22.5 C
Athens
16/04/2024
Biztech

Το 2016 η χρονιά του IoT για τις επιχειρήσεις

Μπορεί ακόμα και ο όρος Internet of Things να έμοιαζε κάπως εξωτικός πριν από λίγο καιρό, όπως όμως όλα δείχνουν το 2016 θα είναι η χρονιά που το ΙοΤ θα γίνει σχεδόν mainstream, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τον επιχειρηματικό κόσμο. Αυτή είναι η πρόβλεψη που κάνει η Gartner στο πιο πρόσφατο σχετικό report της, βασιζόμενη σε έρευνα που διεξήγαγε μεταξύ 465 IT και επιχειρηματικών στελεχών από 18 διαφορετικούς τομείς, στην Βόρεια Αμερική, την ΕΜΕΑ, την περιοχή Ασίας/Ειρηνικού και τη Λατινική Αμερική.

 

Αν και μόλις το 29% των επιχειρήσεων που έλαβαν μέρος στην έρευνα δήλωσαν πως χρησιμοποιούν το IoT, ένα επιπλέον 14% σκοπεύει να υιοθετήσει τη συγκεκριμένη τεχνολογία μέσα στους επόμενους 12 μήνες, ενώ 26% ακόμα θα προχωρήσει σε ανάλογες κινήσεις μετά το 2016.  Με άλλα λόγια ο αριθμός των επιχειρήσεων που θα υιοθετήσουν το ΙοΤ θα μεγαλώσει κατά 50% μέσα στο 2016, φτάνοντας το 43% του συνόλου των επιχειρήσεων.

 

Σύμφωνα με τους αναλυτές της Gartner, ενώ είναι σχεδόν καθολική η αποδοχή της σημασίας του IoT, λιγότερο από το ένα τρίτο των επιχειρήσεων επωφελείται σήμερα από αυτό. Αυτό συμβαίνει για δύο κυρίως λόγους: πρώτον, οι ίδιες οι επιχειρήσεις δεν έχουν αποκρυσταλλώσει ακόμα τα οφέλη που μπορεί να τους αποφέρει το ΙοΤ. Δεύτερον, δεν διαθέτουν τα εξειδικευμένα στελέχη που θα τις βοηθήσουν στη μετάβαση στην ΙοΤ εποχή.

 

Επίσης η υιοθέτηση του ΙοΤ διαφέρει σημαντικά από βιομηχανία σε βιομηχανία, με τον πετρελαϊκό κλάδο και τη βαριά βιομηχανία να ηγούνται της υιοθέτησης, ενώ στον αντίποδα βρίσκονται οι επιχειρήσεις υπηρεσιών, οι οποίες δεν φαίνεται να βιάζονται να υιοθετήσουν τεχνολογίες ΙοΤ. Η Gartner εκτιμά ότι έως το τέλος του 2016 56% των επιχειρήσεων “βαριάς βιομηχανίας” θα έχουν εφαρμόσει κάποιες τεχνολογίες ΙοΤ, σε αντίθεση με τις πιο light επιχειρήσεις από τις οποίες μόλις μία στις τρεις δείχνει διατεθειμένη να περάσει στην ΙοΤ εποχή.

 

Ωστόσο για τους αναλυτές της Gartner το μεγάλο ερώτημα που πρέπει να απαντηθεί στην πράξη, προκειμένου να περάσουμε από την υιοθέτηση στην εδραίωση του ΙοΤ είναι η απόδοση της επένδυσης σε αυτό και το κατά πόσο θα επιβεβαιώσει τις προσδοκίες των επιχειρήσεων.

 

Το BizTech.gr χρησιμοποιεί συνδέσεις Vodafone Internet 4Sharing για να σας φέρνει πάντα πρώτο κάθε εξέλιξη

Σχετικά άρθρα

Microsoft: Νέα Surface και μειώσεις τιμών για τα υφιστάμενα μοντέλα

Kitriniaris

Xerox Hellas: Κορυφαία τεχνική εξυπηρέτηση στην Ευρώπη

Veritas Backup Exec 16: One backup to rule them all

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία χρήσης. Αποδοχή Περισσότερα