10… 9… 8… 7… 10!

Η αντίστροφη μέτρηση έχει ξεκινήσει! Σε λίγες μόλις ημέρες, στις 29 Ιουλίου, τα Windows 10, ίσως το μεγαλύτερο στοίχημα της Microsoft σε επίπεδο λειτουργικού, θα είναι διαθέσιμο στο φιλοθεάμων κοινό, το οποίο έχει ήδη εκδηλώσει την ανυπομονησία του με κάθε τρόπο.

 

Ίσως κάποιοι βιαστούν να πουν ότι, “δεν έγινε και τίποτα”, “νέες εκδόσεις βγαίνουν συνέχεια” κ.λπ. κ.λπ. Θα έχουν κάνει τεράστιο λάθος!

 

Τα Windows 10 δεν είναι απλά ένα νέο λειτουργικό.
Τα Windows 10 δεν είναι απλά ο αντικαταστάτης των Windows 8.
Τα Windows 10 δεν είναι απλά μία εμπορική προσπάθεια.
Τα Windows 10 είναι ΤΟ στοίχημα. ΤΟ λειτουργικό. ΤΟ μέλλον για τη Microsoft.

 

Και ας περάσουμε στην επεξήγηση των παραπάνω:

 

Κατ’ αρχάς, θα πρέπει να βγάλω το καπέλο (με κίνδυνο να φανεί η… ασυνέχεια όπως λένε και οι κομμωτές) στον Nadella. Από τη στιγμή που ανέλαβε τα ηνία της Microsoft, αν μη τι άλλο, η εταιρεία ξέρει να ετοιμάζει λανσαρίσματα. Το anticipation που δημιουργείται είναι εξαιρετικά μεγαλύτερο, ο “μυστικισμός” όσος χρειάζεται, και το coolness factor εκεί που πρέπει.

 

Παράλληλα, η εταιρεία δεν φοβάται να αλλάζει αποφάσεις. Κάποτε ήταν πισωγύρισμα, σήμερα είναι ευελιξία. Παρά το γεγονός ότι δεν συμφωνώ με την επαναφορά του Start menu (κάποτε θα πρέπει να ξεκολλήσουμε επιτέλους), η αλλαγή δείχνει ότι η εταιρεία ακούει και λαμβάνει πολύ σοβαρά υπόψιν τις παροτρύνσεις (sic) των χρηστών.

 

Αφήνοντας πίσω τα του μάρκετινγκ, ας περάσουμε στο… κόστος. Μα, μια στιγμή… Δεν υπάρχει!

 

Και όμως ναι! Τα νέα Windows διατίθενται δωρεάν. Έτσι απλά. Εάν έχετε Windows 7 ή 8/8.1 και το μηχανάκι σας δεν έχει περιορισμούς στο hardware (που μάλλον δύσκολα θα έχει), δεν χρειάζεται να κάνετε τίποτα! Το σύστημά σας θα σας ρώτησει εάν θέλετε τη δωρεάν αναβάθμιση, θα αρχίσει στο background να ετοιμάζεται, και από τις 29 Ιουλίου (και εντεύθεν) θα ολοκληρώσει την αναβάθμιση!

 

Σαν να μην έφτανε αυτό, δωρεάν Windows 10 θα έχουν και οι beta testers ή αλλιώς οι Windows Insiders.

 

Φυσικά, εάν έχετε Windows XP, ξεχάστε τα δωρεάν 10άρια. Ή μήπως όχι; Εάν προλάβετε να γίνετε Insider, ίσως και εσείς να έχετε πρόσβαση στο όνειρο 🙂

 

Αν και πολλοί θα έλεγαν ότι ίσως να μην σας αξίζει αφού έχετε μείνει σε ένα λειτουργικό 15 ετών και πάτε τελευταία στιγμή να βρείτε… shortcuts για το καινούργιο.

