22.8 C
Athens
29/03/2024
Biztech

Όχι στην προ-COVID κατάσταση λέει το 74% των εργαζομένων

Νέα παγκόσμια έρευνα της Kaspersky στην οποία συμμετείχαν 8.000 εργαζόμενοι σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις διαφόρων τομέων/κλάδων αποκάλυψε ότι σχεδόν τρεις στους τέσσερις εργαζόμενους (74%) επιθυμούν να επανεξετάσουν τους τρόπους εργασίας πριν από τον COVID-19. Αντί να επιστρέψουν σε ένα μοντέλο «business as usual», οι εργαζόμενοι επιθυμούν να διαμορφώσουν ένα επαγγελματικό μέλλον με τους δικούς τους όρους, είτε αυτό σημαίνει να περνούν περισσότερο χρόνο με τους αγαπημένους τους (47%), να εξοικονομούν χρήματα (41%) ή να εργάζονται εξ αποστάσεως (32%).

Οι υπεύθυνοι των επιχειρήσεων ήρθαν ξαφνικά αντιμέτωποι με την πραγματικότητα της τηλεργασίας και κλήθηκαν να προσαρμοστούν γρήγορα για να παραμείνουν ασφαλείς και ανθεκτικοί, ενώ οι εργαζόμενοι χρησιμοποιούν αυτήν τη στιγμή αλλαγής ως ευκαιρία να επανεκτιμήσουν τις παλιές τους προτεραιότητες και να σχεδιάσουν ένα μέλλον γύρω από αυτά που πραγματικά τους ενδιαφέρουν. Και καθώς η εργασία και η οικιακή ζωή μετασχηματίζονται, οι εργαζόμενοι βλέπουν πλέον τον εαυτό τους «στη θέση του οδηγού».

Κατά την απομάκρυνση των δεσμών των προηγουμένως άκαμπτων εργασιακών διαδικασιών, οι εργαζόμενοι επανεξετάζουν την επόμενη κανονικότητα στον χώρο εργασίας, εμπνέοντας πιο ευέλικτες, φιλόξενες και ανθρωπιστικές εργασιακές κουλτούρες. Προχωρώντας προς τα εμπρός, σχεδόν δύο στους πέντε εργαζόμενους (39%) θέλουν να αφήσουν πίσω τη δομή εργασίας 9-5 και αυτό το ποσοστό είναι ακόμη μεγαλύτερο για τις ηλικίες 25-34 (44%), υποδηλώνοντας μια αυξανόμενη τάση. Ένας παρόμοιος αριθμός (34%) είναι έτοιμος να αφήσει πίσω του τα κλασικά γραφεία και περίπου το ένα τρίτο (32%) θέλει να μπει ένα τέλος στο κλασικό εργασιακό πενθήμερο.

Η έρευνα υπογράμμισε επίσης ότι σχεδόν το ένα τρίτο (32%) των εργαζομένων βλέπει την τηλεργασία ως το τρίτο μεγαλύτερο όφελος που έρχεται ως υποπροϊόν του νέου κορωνοϊού. Την πρώτη θέση κατέχει ο περισσότερος χρόνος με την οικογένεια (47%), ενώ τη δεύτερη η εξοικονόμηση χρημάτων (41%). Στην πραγματικότητα, τα περισσότερα από τα πλεονεκτήματα περιστρέφονται γύρω από την αναζήτηση νέων ευκαιριών για προσωπικό χρόνο εκτός εργασίας, καθώς η ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής γίνεται ακόμη πιο σημαντική.

Ωστόσο, καθώς οι εργαζόμενοι συνεχίζουν να υιοθετούν πιο σύγχρονους και ευέλικτους τρόπους εργασίας, είναι σημαντικό οι επιχειρήσεις να αυξάνουν και να προσαρμόζουν την υποστήριξη που παρέχουν. Δεδομένου ότι πάνω από το ένα τρίτο (38%) του εργατικού δυναμικού επιδιώκει ενεργά περισσότερη τεχνολογική υποστήριξη από τον οργανισμό όταν εργάζεται εξ αποστάσεως, η ανάγκη παροχής εργαλείων και τεχνολογίας για να διατηρεί τους χρήστες παραγωγικούς, συνδεδεμένους και ασφαλείς δεν ήταν ποτέ μεγαλύτερη. Ο Alexander Moiseev, διευθύνων σύμβουλος της Kaspersky, δήλωσε: «Αντιμετωπίζουμε μια καθοριστική στιγμή στον χρόνο, και αυτό είναι πολύ συναρπαστικό. Είναι σαφές ότι αυτή η πανδημία έχει επιταχύνει τον ψηφιακό μετασχηματισμό και τον συνδυασμό της επαγγελματικής και της οικιακής μας ζωής. Αυτό που βλέπουμε τώρα είναι ότι οι εργαζόμενοι χρησιμοποιούν την τεχνολογία για να αποκτήσουν ένα νέο μέλλον και γίνονται ενεργά πρωτοπόροι στην υιοθέτηση αλλαγών στην επιδίωξη μεγαλύτερης ελευθερίας και ευελιξίας. Οι εταιρείες έχουν πλέον την εντολή να προσαρμόσουν και να αναδιαμορφώσουν τον σύγχρονο χώρο εργασίας σε κάτι πιο παραγωγικό, βιώσιμο και εύπλαστο».

Σχετικά άρθρα

Apple: Αλλαγή στρατηγικής με τα νέα iPhones;

Kitriniaris

Το αυτόνομο μέλλον της Oracle στην 84η ΔΕΘ

Συνεργασία Cisco, HOL και Setel Hellas στο χώρο της ναυτιλίας

Kitriniaris

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία χρήσης. Αποδοχή Περισσότερα