21.9 C
Athens
01/05/2024
Biztech

ΑΙ και όποιος αντέξει!

Είναι εδώ, έχει φέρει τα πάνω-κάτω, έχει δημιουργήσει ένα σωρό νέα ερωτήματα που μέχρι πρότινος δεν μας απασχολούσαν (γιατί δεν υπήρχαν καν), και υπόσχεται… τα πάντα… παντού! Καλώς ορίσατε στην εποχή του ΑΙ!


Αντώνης Ρουσελιωτάκης
Managing Director Social Handlers

Η έννοια της τεχνητής νοημοσύνης ή αλλιώς AI (συμπαθάτε με αλλά ΤΝ δεν πρόκειται να δείτε από μένα!), αποτελούσε ανέκαθεν κάτι σαν το ιερό δισκοπότηρο της τεχνολογίας και ενδεχομένως της ανθρωπότητας, αφού επί χρόνια τη θεωρούσαμε σαν το εισιτήριό μας για την απόλυτη ευτυχία χωρίς την ανάγκη εργασίας, για την επικοινωνία με άλλες μορφές ζωής, ακόμη και για την αθανασία!

Με την έλευση του ChatGPT και του OpenAI, ξαφνικά… πλημμυρίσαμε από τεχνητή νοημοσύνη… παντού! Και όταν λέμε παντού, εννοούμε παντού! Το ίδιο το ChatGPT μπορεί να γράφει άρθρα, δοκίμια, εκθέσεις, πτυχιακές, ακόμα και λογοτεχνικά κείμενα, να απαντάει σε ερωτήσεις, να γράφει κώδικα(!), να δίνει συμβουλές και πολλά άλλα.

Στη συνέχεια, έχουμε αμέτρητα εργαλεία ΑΙ που κάνουν τα πάντα γύρω από τη φωνή: Παίρνουν ένα κείμενο και το εκφωνούν με ανθρώπινα συναισθήματα και χροιά, εκπαιδεύονται από ηχογραφήσεις πραγματικών φωνών και αναπαράγουν ό,τι τους πούμε κ.ο.κ.

Στο video και στη φωτογραφία γίνεται… χαμός: Λύσεις για να περιγράψεις μία ταινία σε 5 γραμμές και να πάρεις πίσω ένα πλήρες video με υπότιτλους, εκφώνηση, μοναδικές σκηνές που δημιουργούνται on-the-fly, έτοιμες σκηνές που επιλέγονται βάσει script, εικόνες που απλά τις περιγράφουμε σε 2 γραμμές και γεννιούνται μπροστά στα μάτια μας και πολλά άλλα. Περνάμε σε πιο… deep fake καταστάσεις, με εργαλεία που αλλάζουν πρόσωπα σε videos ή συγχρονίζουν τα χείλη υπαρκτών προσώπων με ανύπαρκτα λόγια που εκφωνούνται με τη φωνή των ίδιων!

Οι εταιρείες τεχνολογίας βρίσκονται πλέον στο απόλυτο επίκεντρο και όπου βρεθούν και όπου σταθούν μιλούν (και δικαίως) για ΑΙ. Πώς; Με το να μεταφέρουν όλο αυτό το τεχνολογικό και κυρίως καταναλωτικό hype του ΑΙ στο business. «Ποιοι νομίζετε ότι βρίσκονται πίσω από όλα αυτά τα θαύματα; Οι servers μας, το software μας και οι machine learning αλγόριθμοί μας! Εάν δεν είμασταν εμείς, τίποτα από αυτά δεν θα ήταν εφικτό!».

Ξαφνικά, υπηρεσίες αρχίζουν να ενοικιάζονται με βάση τα watts που καταναλώνουν οι servers, ενώ στοιχεία ΑΙ ξεφυτρώνουν παντού! Από το Shutterstock που πουλάει εικόνες τις οποίες μπορείς μέσω ΑΙ να αλλάξεις online(!), μέχρι το Microsoft Office που συμπληρώνει τις σκέψεις σου, λύσεις project management όπως το ClickUp που φτιάχνουν μόνα τους τα tasks από ένα email ή μία περιγραφή σε φυσική γλώσσα, αλλά και μαγικές λειτουργίες του Photoshop που πλέον δημιουργεί εικόνες με prompts και επεκτείνει backgrounds που δεν υπάρχουν!

Για εμένα, το πρόβλημα αυτήν τη στιγμή, είναι ότι όλα αυτά είναι αμέτρητα και παράλληλα, όσο μαγικά και αν είναι, το τελικό αποτέλεσμα δεν είναι συνήθως κατάλληλο για επαγγελματική χρήση. Όχι ακόμα τουλάχιστον.

Είμαστε όμως μόνο στην αρχή. Σε δύο χρόνια το πολύ, όταν καταλαγιάσει η σκόνη, θα έχουμε τους νέους (και παλιούς) παίκτες που θα κυβερνήσουν τον κόσμο. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να αγκαλιάσουμε την τεχνητή νοημοσύνη τώρα, σήμερα, και όχι να περιμένουμε να δούμε τι θα γίνει. Διαφορετικά, θα μείνουμε εκτός κάδρου. Τόσο απλά.

Οι εταιρείες τεχνολογίας βρίσκονται πλέον στο απόλυτο επίκεντρο και όπου βρεθούν και όπου σταθούν μιλούν (και δικαίως) για ΑΙ. Πώς; Με το να μεταφέρουν όλο αυτό το τεχνολογικό και κυρίως καταναλωτικό hype του ΑΙ στο business.

Σχετικά άρθρα

Διεθνής αναγνώριση για τη Lexmark

Kitriniaris

Σε “βαθιά νερά” η Lavisoft

Kitriniaris

Tablets: Η ωρίμανση της αγοράς βάζει φρένο στις πωλήσεις

Kitriniaris

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία χρήσης. Αποδοχή Περισσότερα