18.4 C
Athens
25/04/2024
Biztech

Φρένο στις δαπάνες ΙΤ σε όλους σχεδόν τους κλάδους για το 2020

Η IDC αναμένει μείωση των δαπανών πληροφορικής παγκοσμίως κατά 2,7% το 2020, καθώς η πανδημία του COVID-19 επηρεάζει την παγκόσμια οικονομία και αναγκάζει πολλούς οργανισμούς σε όλο τον κόσμο να αντιδράσουν με βραχυπρόθεσμο προγραμματισμό και περικοπές δαπανών. Ακολουθώντας την προηγούμενη οικονομική ύφεση, οι δαπάνες σε υλικό, λογισμικό και υπηρεσίες πληροφορικής είναι πιθανό να μειωθούν περισσότερο από το πραγματικό ΑΕΠ συνολικά, καθώς οι επιχειρήσεις και οι καταναλωτές εφαρμόζουν άμεσες περικοπές στις κεφαλαιουχικές δαπάνες, σε αντιστοιχία με τη μείωση των εσόδων, των κερδών, των εκτιμήσεων της αγοράς και την περικοπή θέσεων εργασίας.

 

«Οι συνολικές δαπάνες πληροφορικής θα μειωθούν το 2020, παρά την αυξημένη ζήτηση και τη χρήση ορισμένων τεχνολογιών και υπηρεσιών από μεμονωμένες εταιρείες και καταναλωτές», δήλωσε ο Stephen Minton, αντιπρόεδρος του Customer Insights & Analysis της IDC. «Οι επιχειρήσεις σε τομείς της οικονομίας που πλήττονται περισσότερο κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους θα αντιδράσουν καθυστερώντας ορισμένες αγορές και έργα και η έλλειψη του προσδιορισμού για το πότε θα πραγματοποιηθεί η έξοδος από την κρίση θα έχει ως αποτέλεσμα, πολλές επιχειρήσεις να ακολουθήσουν μια εξαιρετικά προσεκτική προσέγγιση όσον αφορά τους βραχυπρόθεσμους προγραμματισμούς έκτακτης ανάγκης».

 

Σημαντικές μειώσεις δαπανών αναμένονται σε υπολογιστές, tablet, κινητά τηλέφωνα και περιφερειακά, ενώ οι συνολικές δαπάνες συσκευών αναμένεται να μειωθούν κατά 8,8%. Η αγορά υπολογιστών αναμενόταν ήδη να μειωθεί λόγω ισχυρού κύκλου ανανέωσης το 2019 λόγω Windows, αλλά η κρίση της πανδημίας θα διαταράξει σημαντικά την αγορά των smartphones που αναμενόταν να παρουσιάσει ισχυρότερες αποδόσεις φέτος ως αποτέλεσμα της τεχνολογίας 5G.

Οι δαπάνες στο χώρο των server/storage και network hardware θα μειωθούν επίσης παρά την έντονη ζήτηση για υπηρεσίες cloud, καθώς οι εταιρικοί πελάτες καθυστερούν τις προγραμματισμένες επενδύσεις. Οι συνολικές δαπάνες υποδομών (συμπεριλαμβανομένου του cloud) αναμένεται να παρουσιάσουν αύξηση κατά 5,3%, αλλά αυτή θα προέλθει από τις δαπάνες των επιχειρήσεων για υπηρεσίες IaaS και από τις δαπάνες των παρόχων cloud σε servers. Εν τω μεταξύ, οι συνολικές δαπάνες εξοπλισμού server/storage θα μειωθούν κατά 3,3% και οι δαπάνες εξοπλισμού εταιρικού δικτύου θα μειωθούν κατά 1,7%.

