21.9 C
Athens
25/04/2024
Biztech

2014: Θρυαλλίδα αλλαγών

To 2014 ήταν ένα έτος σημαντικών αλλαγών στο χώρο του IT, πολλές από τις οποίες βρίσκονται ακόμη στα σπάργανα και θα μπορέσουμε να τις δούμε σε πλήρη εξέλιξη μέσα στο 2015 και ακόμη περισσότερο. Ας δούμε όμως συνοπτικά, μερικές από τις πιο σημαντικές από όσες που αναμένεται να καθορίσουν σε μεγάλο βαθμό τις εξελίξεις.

Μια από τις πιο μεγάλες αλλαγές ήταν αναμφισβήτητα το σπάσιμο της HP σε δυο εταιρείες, η μια εκ των οποίων θα διαχειριστεί το κομμάτι των εκτυπωτών και PCs, και στη δεύτερη, η οποία θα αναλάβει το κομμάτι των servers. Με αυτή την κίνηση η εταιρεία έρχεται να πραγματοποιήσει κάτι που ακουγόταν για πολλά χρόνια –αν και κατά βάση αφορούσε το κομμάτι των εκτυπωτών– σε όλα τα “IT πηγαδάκια”. Κατά μία έννοια, μπορούμε να πούμε ότι έγινε αυτό που με άκομψο τρόπο είχε εξαγγείλει πριν από αρκετά χρόνια ο Leo Apotheker σε μια αγορά που δεν ήταν έτοιμη να δεχτεί μια τέτοια προοπτική. Η Meg Whitman, από την άλλη, κατάφερε να κάνει να φαίνεται ως τελείως φυσική η εξέλιξη αυτή, κάνοντας μάλιστα ένα σαφώς πιο “ριζοσπαστικό” διαχωρισμό, βάζοντας σε μια εταιρεία ό,τι θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως commodity. Ο διαχωρισμός προχωρά με αρκετά γρήγορους ρυθμούς -παρά τις όποιες δυσκολίες υπάρχουν λόγω του μεγέθους των εταιρειών-, αλλά είναι δεδομένο ότι θα οδηγήσει τις νέες εταιρείες σε καλύτερη διαχείριση των πόρων τους και πιο ξεκάθαρο τρόπο go to market, κάτι για το οποίο υπήρχαν πολλά παράπονα στο παρελθόν, στα οποία η εταιρεία είχε προσπαθήσει να απαντήσει με αλλαγές εσωτερικές, που δεν απέδωσαν τα αναμενόμενα.

Η δεύτερη εξαιρετικά μεγάλη αλλαγή που έχω κρατήσει από το 2014, είναι η ανάληψη της θέσης του CEO της Microsoft από τον Satya Nadella. Πρόκειται για μια πραγματικά ευχάριστη έκπληξη, καθώς δεν ήταν λίγες οι Κασσάνδρες που θεωρούσαν την επιλογή του ως “σιγουράκι” για να μην αλλάξει τίποτα από την περίοδο του Ballmer στην εταιρεία. Οι εξελίξεις που έρχονται με καταιγιστικούς ρυθμούς – τόσο για την εταιρεία όσο και για τη βιομηχανία του IT συνολικότερα – δείχνουν ότι ο Nadella έχει το δικό του ξεκάθαρο όραμα για τη Microsoft, το οποίο είναι σημαντικά διαφορετικό από αυτό του προκατόχου του. Παρακολουθούμε μια πολύ διαφορετική Microsoft, η οποία μπαίνει πάλι στη λογική τού να βρίσκεται παντού, ανεξαρτήτως πλατφόρμας, αλλά και να αναλαμβάνει το ρόλο του ηγέτη σε τομείς όπως είναι το cloud, καθώς και γενικότερα σε ό,τι σχετίζεται με την παραγωγικότητα. Η πλέον προφανής ένδειξη γι’ αυτό είναι πλέον ότι το Office 365 τρέχει τόσο σε iOS συσκευές όσο και σε Android (σε Preview την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές). Και ειδικά, όσον αφορά αυτό το κομμάτι της παραγωγικότητας, πιστεύω ότι θα δούμε πολλές εξελίξεις μέσα στο νέο έτος.

Για το τέλος αφήνω το φαινόμενο Lenovo. Αναφέρομαι στην εταιρεία ως φαινόμενο, γιατί έχει καταφέρει με ιδιαίτερα σκληρή δουλειά να αναρριχηθεί τόσο στην πρώτη θέση της παγκόσμιας αγοράς PCs (αλλά και PC+), όσο και της ελληνικής. Μέσα στο 2014, προχώρησε σε δυο εντυπωσιακές κινήσεις: την εξαγορά του τμήματος συσκευών της Motorola, όπως και του τμήματος x86 servers της IBM. Η πρώτη κίνηση εδραιώνει ακόμη περισσότερη την εταιρεία στην αγορά των smartphones, κάτι που γίνεται αντιληπτό και στην ελληνική αγορά, ενώ η δεύτερη αναβαθμίζει σημαντικά το status της και την παρουσία της στο κομμάτι των επιχειρήσεων. Έχοντας ως δεδομένη την εξέλιξη της εταιρείας από τη στιγμή που εξαγόρασε, το 2005, το PC business της ΙΒΜ, πιστεύω ότι έχουμε να δούμε πολλά και ενδιαφέροντα νέα από τη Lenovo μέσα στο νέο έτος.
Έχοντας σταχυολογήσει τις παραπάνω εξελίξεις, ως μερικές μόνο από αυτές που θα επηρεάσουν την αγορά μας μέσα στο 2015, θα ήθελα να ευχηθώ σε καθέναν από εσάς, υγεία, προσωπική ευτυχία, επιτυχίες και να μπορέσει να “ξεκλειδώσει” τις προκλήσεις του νέου έτους.

Χρόνια καλά και πολλά!
 

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία χρήσης. Αποδοχή Περισσότερα