22.5 C
Athens
16/04/2024
Biztech

Το μεγαλύτερο deal στην ιστορία της πληροφορικής;

Μια βόμβα μεγατόνων έπεσε στην αγορά της πληροφορικής στις 6 Νοεμβρίου, όταν η Broadcom ανακοίνωσε ότι κατέθεσε πρόταση (επιθετικής) εξαγοράς στην Qualcomm ύψους 130 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την πρόταση, η Broadcom προτίθεται να προσφέρει $70 ανά μετοχή ως εξής: τα $60 σε μετρητά και τη διαφορά σε μετοχές.

Όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος και CEO της Broadcom, η πρόταση δίνει την ευκαιρία στους μετόχους της Qualcomm να κερδίσουν ένα σημαντικό ποσό από τις μετοχές που ήδη κατέχουν, συν συμμετοχή στη νέα εταιρεία-γίγαντα που θα προκύψει από τη συγχώνευση.

 

Ποια είναι η Broadcom;

 

Η Qualcomm έχει πολύ μεγάλη ιστορία στο χώρο της κινητής τηλεφωνίας και έχει γίνει γνωστή κυρίως από τα SoC Snapdragon που βρίσκονται στην πλειοψηφία των smartphones.

Από την άλλη, η Broadcom αν και δεν είναι ευρέως γνωστή στο κοινό, αποτελεί έναν γίγαντα των ημιαγωγών κατασκευάζοντας chipsets για υπολογιστές και smartphones, μέχρι data centers και από LEDs και οθόνες, μέχρι controllers, GPS, Wi-Fi και Bluetooth adapters. Προϊόντα της εταιρείας βρίσκονται σχεδόν οπουδήποτε, από τηλεοράσεις και set-top boxes, μέχρι αυτοκίνητα και routers.

Η Broadcom είναι μια εταιρεία τύπου fabless. Αυτό σημαίνει ότι σχεδιάζει, αλλά δεν κατασκευάζει η ίδια τα chip της. Δεν διαθέτει δηλαδή εργοστάσια όπως η Intel και όλη η παραγωγή πραγματοποιείται με τη μέθοδο του outsourcing σε τρίτες εταιρείες κατασκευής ημιαγωγών όπως οι GlobalFoundries, TSMC κ.λπ. Η Broadcom κατά καιρούς έχει προβεί σε πολλές εξαγορές διάφορων εταιρειών με στόχο την είσοδο σε νέες αγορές. Η τελευταία εξαγορά ήταν ύψους $6 δις και αφορούσε την Brocade Communication Systems.

 

Μερίδια αγοράς

 

Σύμφωνα με τη Gartner, η Broadcom τοποθετείται στην πέμπτη θέση των κορυφαίων εταιρειών κατασκευής ημιαγωγών σε ότι αφορά τα έσοδα, πίσω από τις Intel, Samsung Electronics, Qualcomm και SK Hynix. Αξίζει να σημειωθεί ότι ενώ οι Intel και Samsung, βρίσκονται σταθερά στις δύο πρώτες θέσεις, η Broadcom παρουσίασε τη μεγαλύτερη άνοδο, ανεβαίνοντας από τη θέση 16 το 2015 στην 5η το 2016 παρουσιάζοντας ανάπτυξη της τάξης του 152,1%. Το ίδιο διάστημα η Qualcomm παρουσίασε μείωση εσόδων 4,5%.

 

Qualcomm vs Apple

 

Τον τελευταίο καιρό η Qualcomm έχει επιδοθεί σε έναν πόλεμο πατεντών εναντίον της Apple απαιτώντας από αυτήν να πληρώσει ένα ποσοστό από τα κέρδη της ως αμοιβή για τη χρήση των τεχνολογιών της στα iPhones. Η Apple αντέδρασε καταθέτοντας μήνυση ύψους πολλών δισεκατομμυρίων σε τρεις χώρες.

 

Τι περιμένουμε;

 

Η Qualcomm η οποία να σημειώσουμε ότι ουδέποτε έβαλε “πωλητήριο” δεν έχει απαντήσει επίσημα, αν και πληροφορίες θέλουν να απορρίπτει την πρόταση ως πολύ χαμηλή. Επιπλέον, υπάρχει και το ενδεχόμενο η πρόταση να απορριφθεί από τις ρυθμιστικές αρχές, ή εάν την αποδεχθούν τελικά, η διαδικασία να τραβήξει σε μάκρος.
Θα πρέπει επίσης να πούμε ότι αυτή τη στιγμή η Qualcomm βρίσκεται σε συζητήσεις εξαγοράς της εταιρείας κατασκευής επεξεργαστών για την αυτοκινητοβιομηχανία NXP έναντι $38 δις.

Ακόμα η πρόταση της Broadcom είναι πολύ “ζεστή” και είναι πολύ νωρίς για να βγάλουμε συμπεράσματα. Τον τελικό λόγο θα έχουν οι μέτοχοι της Qualcomm και βεβαίως οι ρυθμιστικές αρχές. Πάντως, ένα είναι σίγουρο: Εάν πραγματοποιηθεί το συγκεκριμένο ή κάποιο παρόμοιο mega deal, η εταιρεία που θα προκύψει από τις Broadcom, Qualcomm και NXP θα ελέγχει ολόκληρη την αγορά της ασύρματης τεχνολογίας.

Σχετικά άρθρα

Συνεργασία HUAWEI – OKTABIT

ntiliakos

HP: Ασφαλέστερο BYOD printing

Kitriniaris

ThinkPhone και Ready For: Η απόλυτη λύση mobility

Giorgos Athanassiadis

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία χρήσης. Αποδοχή Περισσότερα