16.8 C
Athens
18/04/2021
Biztech

7,5 δισ. Ευρώ η χρηματοδότηση για την «Ψηφιακή Ευρώπη»

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι επετεύχθη πολιτική συμφωνία μεταξύ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και των κρατών μελών της ΕΕ σχετικά με το πρώτο πρόγραμμα της ΕΕ που αποσκοπεί στην επιτάχυνση της ανάκαμψης και στην προώθηση του ψηφιακού μετασχηματισμού της Ευρώπης. Οι τριμερείς διαπραγματεύσεις έχουν πλέον ολοκληρωθεί και αναμένεται η τελική έγκριση των νομικών κειμένων από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο.

Το πρόγραμμα «Ψηφιακή Ευρώπη» ύψους 7,5 δισ. ευρώ (σε τρέχουσες τιμές) αποτελεί μέρος του επόμενου μακροπρόθεσμου προϋπολογισμού της ΕΕ που καλύπτει την περίοδο 2021-2027. Θα παρέχει χρηματοδότηση για έργα σε πέντε κρίσιμους τομείς: υπερυπολογιστική, τεχνητή νοημοσύνη, κυβερνοασφάλεια, προηγμένες ψηφιακές δεξιότητες και εξασφάλιση της ευρείας χρήσης ψηφιακών τεχνολογιών στην οικονομία και την κοινωνία.

Το πρόγραμμα αποτελεί αντικείμενο περαιτέρω επεξεργασίας για να καλύψει το χάσμα μεταξύ της έρευνας στον τομέα των ψηφιακών τεχνολογιών και της ανάπτυξής τους και για να φέρει τα αποτελέσματα της έρευνας στην αγορά – προς όφελος των πολιτών και των επιχειρήσεων της Ευρώπης, και ιδίως των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων. Οι επενδύσεις στο πλαίσιο του προγράμματος «Ψηφιακή Ευρώπη» στηρίζουν τον διττό στόχο της Ένωσης για την πράσινη μετάβαση και τον ψηφιακό μετασχηματισμό και ενισχύουν την ανθεκτικότητα και τη στρατηγική αυτονομία της Ένωσης.

Η εκτελεστική αντιπρόεδρος, κ. Μαργκρέιτε Βέστεϊγιερ, δήλωσε: «Το πρόγραμμα αυτό είναι ένα από τα βασικά εργαλεία για να εξασφαλιστεί ότι οι ψηφιακοί τομείς θα προωθήσουν την ανάκαμψη. Η συμφωνία δείχνει ότι όλοι εργαζόμαστε από κοινού για τη διαμόρφωση και τη στήριξη του ψηφιακού μετασχηματισμού της κοινωνίας και της οικονομίας της Ευρώπης».

Ο κ. Τιερί Μπρετόν, επίτροπος αρμόδιος για την εσωτερική αγορά, δήλωσε τα ακόλουθα: «Η πανδημία έχει υπογραμμίσει την ανάγκη να επενδύσουμε στις ψηφιακές μας ικανότητες, από τους υπερυπολογιστές έως την κυβερνοασφάλεια. Το πρόγραμμα ‘Ψηφιακή Ευρώπη’ θα βοηθήσει τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις, ιδίως τις μικρότερες, να αναπτύξουν προηγμένες τεχνολογίες, να αναπτυχθούν και να επωφεληθούν από τις τεράστιες ευκαιρίες που παρέχει ο ψηφιακός μετασχηματισμός. Θα βοηθήσει τους πολίτες μας να αναβαθμίσουν τις ψηφιακές τους δεξιότητες. Τούτο είναι απαραίτητο για την υλοποίηση της διττής ψηφιακής και πράσινης μετάβασης, την προώθηση της τεχνολογικής μας κυριαρχίας και την ενίσχυση των στρατηγικών ψηφιακών ικανοτήτων μας».

Τα επόμενα βήματα

Η προσωρινή πολιτική συμφωνία που επιτεύχθηκε θα εγκριθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο. Στη συνέχεια, το Συμβούλιο θα ολοκληρώσει τη θέση του σε πρώτη ανάγνωση. Εάν το Κοινοβούλιο συμφωνήσει με τη θέση του Συμβουλίου σε πρώτη ανάγνωση, η πράξη θα εκδοθεί με αποτέλεσμα να αρχίσει η εφαρμογή του προγράμματος το 2021 με την έναρξη ισχύος του νέου πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου.

Το  πρόγραμμα «Ψηφιακή Ευρώπη» θα συμπληρώσει άλλα προγράμματα της ΕΕ, όπως το πρόγραμμα «Ορίζων Ευρώπη», το πρόγραμμα της ΕΕ για την έρευνα και την καινοτομία για το οποίο επιτεύχθηκε πολιτική συμφωνία την περασμένη εβδομάδα, καθώς και τον μηχανισμό «Συνδέοντας την Ευρώπη» για τις ψηφιακές υποδομές.

Στις 10 Νοεμβρίου 2020 επιτεύχθηκε πολιτική συμφωνία μεταξύ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, των κρατών μελών της ΕΕ στο Συμβούλιο και της Επιτροπής σχετικά με τον επόμενο μακροπρόθεσμο προϋπολογισμό της ΕΕ και το NextGenerationEU. Ως επόμενο βήμα, απαιτείται τώρα επειγόντως η νομική έγκριση της δέσμης μέτρων για το πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο παράλληλα με την επικύρωση της απόφασης για τους ιδίους πόρους.

Μόλις εγκριθεί, ο μακροπρόθεσμος προϋπολογισμός της ΕΕ, σε συνδυασμό με την πρωτοβουλία NextGenerationEU, ένα προσωρινό μέσο που σχεδιάστηκε για να δώσει ώθηση στην ανάκαμψη της Ευρώπης, θα αποτελέσει τη μεγαλύτερη δέσμη κινήτρων που χρηματοδοτήθηκε ποτέ από τον προϋπολογισμό της ΕΕ. Συνολικά 1,8 τρισεκατομμύρια ευρώ (σε τιμές 2018) θα συμβάλουν στην ανοικοδόμηση της Ευρώπης μετά τη νόσο COVID-19. Η «νέα Ευρώπη» Θα είναι μια πιο πράσινη, πιο ψηφιακή και πιο ανθεκτική.

Σχετικά άρθρα

Λύση… μεγάλων σε μικρομεσαίες!

Giorgos Athanassiadis

Το Tech Channel Partner 47 προτείνει 2-σε-1

Η Canon στην αγορά CSC

antonyroussel

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία χρήσης. Αποδοχή Περισσότερα