19/04/2024
Biztech

Τι σημαίνει ο νέος μέτοχος στη Forthnet;

Το ερώτημα που απασχολεί όσους παρακολουθούν τα τεκταινόμενα στη Forthnet είναι αυτές τις ημέρες σχετικά απλό: τι σημαίνει ότι η εταιρεία απέκτησε νέο, «δεύτερο τη τάξει» μέτοχο. Και η απάντηση, κατά την άποψη μου, είναι απλή: πολλά και τίποτα.

Κατ’ αρχήν, θα πρέπει να δούμε ορισμένα δεδομένα. Το πρώτο είναι το κόστος «εισόδου». Περίπου 3,66 εκατ. ευρώ κόστισε η απόκτηση του 25% της Forthnet. Και επειδή ο νέος μέτοχος που είναι η κυπριακή Fine Life Group εμφανίστηκε με 27,04% ας πούμε ότι το κόστος πήγε στα 4 εκατ. δολάρια. Είναι προφανές ότι το νούμερο αυτό για ένα οποιοδήποτε fund είναι πραγματικά πολύ μικρό.

Η Fine Life Group είναι μία νομική εταιρεία. Και ο άνθρωπος που την ελέγχει, ο Φώτος Πιττατζής, χαρακτηρίζεται ως μεγαλοδικηγόρος. Δεν χαρακτηρίζεται, όμως, ως επενδυτής. Άρα, είναι πολύ πιθανό να λειτουργεί για λογαριασμό κάποιου ή κάποιων επενδυτών. Και εδώ αρχίζει η σεναριολογία. Η λογική μου λέει ότι όποιος επενδυτής ή fund ήθελε να λειτουργήσει ως «στρατηγικός επενδυτής» στη Forthnet θα προτιμούσε να κυνηγήσει το 40% των Αράβων της Emirates International Telecommunications (EIT). Άρα, το λογικό συμπέρασμα είναι ότι όποιος έκανε την κίνηση θεωρεί ότι βρήκε μία καλή ευκαιρία, εκτιμώντας ότι κάτι θα γίνει τους επόμενους μήνες στη Forthnet. Είτε θα υπάρξει νέα αναδιάρθρωση των δανείων –που είναι πάνω από 320 εκατ. ευρώ- είτε η εταιρεία θα συγχωνευτεί ή εξαγοραστεί από άλλο «παίκτη». Δηλαδή ή τη Wind –που δεν θέλει τη Nova- ή την hellas online με τη Vodafone να στηρίζει από πίσω.

Από τη Forthnet υποστηρίζουν ότι το γεγονός ότι υπήρξε ενδιαφέρον λίγο πριν την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου αποτελεί ένδειξη ότι η εταιρεία δείχνει προς τα έξω ότι βρίσκεται σε καλό δρόμο. Είναι πολύ λογικό αυτό που υποστηρίζεται. Όμως, η αύξηση έχει ανακοινωθεί εδώ και 1,5 χρόνο, εγκρίθηκε πριν από 1 χρόνο και έπρεπε να είχε ήδη γίνει ώστε να αναπνεύσει λίγο το ταμείο της εταιρείας. Οπότε, μπορεί κάποιος να υποστηρίξει ότι ενδεχομένως να καθυστερήσει και άλλο, απαλλάσσοντας τον νέο μέτοχο από την υποχρέωση να «ρίξει» 7-8 εκατ. ευρώ για να διατηρήσει το ποσοστό του.

Η άποψη μου είναι ότι όλα εξαρτώνται από το ποιος είναι τελικά ο αγοραστής. Αν είναι απλώς κάποιοι επενδυτές που προσπαθούν να κερδίσουν ρισκάροντας στη Forthnet, τότε δύσκολα θα επηρεάσουν τις εξελίξεις. Αν θέλουν να έχουν ρόλο στις εξελίξεις, τότε το θέμα είναι τι γίνεται με τους Άραβες, οι οποίοι απορρίπτουν όλες τις προτάσεις που τους έρχονται. Ή τουλάχιστον έτσι φαίνεται. Αν αλλάξουν συμπεριφορά, τότε μάλλον θα δούμε ενδιαφέροντα πράγματα μέχρι το τέλος του 2013. Αν δεν αλλάξουν, τότε η Forthnet θα κληθεί να καλύψει τις υποχρεώσεις της προς προμηθευτές και τράπεζες. Και τα εκατομμύρια είναι αρκετά. Και εκεί είναι που καραδοκούν αρκετοί…

Δημήτρης Μαλλάς

Το BizTech.gr χρησιμοποιεί συνδέσεις Vodafone Internet 4Sharing για να σας φέρνει πάντα πρώτο κάθε εξέλιξη.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία χρήσης. Αποδοχή Περισσότερα