16.6 C
Athens
29/03/2024
Biztech

Φωτιά έχει πάρει η ζήτηση για τεχνολογίες remote access

Σύμφωνα με τη Gartner οι εξειδικευμένες τεχνολογίες που απευθύνονται σε εξ αποστάσεως εργαζομένους αναμένεται να υιοθετηθούν από όλο και περισσότερες επιχειρήσεις την επόμενη πενταετία. Πιο συγκεκριμένα, εξαιτίας της πανδημίας του COVID-19 και των μαθημάτων που πήραν οι επιχειρήσεις παγκοσμίως, η Gartner θεωρεί ότι δύο αναδυόμενες τεχνολογίες ασφαλείας αναμένεται να ενσωματωθούν εδώ και τώρα με τη ζήτηση να έχει πάρει φωτιά σε όλο τον κόσμο. Τα Bring your own PC (BYOPC) security και secure access service edge (SASE) έχουν φτάσει στο «Peak of Inflated Expectations» του διαγράμματος Hype Cycle της Gartner φέτος.

Οι δύο αυτές τεχνολογίες ασφαλούς απομακρυσμένης πρόσβασης θα επιτύχουν απόλυτη υιοθέτηση από τις επιχειρήσεις μέσα στα επόμενα 2-5 χρόνια και 5-10 χρόνια αντίστοιχα, σύμφωνα με τους αναλυτές.

Οι CIO προσπαθούν να κερδίσουν το χαμένο έδαφος αφού ο COVID άφησε της επιχειρήσεις χωρίς άλλη εναλλακτική λύση από το να τους στείλει σπίτι, επιτρέποντάς τους να εργάζονται χρησιμοποιώντας τους δικούς τους προσωπικούς υπολογιστές.

Καθώς τα «BYOPCs» συχνά μολύνονται από κακόβουλο λογισμικό και πέφτουν θύματα επιθέσεων phishing, το IT πρέπει με κάποιον τρόπο να περιορίζει και να ελέγχει την πρόσβαση, αντισταθμίζοντας τις επενδύσεις σε hardware με κρίσιμες τεχνολογίες ασφαλείας, όπως έλεγχος ταυτότητας πολλαπλών παραγόντων, cloud access security broker (CASB), πρόσβαση δικτύου μηδενικής εμπιστοσύνης (zero trust network access – ZTNA),  υποδομή εικονικού desktop και desktop as a service.

Να λοιπόν μια σειρά από νέες τεχνολογίες ασφαλείας που ενώ στο παρελθόν θεωρούνταν πολυτέλεια, τώρα αποτελούν απλά μια ανάγκη. Ελπίζουμε το κανάλι των συνεργατών να λάβει το μήνυμα.  

«Χωρίς επένδυση σε αυτές τις τεχνολογίες, το IT των επιχειρήσεων αντιμετωπίζει πολύ υψηλότερο δυνητικό κόστος με τη μορφή ransomware», δήλωσε ο Rob Smith, senior research director της Gartner.

«Είναι επίσης σημαντικό το ότι πλέον το IT συνεργάζεται με το HR, το νομικό τμήμα και τους εκπροσώπους των εργαζομένων προκειμένου να αναπτυχθεί μια σωστή πολιτική εργασίας από το σπίτι».

Όλα στο cloud

Εντωμεταξύ, οι υπηρεσίες SASE έχουν πάρει φωτιά, λόγω της αυξημένης ανάγκης για σχέδια επιχειρησιακής συνέχειας που περιλαμβάνουν ευέλικτη, , ασφαλή απομακρυσμένη πρόσβαση οπουδήποτε και οποτεδήποτε με κλιμάκωση, ακόμη και από μη αξιόπιστες συσκευές. Πέρα από την αξιολόγηση συγκεκριμένων χαρακτηριστικών, οι υπηρεσίες SASE θα πρέπει να αξιολογούνται βάσει της αρχιτεκτονικής τους. Η παροχή αρχιτεκτονικής cloud για υπηρεσίες ασφαλείας και δικτύωσης είναι εξαιρετικά κρίσιμη.

«Καθώς οι υπηρεσίες SASE προσφέρονται μέσω cloud, που σημαίνει δυναμικά επεκτάσιμες, παγκόσμια προσβάσιμες, πολυκαναλικές, συμπεριλαμβάνοντας τεχνολογία πρόσβασης στο δίκτυο μηδενικής εμπιστοσύνης, οδηγούν στην ταχύτατη υιοθέτησή τους από τις επιχειρήσεις. Τους τελευταίους τρεις μήνες, οι υπηρεσίες SASE έχουν υιοθετηθεί από περισσότερο από το 40% των εξ αποστάσεως εργαζομένων σε όλο τον κόσμο», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Joe Skorupa, διακεκριμένος αντιπρόεδρος ερευνών στη Gartner.

Η υιοθέτηση της τεχνολογίας SASE αντικατοπτρίζει τη στροφή προς ένα εργατικό δυναμικό που είναι σε θέση να λειτουργεί από οπουδήποτε, αποκτώντας πρόσβαση σε πόρους που δεν περιορίζονται πλέον σε ιδιωτικά κέντρα δεδομένων. Αν και ο όρος είναι σχετικά νέος, η αρχιτεκτονική προσέγγιση (cloud εάν είναι εφικτό και on-premise εάν είναι απαραίτητο) έχει αναπτυχθεί εδώ και τουλάχιστον δύο χρόνια.

Η αντιστροφή των προτύπων δικτύωσης και ασφάλειας καθώς χρήστες, συσκευές και υπηρεσίες απομακρύνονται από την παραδοσιακή περίμετρο της επιχείρησης θα μεταμορφώσει το ανταγωνιστικό τοπίο για την ασφάλεια του δικτύου και του δικτύου ως υπηρεσία την επόμενη δεκαετία.

Σχετικά άρθρα

Mε Ultra PC και νέα Tab-books στη CES η LG

Kitriniaris

Αύξηση 9% για τις πωλήσεις του ομίλου Quest

Lenovo: Διετής εγγύηση για τα όλα τα καταναλωτικά προϊόντα

Channel-Manager

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία χρήσης. Αποδοχή Περισσότερα