Ακομη χαμηλοτερες οι προβλεψεις για τα tablets

Μετά από ένα δεύτερο συνεχόμενο τρίμηνο με χαμηλότερη από την αναμενόμενη ζήτηση, η IDC αναγκάστηκε να μειώσει περαιτέρω τις προβλέψεις της για το σύνολο του έτους. Έτσι, στο νέο report της κάνει λόγο για μια αγορά η οποία στο σύνολο του 2014 θα κλείσει στα 233,1 εκατ. τεμάχια, γεγονός που μεταφράζεται σε ετήσιο ρυθμό αύξησης 6,5%, σχεδόν το μισό από 12,1% που αναφερόταν στην προηγούμενη πρόβλεψη.

Το ζήτημα πλέον είναι οι αγορές της Βόρειας Αμερικής και της Δυτικής Ευρώπης, οι οποίες ωρίμασαν και εν πολλοίς έχουν κορεστεί με αποτέλεσμα να καταγράψουν στασιμότητα στο σύνολο του έτους, σύμφωνα με την IDC. Αντιθέτως, στις υπόλοιπες αγορές οι πωλήσεις tablets θα καταγράψουν αύξηση 12% στο σύνολο του 2014.

Η IDC αναμένει ότι η πίεση των τιμών για τα tablets με μικρότερα μεγέθη οθόνης (λιγότερο από 8 ίντσες) και η αυξανόμενη χρήση tablets στις αναδυόμενες αγορές θα τροφοδοτήσουν την μικρή, έστω, ανάπτυξη της αγοράς την οποία προβλέπει. Ενώ η μέση τιμή πώλησης (ASPs) αναμένεται να σταθεροποιηθεί στα $373 στις ώριμες αγορές το 2014, στον υπόλοιπο κόσμο θα μειωθεί στα $302, εξέλιξη αντιπροσωπεύει ετήσια μείωση της τάξης του 10%.

Ως παράδειγμα της εξέλιξης της χρήσης tablets, η IDC αναφέρει το γεγονός ότι οι πωλήσεις tablets με δυνατότητες τηλεφωνικών κλήσεων στην περιοχή της Ασίας / Ειρηνικού (εκτός της Ιαπωνίας), ανήλθαν στο 25% των συνολικών πωλήσεων του β’ τριμήνου, παρουσιάζοντας ετήσια αύξηση 60%. Η τάση αυτή υποδηλώνει ότι οι τελικοί χρήστες στην περιοχή αναζητούν συσκευές που μπορούν να αντικαταστήσουν ακόμα και τα smartphones.

Σαν γενικό συμπέρασμα, η IDC υποστηρίζει ότι τα επόμενα χρόνια η αγορά θα αναπτύσσεται μεν κυρίως με βάση τα μικρότερα σε μέγεθος tablets, ωστόσο οι μεσαίου έως μεγάλου μεγέθους συσκευές στη Βόρεια Αμερική και τη Δυτική Ευρώπη θα εξακολουθούν να παράγουν σημαντικά έσοδα για τους κατασκευαστές.