16.6 C
Athens
29/03/2024
Biztech

3D εκτύπωση από την HP: Από τα pixels στα voxels

Ενώπιον ενός νέου κεφαλαίου, μιας νέας βιομηχανικής επανάστασης όπως υποστηρίζουν πολλοί αναλυτές, βρίσκεται πλέον η ανθρωπότητα. Και η κινητήριος δύναμη αυτής της επανάστασης δεν είναι άλλη από την τεχνολογία 3D printing.

 

Συγκεκριμένα, η αγορά του 3D printing, η οποία αυξάνεται περίπου κατά 30% ετησίως τα τελευταία χρόνια, βρίσκεται στο κατώφλι μιας νέας περιόδου εκρηκτικής ανάπτυξης, που θα οδηγήσει σε τριπλασιασμό της αξίας της τα επόμενα τέσσερα χρόνια. Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζει μια νέα μελέτη που διεξήχθη από την Αμερικανική Ένωση Καταναλωτών Τεχνολογίας (CTA) και την United Parcel Service (UPS), σύμφωνα με την οποία η παγκόσμια αγορά 3D printing θα έχει κύκλο εργασιών $21 δις το 2020.

 

Έχοντας στο ενεργητικό της μερικές από τις μεγαλύτερες καινοτομίες στην τεχνολογία των εκτυπώσεων, η HP στοχεύει να πρωταγωνιστήσει και στην εποχή των τριών διαστάσεων. Και το όπλο που βγάζει από την φαρέτρα της “ακούει” στο όνομα voxel (volumetric pixel), αντίστοιχο του pixel στο οποίο όμως έχει προστεθεί μία ακόμα διάσταση. Ουσιαστικά το voxel είναι το θεμελιώδες στοιχείο κάθε τρισδιάστατης εκτύπωσης, όπως ακριβώς εκατομμύρια pixels συγκροτούν μια συμβατική εκτύπωση σε δισδιάστατες επιφάνειες.

 

To voxel είναι ο πυρήνας της τεχνολογίας Jet Fusion την οποία ενσωματώνουν οι 3D printers της HP. Μάλιστα πριν λίγες ημέρες η HP παρουσίασε τους πρώτους της εκτυπωτές 3D printing, τον Jet Fusion 3200 και Jet Fusion 4200. Σύμφωνα με την HP,

Γιώργος Παπαδόπουλος, Technical Manager @ACTIVE Computer Systems S.A.
Γιώργος Παπαδόπουλος, Technical Manager @ACTIVE Computer Systems S.A.

αυτοί οι high-end εκτυπωτές θα φέρουν επανάσταση στην τρισδιάστατη εκτύπωση καθώς θα μειώσουν το κόστος κατά 50% και θα αυξήσουν την ταχύτητα των εκτυπώσεων κατά 10(!) φορές σε σύγκριση με τον ανταγωνισμό. Επιπλέον θα έχουν τη δυνατότητα να παράγουν ευκρινή αντίτυπα υψηλής πιστότητας ενώ θα είναι οι πρώτοι 3D printers με δυνατότητα ενσωμάτωσης ηλεκτρονικών μερών!

 

Γιατί, όμως, η τεχνολογία Jet Fusion επιτυγχάνει εκεί που αποτυγχάνει ο ανταγωνισμός; Γιατί, όπως εξηγεί η HP, προσεγγίζει την τρισδιάστατη εκτύπωση με εντελώς διαφορετικό τρόπο. Συγκεκριμένα, η πλειονότητα των 3D εκτυπωτών χρησιμοποιούν laser προκειμένου να λιώσουν τοπικά το πρωτογενές υλικό (πολυμερές συνήθως) το οποίο εξερχόμενο στη συνέχεια από τα ακροφύσια του εκτυπωτή δημιουργεί το επιθυμητό αντικείμενο. Η τεχνολογία  Jet Fusion της HP λειτουργεί διαφορετικά: ο εκτυπωτής αρχικά ψεκάζει μια ειδική πούδρα και δημιουργεί τη βάση της εκτύπωσης, με πάχος 100 microns όσο δηλαδή περίπου ένα φύλλο χαρτί. Στη συνέχεια μια μπάρα – παρόμοια με αυτή των scanners – εφοδιασμένη με 30.000 ακροφύσια ψεκάζει σε αλλεπάλληλες στρώσεις μέχρι να δημιουργηθεί το προς εκτύπωση αντικείμενο. Τα 30.000 ακροφύσια αφήνουν έως και 350 εκατομμύρια σταγονίδια ανά δευτερόλεπτο. Η όλη διαδικασία είναι χημική και όχι θερμική, όπως στις ανταγωνιστικές τεχνολογίες. Στο τέλος, ένας ειδικός καταλύτης καλύπτει το περίβλημα του αντικειμένου ώστε να επιτευχθεί μεγάλη λεπτομέρεια στην εκτύπωση.

 

Αν η 3D εκτύπωση είναι πράγματι η επόμενη τεχνολογική επανάσταση, όλα δείχνουν ότι η HP εφηύρε τον τρόπο για να φέρει επανάσταση μέσα στην επανάσταση.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία χρήσης. Αποδοχή Περισσότερα