11.7 C
Athens
23/01/2021
Biztech

30 χρόνια Lexis Πληροφορική

Το TCP συζήτησε με τον Θεόδωρο Φιλόπουλο για τη Lexis Πληροφορική, η οποία έπειτα από 30 χρόνια στον κλάδο, έχοντας επιβιώσει από την οικονομική κρίση, βλέπει το μέλλον με αισιοδοξία προσδοκώντας περαιτέρω ανάπτυξη και δραστηριοποίηση σε νέες αγορές. Η Lexis Πληροφορική είναι μια εταιρεία που παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις της αγοράς και φροντίζει να είναι παρούσα με νέα προϊόντα και υπηρεσίες.

 

Πιστεύετε ότι η οικονομική κρίση μπορεί να αποτελέσει μια ευκαιρία ανάπτυξης για τις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον κλάδο της πληροφορικής και εάν ναι με ποιον τρόπο;

Η  κρίση έχει και τα καλά της. Μας δίνεται η ευκαιρία να βελτιώσουμε τη λειτουργικότητα των εταιριών μας και ταυτόχρονα να αναζητήσουμε νέες δραστηριότητες, όπως για παράδειγμα να κεφαλαιοποιήσουμε την μακρόχρονη εμπειρία μας σε υπηρεσίες στους ήδη  πελάτες  μας. Επίσης, η περαιτέρω ανάπτυξη στην ασφάλεια δικτύων, η ανάπτυξη εφαρμογών και υποδομών για το μετακινούμενο χρήστη, η απομακρυσμένη επιτήρηση χώρων, τα ασύρματα δίκτυα νέας γενιάς, οι ηλεκτρονικές πωλήσεις  και οι τεχνολογίες με εφαρμογές στο τουρισμό, είναι μεγάλες  ευκαιρίες . Το “Internet of Things” είναι μεγάλη ευκαιρία ανάπτυξης του κλάδου αλλά είναι νωρίς για να αναμένουμε άμεσα αποτελέσματα.

 

Πως έχει διαμορφωθεί η αγορά του surveillance τα τελευταία χρόνια; Ποια είναι κατά την άποψή σας, η τάση για το μέλλον;

Η αγορά του surveillance εξελίσσεται ραγδαία τα τελευταία τρία χρόνια και οι κατασκευαστικές εταιρίες καμερών επενδύουν σε νέα μοντέλα με πολλές δυνατότητες. Τα νέα δίκτυα υψηλών ταχυτήτων, βοηθούν  την εύκολη και σε πραγματικό χρόνο γρήγορη απομακρυσμένη πρόσβαση για  έλεγχο, επιτήρηση χώρων και εγκαταστάσεων.

Οι νέες κάμερες  παρέχουν πολλές δυνατότητες. Η υψηλή ανάλυση εικόνας, η καταμέτρηση προσώπων  και η αναγνώριση αριθμού κυκλοφορίας οχημάτων είναι μερικές από αυτές. Η τελευταία τάση είναι  οι κάμερες να συνεργάζονται με iCloud που θα ενεργεί και ως «disaster recovery» για περισσότερη ασφάλεια.

 

Σκιαγραφήστε μας με λίγα λόγια την κατάσταση της αγοράς πριν από 30 χρόνια, τότε που η Lexis ξεκινούσε τη δραστηριότητά της στο χώρο. Με ποιους οίκους ξεκινήσατε και με πόσους συνεργάζεστε σήμερα;

Το 1986, όταν η Lexis άρχισε να δραστηριοποιείται στα UPS και τις τηλεπικοινωνίες, η κατάσταση ήταν πολύ διαφορετική από τη σημερινή. Οι δουλειές τότε έκλειναν πολύ εύκολα. Αυτό είχε δημιουργήσει και πολύ μεγάλη δυναμική στη προσέλευση νέων επενδυτών στη “παρθένα” τότε αγορά της υψηλής τεχνολογίας, από τους οποίους πολλοί δεν είχαν καν σχέση με το αντικείμενο. Πολλοί από αυτούς έκλεισαν μετά από λίγα χρόνια, ενώ οι λίγοι που το είδαν σαν το μέλλον συνεχίζουν μέχρι και σήμερα. Εμείς, είμαστε από τις εταιρίες που διατηρηθήκαμε γιατί επενδύσαμε πρώτα στη γνώση του αντικειμένου και μετά στην εμπορική του εκμετάλλευση.

Επίσης, η επιλογή των προϊόντων και οι σωστές συμφωνίες με τους οίκους καθόρισαν την πορεία της εταιρίας.

 

Ξεκινήσαμε με αποκλειστική αντιπροσώπευση των αμερικανικών οίκων Best Power Technologies στα UPS και με τη Microcom  πρωτοποριακή εταιρία στα Modems (Microcom Networking Protocol θα θυμούνται οι παλαιοί) με το μεγαλύτερο μερίδιο της παγκόσμιας αγοράς Internet που μόλις είχε ξεκινήσει. Οι εταιρίες Otenet και Hellas Online ήταν οι πρώτοι πελάτες που τους προμηθεύσαμε τα συγκεκριμένα modems υποδομής.

 

Σήμερα η Lexis αντιπροσωπεύει δεκατρείς διαφορετικούς οίκους προσφέροντας μια μεγάλη γκάμα προϊόντων σε διάφορες κατηγορίες.

 

Σε ποιες κατηγορίες προϊόντων δραστηριοποιείστε; Πείτε μας λίγα λόγια για την υποστήριξη που προσφέρετε στους πελάτες σας μετά την εγκατάσταση.

