25.2 C
Athens
24/04/2024
Biztech

Τα κινεζικά σχέδια για την Ελλάδα

Μήπως πρέπει να αρχίσουμε να μαθαίνουμε κινέζικα; Θα μου πει κάποιος ότι “ρε μεγάλε, αυτό το λέμε εδώ και πολλά χρόνια”. Όμως, πλέον αρχίζω να πιστεύω ότι έχει αρχίσει να έχει μεγαλύτερο ενδιαφέρον αυτή η προτροπή. Γιατί οι Κινέζοι αποφάσισαν ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να αποτελέσει απλώς την “πύλη” τους για την Ευρώπη, αλλά να είναι και η έδρα για κέντρα έρευνας και ανάπτυξης.

Ουσιαστικά, η αφορμή για το παραπάνω σχόλιο είναι τα μνημόνια συνεργασίας που υπέγραψε πρόσφατα η ελληνική κυβέρνηση με Huawei και ΖΤΕ. Όμως, αρχίζω να πιστεύω ότι η Ελλάδα έχει -τουλάχιστον έτσι δείχνει- μεγαλύτερη σημασία για τους δύο Κινέζους κατασκευαστές απ’ όσο νομίζουμε.

Μνημόνιο δεν σημαίνει, βέβαια, συνεργασία, αλλά είναι ένα πρώτο βήμα. Και αν τελικώς υπάρξει συμφωνία, Huawei και ΖΤΕ θα δημιουργήσουν εδώ -πιθανολογώ κάπου στο Θριάσιο Πεδίο για να είναι κοντά στον Πειραιά- διαμετακομιστικά κέντρα. Παράλληλα, η Huawei θέλει να φτιάξει κέντρο έρευνας και ανάπτυξης, ενώ η ΖΤΕ αποκάλυψε πρόσφατα ότι και αυτή θέλει να δημιουργήσει ένα κέντρο λογισμικού για τηλεπικοινωνιακούς παρόχους. Αντίστοιχο κέντρο με αυτό που θέλει η ΖΤΕ έχει η Nokia Siemens Networks.

Η Ελλάδα έχει καλό ανθρώπινο δυναμικό και είναι σε εξαιρετική γεωγραφική θέση. Έχει, όμως, και ένα ακόμη πλεονέκτημα: είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης! Άρα, ότι γίνεται εδώ αποτελεί κάτι που μπορεί να αξιοποιηθεί και στην υπόλοιπη ΕΕ. Σκεφτείτε μόνο ότι αν η ΖΤΕ φτιάξει εργοστάσιο συναρμολόγησης στην Ελλάδα, τα προϊόντα που θα βγαίνουν από εκεί θα είναι made in EU. Μεγάλη υπόθεση.

Υπάρχει, βέβαια, ένα άλλο ερώτημα: τι αντιδράσεις θα υπάρξουν. Η ΕΕ έδειξε ήδη τα δόντια της καθώς άρχισε έρευνα για τις Huawei και ΖΤΕ αναφορικά με το κατά πόσον λαμβάνουν παράνομες επιδοτήσεις από την κινεζική κυβέρνηση. Το ζήτημα είναι πιο σημαντικό απ’ όσο νομίζουμε. Σύμφωνα με τα κρατικά μέσα ενημέρωσης της Κίνας, η έρευνα αυτή ήταν από τα πρώτα θέματα που τέθηκαν από την πλευρά του Πεκίνου κατά τη διάρκεια της συζήτησης του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με τον Κινέζο ομόλογο του Λι Κεντσιάνγκ στο πρόσφατο ταξίδι του πρώτου στην Κίνα!

Οπότε, αρχίζω να αναρωτιέμαι ποιά θα είναι η αντίδραση των Ευρωπαίων αν τα μνημόνια συνεργασίας εξελιχθούν σε συμφωνία. Σημειωτέον πως δύο εκ των μεγαλύτερων κατασκευαστών τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού (Ericsson και NSN) όπως και ένας από τους μεγαλύτερους κατασκευαστές κινητών τηλεφώνων (Nokia) έχουν έδρα στην Ευρώπη.

Πάντως, οι Κινέζοι δεν ενδιαφέρονται μόνο να είναι η Ελλάδα πύλη τους για την Ευρώπη. Υπάρχουν και αρκετά έργα υποδομών που τους ενδιαφέρουν. Η ΖΤΕ αναφέρει δημόσια ότι ενδιαφέρεται για το Σύζευξις ΙΙ και το δίκτυο οπτικών ινών (FTTH), ενώ η Huawei μάλλον θα ήθελε να πάρει ένα μερίδιο από την πίτα των δικτυακών υποδομών που σχεδιάζει να δημιουργήσει το ελληνικό Δημόσιο. Απ’ ότι φαίνεται, το ενδιαφέρον μέρος της υπόθεσης τώρα ξεκινά…

Το BizTech.gr χρησιμοποιεί συνδέσεις Vodafone Internet 4Sharing για να σας φέρνει πάντα πρώτο κάθε εξέλιξη.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία χρήσης. Αποδοχή Περισσότερα