα $1,13 μέχρι το τέλος του έτους.
Μία πρώτη γεύση για την αύξηση της τιμής, μπορούμε να πάρουμε από τις spot τιμές των PC DRAM, οι οποίες εκτινάχθηκαν κατά 15% μέσα σε μία μόλις ημέρα μετά την είδηση για την πτώχευση της Elpida.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι παρά την αναμενόμενη μείωση της παραγωγής λόγω της πτώχευσης της Elpida, η αγορά των κατασκευαστών μνημών όχι μόνο δεν θα επηρεαστεί, αλλά ενδεχομένως να τα πάει και ακόμη καλύτερα, αφού η αύξηση της μέσης τιμής θα υπερκεράσει το τυχόν έλλειμμα πωλήσεων και παράλληλα θα αυξήσει και το περιθώριο κέρδους.
Βέβαια, από τη στιγμή που το μέλλον της Elpida σε ό,τι αφορά τα εργοστάσια που διαθέτει δεν έχει ακόμη αποφασιστεί, ενδέχεται να δούμε και άλλες ανατροπές εντός του έτους. Ήδη, Toshiba και Hynix έχουν επιδείξει ενδιαφέρον.
Σε κάθε περίπτωση, αυτή η χρονιά θα είναι καλύτερη από την προηγούμενη για τους κατασκευαστές μνημών (οι συντηρητικές εκτιμήσεις κάνουν λόγο για πάνω από $30 δις), όχι όμως και για τους καταναλωτές!
 
Από τη μνήμη στα PCs
Έχοντας πάνω από $1 δις σε άμεσα απαιτητά χρέη, η Elpida ζήτησε προστασία από τους πιστωτές με βάση τον πτωχευτικό κώδικα στις 27 Φεβρουαρίου. Παρά τη δεινή θέση της εταιρείας, η απόφαση για αυτήν της την κίνηση προκάλεσε μεγάλη έκπληξη, αφού η Ιαπωνική εταιρεία ήταν ανέκαθεν ένας από τους πρωταγωνιστές της αγοράς DRAM και η τελευταία που έχει απομείνει με έδρα την Ιαπωνία.

Παρ’ όλα αυτά, η αίτηση πτώχευσης, δεν σημαίνει απαραίτητα και το τέλος της κατασκευαστικής δραστηριότητας σε εργοστασιακό επίπεδο. Προς το παρόν, μηχανικοί, πωλητές και οι υπόλοιποι υπάλληλοι της εταιρείας συνεχίζουν την εργασία τους σε μία προσπάθεια να βρεθεί κάποια λύση. Οι ελπίδες για ανάκαμψη βέβαια δεν είναι σημαντικές, αφού εκτός από τα συσσωρευμένα χρέη ύψους $5 δις, η Elpida έχει να αντιμετωπίσει και το πρόβλημα της παραγωγής εντός Ιαπωνικού εδάφους, γεγονός που αυξάνει δραματικά το κόστος της.
Yukio Sakamoto, πρόεδρος της Elpida Memory.
Όπως και να ‘χει, οποιαδήποτε αλλαγή σε ό,τι αφορά την παραγωγή μνήμης, θα επηρεάσει άμεσα πολλά ακόμη τμήματα της αγοράς τεχνολογίας, και πρωτίστως αυτά των desktop PCs και των notebooks.
Οι κατασκευαστές υπολογιστών θα πρέπει να στραφούν στους υπόλοιπους προμηθευτές, δηλαδή στις Samsung, Hynix, Micron και Nanya, με τις δύο τελευταίες να αναμένεται να αποκομίσουν τα περισσότερα κέρδη.
Ο λόγος είναι απλός. Samsung και Hynix διαθέτουν ήδη το μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς, και επομένως οι περισσότεροι κατασκευαστές τους χρησιμοποιούν ήδη ως προμηθευτές. Επομένως, για την κάλυψη της επιπλέον ζήτησης θα πρέπει να στραφούν προς τους πιο μικρούς παίκτες. Αξίζει να σημειωθεί ότι εταιρείες όπως η Inotera που προμηθεύει τόσο τη Micron όσο και την Nanya, αναμένεται επίσης να βγει κερδισμένη αφού έχει περιθώριο να αυξήσει την παραγωγή της.

Σχετικά άρθρα

Τετραπλή διάκριση της Epsilon Net στα Accounting Awards 2020

Giorgos Athanassiadis

To Oracle Cloud Day στις 22 Νοεμβρίου στην Αθήνα

SAP Business One – Η μικρή επιχείρηση έχει το ERP της

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία χρήσης. Αποδοχή Περισσότερα