Η εταιρία ασχολείται και γνωρίζει πολύ καλά τα UPS (Eaton), συστήματα δικτυακής ασφάλειας (Fortinet), xDSL/Security Routers & VoIP Gateways, ψηφιακά κέντρα και συστήματα ασύρματης δικτύωσης (Draytek) και surveillance (Vivotek).

 

Παράλληλα, προσφέρουμε  συστήματα τηλεδιάσκεψης, Ethernet Switches, Device Servers, Communication Gateways, Multiport Serial Boards, Media Converters, καθώς και λύσεις ασύρματης/ενσύρματης μετάδοσης φωνής & δεδομένων μέσω Laser (FSO) με προϊόντα Allied, Patton, Moxa, Lightpointe, Xirrus, Kedacom και Tainet.

 

Η Lexis προσφέρει υπηρεσίες μελέτης και σχεδιασμού ολοκληρωμένων τηλεπικοινωνιακών έργων και αναλαμβάνει την εγκατάσταση του προσφερόμενου εξοπλισμού, και την εκπαίδευση των τελικών χρηστών. Παρέχει συμβουλευτικές υπηρεσίες, διαρκή υποστήριξη των εγκατεστημένων συστημάτων της και παρέχει υπηρεσίες αναβάθμισης και αναμόρφωσης σύμφωνα με τις νέες τεχνολογικές εξελίξεις.

 

Παρέχουμε διαρκή υποστήριξης του πελάτη και μετά τη πώληση με σκοπό την απόλυτη ικανοποίησή του. Προς τούτο, έχουμε σχεδιάσει διάφορες επιλογές υποστήριξης με ή και χωρίς ανταλλακτικά τα οποία ο πελάτης μπορεί να επιλέξει, με επιτόπου επισκέψεις για προληπτική ή και επανορθωτική συντήρηση με κάλυψη έως και 24 ώρες επί 7 ημέρες.

 

Αναφέρετέ μας, μια σημαντική στιγμή για την εταιρεία που θυμάστε σε όλα αυτά τα χρόνια της πορείας της.

Η πιο σημαντική στιγμή και το σημείο καμπής που διασφάλισε την βιωσιμότητα της εταιρίας ήταν το 2011, όταν πλέον η οικονομική κρίση άρχισε να δυσκολεύει την εύρυθμη λειτουργία της εταιρίας μας και αποφάσισα μέσα σε μια νύχτα να λάβω σημαντικές αποφάσεις.

Τότε είπα στον εαυτό μου «ή κάνεις τώρα τις απαραίτητες αλλαγές για να επιβιώσει η εταιρία μέσα στην οικονομική θύελλα, ή παραμένεις ακίνητος και απλά περιμένεις το τέλος σου να επέλθει μοιραίο». Προχώρησα άμεσα σε τεκτονικές αλλαγές στο προσωπικό, τον τρόπο λειτουργίας, την αναδιάταξη του πελατολογίου, καθώς και σε αλλαγές στους τρόπους πληρωμής, κινήσεις που τελικά μας ωφέλησαν και εδραίωσαν την επιβίωσή της εταιρίας. Σήμερα η Lexis είναι τελείως διαφορετική με νέα πληροφοριακά συστήματα για βέλτιστη διεκπεραίωση των εργασιών, με καινούργια στελέχη που μαζί με το υπάρχον δυναμικό, εργάζονται αρμονικά για  να μπορούμε να υπερηφανευόμαστε ότι η εταιρία λειτουργεί σαν ελβετικό ρολόι.

 

Μπορείτε να μας δώσετε κάποια νούμερα/στατιστικά αναφορικά με την πορεία και την ανάπτυξη της εταιρείας; Για παράδειγμα έχετε πιάσει τους στόχους που είχατε θέσει το προηγούμενο έτος; Ποιοι είναι οι στόχοι σας για το επόμενο έτος;

Όλες οι εταιρίες χτυπήθηκαν από την κρίση. Άλλες έκλεισαν, άλλες είναι έτοιμες να κλείσουν και άλλες παραπαίουν. H Lexis μέχρι και το 2010 είχε ανοδική πορεία της τάξεως του 30% κάθε χρόνο. Το 2011 και 2012 δήλωσε ζημιές, πράγμα πολύ φυσικό λόγω του κόστους αναδιάρθρωσης. Έκτοτε, η εταιρία έχει μπει σε αναπτυξιακή τροχιά με ετήσια άνοδο πωλήσεων της τάξεως του 20%, αλλά και με άνοδο των κερδών κατά 30%. Το 2016 παρότι είναι μία πάρα πολύ δύσκολη χρονιά, εμείς διατηρούμε έως τώρα μία ασφαλή άνοδο πωλήσεων της τάξης του 17% και με προοπτική ανόδου κερδών στο 20%.

 

Πείτε μας ποια είναι τα πλάνα σας για το μέλλον

Η περαιτέρω ανάπτυξη του τομέα ασφάλειας δικτύων και η επέκταση των δραστηριοτήτων μας στις νέες τεχνολογίες ασύρματων δικτύων και έξυπνων κτιρίων (ΙοΤ) καθώς και στις ολοκληρωμένες λύσεις που αφορούν την τουριστική βιομηχανία της χώρας.

Σχετικά άρθρα

Η MLS εισέρχεται στην αγορά των tablets

Kitriniaris

ΟΤΕ: άνοιξε η διαδικασία για την Globul

dmallas

EFFECT: πιστοποίηση ως Microsoft Gold Data Platform Certified Partner

Kitriniaris

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία χρήσης. Αποδοχή Περισσότερα