24.5 C
Athens
16/04/2024
Biztech

Τα PC ανακάμπτουν έπειτα από 7 χρόνια συρρίκνωσης

Το 2019 έκλεισε με εντυπωσιακή ανάπτυξη 4,8% για την αγορά PC, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά αποτελέσματα του Worldwide Quarterly Personal Computing Device Tracker της IDC, στο οποίο περιλαμβάνονται επιτραπέζιοι υπολογιστές, φορητοί και workstations.

Ο όγκος πωλήσεων κατά τη διάρκεια του τέταρτου τριμήνου ανήλθε σε 71,8 εκατομμύρια τεμάχια. Το νούμερο αυτό είναι το υψηλότερο στα τέσσερα τελευταία χρόνια. Συνολικά, ο όγκος αυξήθηκε κατά 2,7% σε ετήσια βάση το 2019, αποτελώντας το πρώτο έτος ανάπτυξης της αγοράς των PC από το 2011 (όπου είχε παρατηρηθεί αύξηση κατά 1,7%).

«Το 2019, η αγορά των υπολογιστών ανέκαμψε, σηματοδοτώντας το τέλος της συρρίκνωσης η οποία διήρκεσε για επτά συναπτά έτη», ανέφερε ο Ryan Reith, αντιπρόεδρος του Worldwide Mobile Tracker της IDC. «Η αγορά θα συνεχίσει να αντιμετωπίζει τις προκλήσεις της, αλλά το 2019 ήταν μια σαφής ένδειξη ότι η ζήτηση PC εξακολουθεί να υπάρχει παρά τη συνεχιζόμενη έξαρση των νέων form factors και της αυξημένης ζήτησης για mobile computing».

 

Το τελευταίο τρίμηνο του έτους που περιελάμβανε την εορταστική περίοδο ήταν αυτό που συνέβαλε στην θετική ετήσια ανάπτυξη. Σε αυτό θα πρέπει να συμπεριλάβουμε και την αυξημένη ζήτηση για business υπολογιστές ενόψει της λήξης της υποστήριξης των Windows 7 τον Ιανουάριο του 2020. Η κατάσταση αυτή βοήθησε τους τρεις κορυφαίους παίκτες – Lenovo, HP και Dell – να εδραιώσουν περαιτέρω τα μερίδιά τους, φτάνοντας συνολικά το 65% το 2019 (από 63% το 2018). Επιπλέον, ο αντίκτυπος πολλών άλλων προκλήσεων της αγοράς μειώθηκε στο τέταρτο τρίμηνο του έτους. Οι ανησυχίες σε ότι αφορά τη διαθεσιμότητα επεξεργαστών συνεχίστηκαν, αλλά η αυξανόμενη υιοθέτηση των CPU της AMD αποτέλεσε σημαντικό «χέρι βοηθείας». Παράλληλα, τα σημάδια χαλάρωσης των εμπορικών εντάσεων συνέβαλαν στην αύξηση της απορρόφησης της αγοράς για το σημαντικότερο τρίμηνο του έτους.

 

«Παρά την θετική τάση το 2019, οι επόμενοι δώδεκα έως δεκαοκτώ μήνες θα αποτελέσουν πρόκληση για την αγορά των υπολογιστών», ανέφερε ο Jitesh Ubrani, διευθυντής έρευνας του Worldwide Mobile Device Trackers στην IDC. «Παρόλο που νέες τεχνολογίες όπως το 5G και οι συσκευές αναδιπλούμενης οθόνης, όπως επίσης και τα gaming PCs θα συμβάλουν στην ανάπτυξη, θα χρειαστεί κάποιος χρόνος για να συγχωνευθούν στη συνολική αγορά PC».

 

Όγκος, μερίδιο αγοράς και ετήσια ανάπτυξη το έτος 2019

Πηγή: IDC Quarterly Personal Computing Device Tracker, Ιανουάριος 2020 Ο αριθμός τεμαχίων είναι σε χιλιάδες

 

Η Lenovo διατηρείται στην κορυφή της αγοράς

Η Lenovo διατήρησε την πρωτιά αυξάνοντας περαιτέρω τα κέρδη της σε σύγκριση με το 2018, κλείνοντας το έτος με μερίδιο αγοράς 24,3%. Η Lenovo αύξησε τα μερίδιά της σχεδόν σε κάθε γεωγραφική περιοχή οδηγώντας όλους τους OEMs με ρυθμό ανάπτυξης 8,2% σε ετήσια βάση το 2019.

 

Η HP αύξησε το μερίδιό της κατά 4,8% το 2019 με ισχυρό τέταρτο τρίμηνο ανάπτυξης 6,9%. Η εταιρεία κατάφερε να καλύψει τις ελλείψεις σε CPUs καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους και ως εκ τούτου κατάφερε να αυξήσει το μερίδιο αγοράς της στο 23,6% από 23,1% το 2018.

 

Η Dell Technologies διατηρεί την τρίτη θέση στην αγορά των PC το 2019 αυξάνοντας το μερίδιο αγοράς της κατά 0,5 μονάδες φτάνοντας το 17,5% παγκοσμίως. Η Dell κατέγραψε ρεκόρ όγκου πωλήσεων κατά τη διάρκεια του τέταρτου τριμήνου οδηγώντας τους κορυφαίους OEMs σε ανάπτυξη 10,7% σε ετήσια βάση. Η ανάπτυξη αυτή οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην πολύ ισχυρή αγορά των ΗΠΑ που αναμιγνύεται με ισχυρή εμπορική δραστηριότητα σε όλη τη Βόρεια Αμερική και άλλες σημαντικές αγορές.

 

Το μερίδιο αγοράς της Apple σημείωσε πτώση το 4ο τρίμηνο του έτους, με 4,7 εκατομμύρια μονάδες, μειωμένες κατά 5,3% σε ετήσια βάση. Η εταιρεία βρίσκεται στην τέταρτη θέση παγκοσμίως με μερίδιο αγοράς 6,6%.

 

Ο όμιλος Acer κλείνει την πεντάδα με μερίδιο αγοράς 6,1% κατά τη διάρκεια του τριμήνου και 6,4% για όλο το έτος. Παρά το γεγονός ότι παραμένει στο top 5, η Acer παρουσίασε μείωση κατά 4,2% κατά το 4ο τρίμηνο και 4,6% για το έτος.

 

Σχετικά άρθρα

Η Xerox κοντά στα στελέχη

Kitriniaris

Μείωση εσόδων για την IBM

Kitriniaris

Kyocera: Back… with a vengeance!

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία χρήσης. Αποδοχή Περισσότερα