 

«Γενικά, οι δαπάνες σε hardware βρίσκονται πάντα στην πρώτη γραμμή των περικοπών κατά τη διάρκεια οποιασδήποτε οικονομικής κρίσης, ως ένα μέσο να προστατεύουν γρήγορα τη βραχυπρόθεσμη κερδοφορία οι επιχειρήσεις», δήλωσε ο Minton. «Ωστόσο, στην παρούσα φάση, αυτό που διαφέρει είναι ότι το cloud αποτελεί έναν πιο σημαντικό παράγοντα από ό,τι σε οποιαδήποτε προηγούμενη παγκόσμια ύφεση, και αυτό θα έπρεπε να σημαίνει ότι οι συνολικές δαπάνες είναι λιγότερο ασταθείς από ό,τι στο παρελθόν».

 

 

Μειώσεις, αλλά και ευκαιρίες

Οι δαπάνες για υπηρεσίες θα μειωθούν κατά 2% το 2020, με τη μεγαλύτερη μείωση να εντοπίζεται σε έργα υπηρεσιών, καθώς οι επιχειρήσεις έχουν πατήσει το κουμπί παύσης σε μεγάλα νέα έργα έως ότου βελτιωθεί η κατάσταση. Οι δαπάνες για διαχειριζόμενες υπηρεσίες και υπηρεσίες υποστήριξης θα μειωθούν επίσης, σε συμφωνία με τις συνολικές δραστηριότητες ΙΤ και την ανάπτυξη υλικού/λογισμικού.

Ο κλάδος του λογισμικού αναμένεται να παρουσιάσει θετική ανάπτυξη λίγο κάτω από το 2% συνολικά, κυρίως λόγω των επενδύσεων στο cloud μαζί με κάποια ζήτηση για συγκεκριμένες κατηγορίες, οι οποίες θα αποτελούν συστατικό των μέτρων απόκρισης στην κρίση ή είναι αναπόσπαστο μέρος των τρεχουσών επιχειρηματικών δραστηριοτήτων.

 

«Θα υπάρξουν κάποιες ευκαιρίες ανάπτυξης στο χώρο του λογισμικού και των συναφών υπηρεσιών κατά τους επόμενους έξι μήνες, καθώς οι οργανισμοί δημιουργούν μέτρα αντιμετώπισης που επικεντρώνονται στην αυξημένη απομακρυσμένη εργασία και τη συνεργασία», δήλωσε ο Minton. «Οι επιχειρήσεις που βρίσκονται σε μεγαλύτερο βαθμό στη φάση του ψηφιακού μετασχηματισμού και της μεταπήδησης στο cloud βρίσκονται πιθανότατα σε καλύτερη θέση όσον αφορά την ενσωμάτωση αυτών των τεχνολογιών σε αποτελεσματικά και ευέλικτα σχέδια απόκρισης».

 

 

Συμπεριλαμβανομένων των τηλεπικοινωνιών και άλλων δαπανών, οι συνολικές δαπάνες ΤΠΕ θα μειωθούν κατά 1,6% κάτω από 4,1 τρισεκατομμύρια δολάρια. Σε σύγκριση με πέρυσι, η συνολική αύξηση των ΤΠΕ ήταν 3,5% ενώ οι συνολικές δαπάνες ΙΤ αυξήθηκαν σχεδόν κατά 5%. Οι δαπάνες στις τηλεπικοινωνίες θα επηρεαστούν λιγότερο συνολικά, καθώς η ζήτηση για ευρυζωνικές συνδέσεις παραμένει εξαιρετικά ισχυρή (σε ορισμένες περιπτώσεις, υψηλότερη ως αποτέλεσμα της αυξημένης εργασίας από το σπίτι και των μέτρων απομόνωσης).

Σχετικά άρθρα

“Greek Business Champion” η Space Hellas

Giorgos Athanassiadis

Η Globo παρουσίασε τα οφέλη των mobile apps για τις επιχειρήσεις

Kitriniaris

Τα μεγάλα βραβεία του περιοδικού YellowBox στο BlackBox Audio Video Show 2023

Giorgos Athanassiadis

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία χρήσης. Αποδοχή Περισσότερα