21.9 C
Athens
25/04/2024
Biztech

Το τέλος των Windows 7 και η μεγάλη ευκαιρία για το κανάλι

Οι MSP, οι integrators και οι solution providers γνωρίζουν πολύ καλά ότι τα Windows 7 πλησιάζουν στο τέλος της ζωής τους. Στις 14 Ιανουαρίου 2020, η Microsoft αναμένεται να τερματίσει την υποστήριξη και να διακόψει τις ενημερώσεις ασφαλείας για το συγκεκριμένο λειτουργικό σύστημα, πράγμα που σημαίνει ότι όσοι χρήστες το χρησιμοποιούν ακόμα, θα πρέπει να μεταπηδήσουν στα Windows 10 και μάλιστα γρήγορα.

 

Ωστόσο, παρόλες τις καμπάνιες που έχει κάνει η Microsoft παγκοσμίως (και στην Ελλάδα) μια πρόσφατη έρευνα της Adaptiva αποκαλύπτει ότι ένα σημαντικό ποσοστό του ΙΤ των επιχειρήσεων δεν είναι έτοιμο να ολοκληρώσει το πέρασμα στα Windows 10 εγκαίρως. Η μόνη λύση για να προλάβουν την προθεσμία είναι να αναζητήσουν εξωτερική βοήθεια.

Το 22% των 450 επαγγελματιών ΙΤ που ρωτήθηκαν αποκάλυψε ότι θα εξακολουθήσουν να χρησιμοποιούν τα Windows 7 ακόμα και μετά τον Ιανουάριο του 2020, αφήνοντας τα συστήματα εκτεθειμένα σε νέες απειλές. Το γεγονός αυτό αναμένεται να έχει πολύ οδυνηρές συνέπειες, καθώς μετά το πέρας της προθεσμίας που έχει θέσει η Microsoft, είναι κάτι παραπάνω από βέβαιο ότι οι hackers θα εξαπολύσουν επιθέσεις σε συστήματα με Windows 7.

Η έρευνα δείχνει ότι πολλοί ερωτηθέντες υποτιμούν τον αντίκτυπο της «μετανάστευσης» στα Windows 10. Μόνο το 22% των ερωτηθέντων έχουν μεταναστεύσει πλήρως στα Windows 10, ενώ πάνω από το ένα τρίτο (38%) ανέφεραν ότι θα πρέπει να μεταναστεύσουν περισσότερο από το ήμισυ των συστημάτων τους.

 

Παρά την επικείμενη προθεσμία και το γεγονός ότι η διαδικασία αλλαγής λειτουργικού συστήματος δεν είναι απλή διαδικασία, το 78% των ερωτηθέντων αναμένεται να έχουν περάσει στα Windows 10 στο 100% των συστημάτων τους μέχρι τον Ιανουάριο του 2020. Ωστόσο, το 56% δήλωσε ότι θα χρειαστεί από επτά μήνες έως πάνω από ένα χρόνο. Αυτό σημαίνει ότι ένα μεγάλο ποσοστό επιχειρήσεων θα χάσουν την προθεσμία της 14ης Ιανουαρίου.

Αυτή η αποσύνδεση μεταξύ προσδοκιών και πραγματικότητας θα μεγεθυνθεί καθώς η προθεσμία πλησιάζει. Μόνο το 31% των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι βρίσκονται σε εξαιρετική θέση για να ολοκληρώσουν τη μετάβαση στα Windows 10.

 

Στο παρελθόν, πολλές από τις προθεσμίες που είχε θέσει η Microsoft δεν είχαν τηρηθεί, με την εταιρεία να υποχωρεί και να συνεχίζει να προσφέρει υποστήριξη ή να καθυστερεί το τέλος της ζωής ενός προϊόντος της. Ίσως αυτός να είναι ο λόγος για τον οποίο πολλές εταιρείες καθυστερούν την ολοκλήρωση των αναβαθμίσεών τους. Από την άλλη, μπορεί να οφείλεται και στην αντίληψη ότι η μετάβαση στα Windows 10 δεν θα τους προσφέρει ιδιαίτερα οφέλη. Ίσως για αυτό, το 89% των ερωτηθέντων ανέφερε ότι ο πρωταρχικός λόγος για τον οποίο επιτελείται αυτή η αλλαγή τώρα, τέσσερα χρόνια μετά την κυκλοφορία των Windows 10, είναι ότι η Microsoft σκοπεύει να διακόψει τη δωρεάν υποστήριξη.

Επομένως, οι solution providers μπορεί να είναι σε θέση να χρησιμοποιήσουν αυτή την απάθεια προς όφελός τους, όταν οι επιχειρήσεις συνειδητοποιήσουν ότι τελικά θα πρέπει να βάλουν το χέρι στην τσέπη με τον έναν ή τον άλλον τρόπο.

Οι επιχειρήσεις που δεν κάνουν τη μετάβαση εγκαίρως θα πρέπει να στραφούν σε τρίτους παρόχους λύσεων για να υποστηρίξουν και να εξασφαλίσουν τη σωστή λειτουργία των συστημάτων που συνεχίζουν να «τρέχουν» Windows 7, ενώ όσοι επιθυμούν να κάνουν την αναβάθμιση ενδέχεται να χρειαστεί να στραφούν σε αυτούς τους ίδιους παρόχους λύσεων για να επιταχύνουν τη διαδικασία.

 

Ευκαιρία για cloud

Μια άλλη παράμετρος που αξίζει να εξετάσει κανείς είναι η υπηρεσία desktop-as-a-service στο Azure που προωθεί η Microsoft. Η λύση Windows Virtual Desktop, μπορεί να προσφέρει άλλη μια ευκαιρία για το κανάλι, μετακινώντας τους πελάτες τους από συστήματα με Windows 7 σε εικονικούς υπολογιστές στο cloud.

Ένα πράγμα είναι σίγουρο: η λήξη της ζωής των Windows 7 θα πιάσει πολλές επιχειρήσεις στον ύπνο και οι πάροχοι λύσεων που θα δημιουργήσουν μια φόρμουλα ή υπηρεσία για να διευκολύνουν τη διαδικασία αναβάθμισης είναι βέβαιο ότι θα ωφεληθούν.

Σχετικά άρθρα

Το ετήσιο συνέδριο του δικτύου «Major Cities of Europe» φιλοξενεί ο Δήμος Λαρισαίων

Giorgos Athanassiadis

Η Konica Minolta παρουσιάζει τη λύση Scan and Sign

Giorgos Athanassiadis

ASUS ExpertCenter E5 AiO: Μια συσκευή για όλες τις ανάγκες των εργαζομένων στην εκπαίδευση

Giorgos Athanassiadis

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία χρήσης. Αποδοχή Περισσότερα