19.4 C
Athens
20/04/2024
Biztech

Επιστροφή στο μέλλον με σφραγίδα Microsoft

Μπορεί να φανεί υπερβολικό αλλά το χθεσινό event της Microsoft ήταν πραγματικά βγαλμένο από το μέλλον. Όχι, δεν αναφερόμαστε στην ούτως ή άλλως εντυπωσιακή εκδήλωση αλλά στο γεγονός ότι οι συσκευές που παρουσίασε η εταιρεία σηματοδοτούν με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο τη στρατηγική της για το μέλλον. Ας δούμε, λοιπόν, τι μας πρότεινε χθες η Microsoft.

 

Καταρχήν, τα φώτα έπεσαν δικαιολογημένα στο Surface Book, τον πρώτο φορητό υπολογιστή της Microsoft. Πρόκειται για μια συσκευή που πολλοί αναρωτιούνταν γιατί η Microsoft δεν είχε τολμήσει να κατασκευάσει έως τώρα και η οποία αποτέλεσε την μεγάλη έκπληξη της χθεσινής βραδιάς. Το Surface Book είναι η απάντηση της Microsoft στο MacBook Pro της Apple, κάτι το οποίο δεν έκρυψε ούτε ο Panos Panay, corporate vice president for Surface Computing, ο οποίος στη διάρκεια της παρουσίασης ανέφερε χαρακτηριστικά ότι “είναι μια συσκευή δύο φορές πιο ισχυρή από το MacBook Pro της Apple”.

 

To Surface Book δεν είναι ένα κλασσικό laptop αλλά ανήκει στην κατηγορία των convertibles, τις συσκευές που μπορούν να γίνουν και tablet ανάλογα με τις ανάγκες τους χρήστη. Ουσιαστικά είναι μια πρόταση προς την αυξανόμενη εκείνη κατηγορία καταναλωτών που δεν ξεχωρίζει πια τις συσκευές της αλλά αναζητά λύσεις που μπορούν να υπηρετήσουν το ίδιο καλά την παραγωγικότητα και την ψυχαγωγία, πληρώνοντας μάλιστα αδρά για τέτοιου είδους λύσεις. Ένα χαρακτηριστικό που ταιριάζει γάντι στον διττό χαρακτήρα του Surface Book είναι και η ύπαρξη μίας “έξυπνης” άρθρωσης (Dynamic Fulcrum Hinge) που επιτρέπει στο Surface Book να χρησιμοποιηθεί σε διάφορες θέσεις, ανάλογα με τη χρήση που θα εξυπηρετήσει.

surface-book-1

 

Στα λοιπά χαρακτηριστικά της συσκευής έχουμε την οθόνη αφής 13,5 ιντσών ανάλυσης 3000×2000 pixels με pixel density 257ppi, τους επεξεργαστές 6ης γενιάς Intel Core i5 και i7, έως 16GB GDDR5 RAM και μπαταρία που προσφέρει αυτονομία έως 12 ώρες. Το Surface Book έρχεται πακέτο με το Surface Pen, το οποίο περιλαμβάνεται στη συσκευασία.

 

Μία ακόμη ευθεία βολή κατά της Apple ήταν και το νέο tablet της Microsoft, το Surface Pro 4. Και σε αυτή την παρουσίαση τονίστηκε το γεγονός ότι η εν λόγω συσκευή είναι 50% ταχύτερο από το MacBook Air της Apple και κατά πολύ ταχύτερο του προκατόχου του. Το Surface Pro 4 είναι επίσης μία πρόταση της Microsoft που απευθύνεται σε απαιτητικούς χρήστες, διαθέτοντας οθόνη 12,3 ιντσών, βελτιωμένη χρήση του Surface Pen, 16 GB RAM και 1 TB αποθηκευτικού χώρου.

surface-pro4

 

Με δεδομένο ότι όλες οι εκτιμήσεις των εταιρειών ερευνών τα τελευταία τρίμηνα δείχνουν μια τάση των καταναλωτών αλλά και των επιχειρηματικών χρηστών για στροφή προς tablets και convertibles με μεγάλες δυνατότητες, η Microsoft με το Surface Pro 4 προσφέρει μια επιλογή που δύσκολα μπορεί να αγνοήσει κάποιος.

 

Τέλος, η Microsoft δεν μπορούσε να αφήσει έξω τα smartphones και στο πλαίσιο παρουσίασε τη νέα της «ναυαρχίδα» το Lumia 950. Στο Ρέντμοντ πιστεύουν ότι το συγκεκριμένο smartphone σε συνδυασμό με τα Windows 10 for mobile θα αποτελέσει την αρχή μιας σειράς smartphones που θα προσφέρουν στους καταναλωτές την πολυπόθητη διαφοροποίηση και κατά συνέπεια στη Microsoft τα έσοδα που προσδοκά στη συγκεκριμένη αγορά.

Lumia_950

 

Το νέο smartphone διαθέτει οθόνη στις 5,2 ίντσες, επεξεργαστή Snapdragon 808 και σύστημα ψύξης με υγρό, ένα χαρακτηριστικό που πρώτη φορά βλέπουμε σε smartphone. Διαθέτει επίσης οπίσθια κάμερα PureView στα 20 megapixels ενώ τα Windows 10 for mobile εξασφαλίζει στα νέα smartphones χαρακτηριστικά όπως το Continuum. Τι σημαίνει αυτό; Ότι με τη βοήθεια του προαιρετικού Display Dock που επίσης παρουσιάστηκε χθες γίνεται εφικτή η σύνδεσή τους με monitor, πληκτρολόγιο και ποντίκι, μετατρέποντας το περιβάλλον τους σε desktop friendly. Πρακτικά, ο συνδυασμός Lumia 950 και Display Dock μας δίνει τη δυνατότητα να μετατρέψουμε οποιαδήποτε οθόνη σε PC. Και επειδή χρησιμοποιήσαμε πληθυντικό, αναφερόμενοι σε smartphones, δεν θα πρέπει να ξεχάσουμε τον μεγάλο αδερφό του Lumia 950, to Lumia 950 XL, στις 5,7 ίντσες, με ισχυρότερο επεξεργαστή και κατά τα άλλα παρόμοια χαρακτηριστικά.

 

Αφού είδαμε, λοιπόν, το μέλλον και με δεδομένο το… παρελθόν και τις ιδιαιτερότητες της ελληνικής αγοράς, οφείλουμε να πούμε ότι δεν γνωρίζουμε κατά πόσον όλες οι παραπάνω συσκευές βρεθούν κάποια στιγμή στη χώρα μας. Για τους υπόλοιπους τυχερούς τα νέα Surface θα είναι έτοιμα προς διάθεση στις 26 Οκτωβρίου.

Σχετικά άρθρα

Παραγωγικότητα χωρίς όρια με την 21:9 UltraWide Ergo οθόνη της LG

Giorgos Athanassiadis

Η αναμονή τελείωσε. Ήρθε ο νέος Mac Pro

Ολοκληρώθηκε το Dell Technologies Forum 2018

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία χρήσης. Αποδοχή Περισσότερα