 

Παράλληλα, και σε επίπεδο προϊόντος, τα Windows 10 είναι εξαιρετικά. Η εμπειρία χρήσης είναι κλάσεις ανώτερη από αυτή των 7, πολύ καλύτερη από αυτή των 8/8.1, και για πρώτη φορά (τουλάχιστον προσωπικά), βλέπω στην πράξη μία ολοκληρωμένη προσπάθεια ενοποίησης του κλασικού PC-κόσμου με αυτόν των tablets.

 

Είναι άραγε όλα ρόδινα; Δεν έχει τίποτα να φοβηθεί η Microsoft;

 

Προφανώς όχι. Η βασίλισσα του Ρέντμοντ πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτική, καθώς ελοχεύουν διάφοροι κίνδυνοι:

 

– Πρώτος και σημαντικότερος, η πιθανότητα υποβάθμισης του προϊόντος από το γεγονός της δωρεάν διάθεσης. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να γίνει σαφές ότι έχουμε στα χέρια μας μία προσφορά άνευ προηγουμένου, και όχι ένα δωρεάν λειτουργικό.

 

– Δεύτερον, κάποια μπερδεμένα σήματα σε ό,τι αφορά τον “πρώτο χρόνο δωρεάν διάθεσης”. Κάποιοι θεωρούν ότι το λειτουργικό θα είναι δωρεάν για έναν χρόνο, ενώ στην πραγματικότητα, είναι δωρεάν, κανονικότατα, πλήρως και για ΠΑΝΤΑ. Ο πρώτος χρόνος, αφορά στο διάστημα που έχουμε στη διάθεσή μας να το αποκτήσουμε. Εάν για έναν χρόνο δεν κάνουμε την αναβάθμιση, τότε θα χάσουμε το δικαίωμα (και καλά να πάθουμε! γιατί να περιμένουμε έναν χρόνο;).

 

– Τρίτον, το θέμα των tablets. Είναι εξαιρετικό επιχείρημα και πραγματικά καταλυτικό, το γεγονός να έχεις την ίδια εμπειρία σε ένα laptop και σε ένα tablet. Παρ’ όλα αυτά, δεν είμαι βέβαιος ότι αυτός είναι και ο σωστός τρόπος προσέγγισης. Ως καταναλωτές (και όχι παραγωγοί) περιεχομένου, στα “απλά” tablets ίσως να χρειαστούμε κάτι πιο minimal και απλό.

 

Αυτό βέβαια, δεν ισχύει για τα 2-σε-1 laptops (τύπου Lenovo Yoga), κατηγορία που περιμένω ότι θα οφεληθεί τα μέγιστα από την παρουσίαση των Windows 10.

 

Σε κάθε περίπτωση (απέφυγα τον πειρασμό να σας κουράσω με την ΙΤ διάσταση του θέματος), τα Windows 10, θα αποτελέσουν το πιο hot topic του Καλοκαιριού αλλά και για τα επόμενα 1-2 χρόνια. Και πιστεύω, ότι αυτό δεν θα ισχύσει απλά για τη Microsoft, αλλά θα βρει εφαρμογή και στο κανάλι.

 

Η αγορά που θα δημιουργήσουν, η αφορμή για ανανέωση του hardware, οι δυνατότητες χρήσης νέων συσκευών, ακόμη και απλά το γεγονός της ύπαρξής τους που θα πρέπει να συζητηθεί και να αναλυθεί διεξοδικά με κάθε πελάτη, αποτελούν εξαιρετική ευκαιρία ανάπτυξης για το δίκτυο των συνεργατών.

 

Για να μην μιλήσουμε για την αγορά του enterprise, τα νέα δεδομένα στο deployment, την ασφάλεια και όλες τις υπηρεσίες που μπορούν (και πρέπει) να “ντύσουν” την όλη προσπάθεια.

 

Μελετήστε και ετοιμαστείτε λοιπόν! Ο καιρός γαρ εγγύς.