21.9 C
Athens
25/04/2024
Biztech

Φρενάρει η παγκόσμια αγορά ΙΤ

Με σημαντικά χαμηλότερο ρυθμό θα αναπτυχθεί η παγκόσμια αγορά ΙΤ το 2016, σύμφωνα με την τελευταία πρόβλεψη της IDC, καθώς η οικονομική επιβράδυνση στις αναπτυσσόμενες χώρες σε συνδυασμό με τον κορεσμό στα smartphones, συμπιέζουν τις επενδύσεις καταναλωτών και επιχειρήσεων, σε τεχνολογικά αγαθά και υπηρεσίες.

 

Ειδικότερα, η IDC προβλέπει ότι το 2016 η παγκόσμια αγορά IT θα αναπτυχθεί με ρυθμό 2%, αριθμός σημαντικά μικρότερος από το 5-6% που σημείωνε η αγορά τα τελευταία χρόνια. Οι συνολικές δαπάνες για hardware, λογισμικό και υπηρεσίες θα φτάσουν τα $2,3 τρις το 2016, ενώ συμπεριλαμβανομένων των τηλεπικοινωνιών η συνολική αξία της παγκόσμιας αγοράς ICT θα φτάσει τα $3,8 τρις, επισημαίνει η IDC.

 

Το πρόβλημα, σύμφωνα με την IDC, βρίσκεται στην Κίνα η οποία τα τελευταία χρόνια ήταν μια πηγή αυξανόμενων εσόδων για τους τεχνολογικούς vendors. Ωστόσο για το 2016 η IDC προβλέπει ότι η κινεζική αγορά ΙΤ θα περάσει σε αρνητικό πρόσημο (-0,3%), για πρώτη φορά τα τελευταία… πολλά χρόνια.

 

Αυτό οφείλεται σε δύο παράγοντες: αφενός στην ωρίμανση της κινεζικής αγοράς smartphones, αφετέρου στη γενικότερη εξασθένηση των δαπανών για servers, storage και περιφερειακά, σε σύγκριση με το 2015.  Επιπλέον, η IDC επισημαίνει ότι το μέγεθος της κινεζικής αγοράς, γενικώς, επηρεάζει την αγορά ΙΤ άλλων αναπτυσσόμενων χωρών, οι οποίες διατηρούν στενούς οικονομικούς δεσμούς με την Κίνα. Η IDC εντοπίζει ήδη αρνητικές επιπτώσεις στην τεχνολογική αγορά της Βραζιλίας εξαιτίας της ασθενέστερης ανάπτυξης στην Κίνα.

Σχετικά άρθρα

Παραγωγικότητα και συνεργασία στο maximum με το νέο Lenovo ThinkCentre neo 50a 24 All-in-One

Giorgos Athanassiadis

Σε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης κινείται η WITSIDE

Giorgos Athanassiadis

To Motorola razr επιστρέφει. Αυτή τη φορά με foldable οθόνη

Giorgos Athanassiadis

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία χρήσης. Αποδοχή Περισσότερα