17.6 C
Athens
27/02/2021
Biztech

5+1 εξαγορές για την Dell

Ούτε μία, ούτε δύο, αλλά 5 εξαγορές (ή την αντίστοιχη πρόθεσή της) ανακοίνωσε η Dell το τελευταίο διάστημα, ενώ ο αριθμός τους μπορεί να ανέλθει σε 6 εάν συμπεριλάβουμε και την πρόσφατη απορρόφηση της Trellia (δραστηριοποιείται στη διαχείριση mobile συσκευών μέσω cloud) από την Wyse η οποία με τη σειρά της θα εξαγοραστεί από την Dell.

Με αφορμή τη μεγάλη είδηση της συγκεκριμένης εξαγοράς (Dell/Wyse) που τοποθετεί την εταιρεία στην καρδιά του cloud computing μέσω των thin clients της Wyse, ας κάνουμε μία ανακεφαλαίωση των τελευταίων κινήσεων της Dell:

Η εξαγορά της AppAsure αφορά στην αγορά του backup με την εταιρεία να υπόσχεται δυνατότητες backup σε οποιοδήποτε σημείο, βελτιστοποίηση της διαδικασίας παντού και δυνατότητα recovery κάθε φορά. H AppAsure προσφέρει backup επόμενης γενιάς το οποίο είναι ανεπτυγμένο εξ αρχής για φυσικά, εικονικά και cloud περιβάλλοντα.

Η εξαγορά της Clerity είναι ιδιαίτερα εξειδικευμένη αφού αφορά σε software και λύσεις “application modernization” καθώς και το re-hosting για legacy συστήματα. Ουσιαστικά, οι λύσεις της Clerity θα πλαισιώσουν τις υπηρεσίες της Dell ώστε να μειωθεί το κόστος μεταφοράς κρίσιμων εφαρμογών και δεδομένων από παλιά συστήματα (legacy) σε πιο προηγμένες αρχιτεκτονικές, συμπεριλαμβανομένου φυσικά του cloud.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και η εξαγορά της Make Technologies, η οποία βρίσκεται επίσης στον χώρο του application modernization, αναπτύσσοντας λύσεις application re-engineering έχοντας έναν μοναδικό τρόπο αντιμετώπισης του θέματος του αυτοματισμού των εφαρμογών αλλά και της μεταφοράς (migration) κώδικα.

Ιδιαίτερα σημαντική είναι η συμφωνία εξαγοράς με τη SonicWall, γνωστή μας για τις προηγμένες λύσεις δικτυακής και ασφάλειας που προσφέρει. Η εταιρεία διαθέτει firewalls και συσκευές UTM (Unified Threat Management) νέας γενιάς, και θα διευρύνει το enterprise portfolio λύσεων της Dell. Αξίζει να σημειωθεί ότι ειδικά στο θέμα της ασφάλειας, αναμένονται συνέργιες με τις υπάρχουσες λύσεις της Dell όπως οι υπηρεσίες Dell SecureWorks αλλά και οι λύσεις Dell KACE (διαχείριση patches και τρωτότητας).

Η συμφωνία για την εξαγορά της Wyse Technology, είναι πιθανότατα η σημαντικότερη όλων των παραπάνω αφού η εταιρεία αφενός είναι πολύ γνωστή στον χώρο της, αφετέρου δραστηριοποιείται στον ταχύτατα αναπτυσσόμενο χώρο του cloud client computing διαθέτοντας τερματικά πολύ χαμηλού κόστος (thin και zero clients) στα οποία παραδίδονται εφαρμογές και υπηρεσίες μέσω cloud. Αυτό σημαίνει, ότι η Wyse (και πλέον η Dell), έχει ισχυρή θέση στον χώρο του desktop virtualization, μία αγορά που αναμένεται να “εκραγεί” τα επόμενα χρόνια.

Σύμφωνα με την IDC, η Wyse ήταν ο νο1 κατασκευαστής thin client συσκευών (σε τεμάχια) κατά τη διάρκεια του τέταρτου τριμήνου του 2011, ενώ το σύνολο της δαπάνης (end-to-end) της υποδομής για τέτοιου είδους λύσεις, αναμένεται να φθάσει τα $15 δις μέχρι το 2015.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η Wyse διαθέτει πάνω από 3.000 solution providers σε παγκόσμιο επίπεδο και πούλησε περισσότερους από 1 εκατ. thin clients το 2011.

Η στρατηγική της Dell στο θέμα των εξαγορών παρουσιάζει εξαιρετικό ενδιαφέρον, αφού διαφέρει σημαντικά από εκείνη του ανταγωνισμού. Η Dell φαίνεται να κινείται πολύ στοχευμένα και να προσπαθεί να “κλείσει τις τρύπες” σε ένα portfolio που έχει ήδη σχεδιάσει, με αποτέλεσμα κάθε απόφαση να φαίνεται ότι συμπληρώνει το παζλ μίας μεγαλύτερης εικόνας. Στη μάχη για τη δημιουργία του νέου “one-stop-shop” παρόχου για τις ανάγκες του ΙΤ (εάν ποτέ υπάρξει ένας τέτοιος), η Dell φαίνεται πως προτιμά μεγάλες συνεργασίες και μικρότερες εξαγορές, παρά εξαγορές μεγάλου διαμετρήματος που εκτός από χρήμα θα απαιτήσουν χρόνο και μεγάλη προσπάθεια για να αποφέρουν καρπούς.

Σχετικά άρθρα

Επεκτείνεται το πρόγραμμα Τηλεϊατρικής της Vodafone

Kitriniaris

Η Lamda Hellix εξαγοράστηκε από την Digital Realty

Giorgos Athanassiadis

Ήρθαν τα νέα flagship μοντέλα της Realme στην Ελλάδα

Giorgos Athanassiadis

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία χρήσης. Αποδοχή Περισσότερα