22.8 C
Athens
29/03/2024
Biztech

Σφοδρές αντιδράσεις για το «ψηφιακό τέλος» 2% στα smartphones

Την Δευτέρα 14 Μαΐου ψηφίστηκε στη Βουλή η τροπολογία που κατατέθηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού και αφορούσε την επιβολή εύλογης εφάπαξ αμοιβής 2% υπέρ των δικαιούχων πνευματικών έργων σε όλα τα smartphones. Ο ίδιος φόρος υπέρ τρίτων επιβάλλεται από το 2017 στα tablets, αλλά και σε φορητούς και επιτραπέζιους υπολογιστές, ενώ επιπλέον επιβάρυνση 6% επιβάλλεται και σε όλες τις ηλεκτρονικές συσκευές εγγραφής ήχου και εικόνας και σε κάθε μέσο ψηφιακής αποθήκευσης άνω των 4GB, μειώνοντας το προηγούμενο όριο του 1TB.

Όπως είναι φυσικό το κόστος θα μετακυλήσει στους καταναλωτές, ενώ οι διατάξεις θα ισχύσουν αναδρομικά από 20/7/2017.

 

Η ανακοίνωση του ΣΕΠΕ

Η συγκεκριμένη τροπολογία προκάλεσε έντονες αντιδράσεις από τον ΣΕΠΕ, αλλά και τον επιχειρηματικό κόσμο γενικότερα. Συγκεκριμένα, ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πληροφορικής και Επικοινωνιών Ελλάδας σε ανακοίνωσή του, επισημαίνει τις σοβαρές συνέπειες που θα επιφέρει η συγκεκριμένη τροποποίηση του νόμου για την εύλογη αμοιβή των πνευματικών δικαιωμάτων. Ο ΣΕΠΕ τονίζει ότι όπως απεδείχθη με έρευνα και ειδική μελέτη που διεξήχθη, με τη σύμφωνη γνώμη και του Υπουργείου Πολιτισμού, προέκυψε πως το νέο «ψηφιακό» τέλος επιφέρει επιβάρυνση 24 φορές μεγαλύτερη από τις πιθανές προκληθείσες απώλειες. Επιπλέον, στην ανακοίνωσή του ο ΣΕΠΕ τονίζει ότι αγνοώντας τα δεδομένα της μελέτης και παρά τις διαβουλεύσεις με την ηγεσία του Υπουργείου Πολιτισμού και τη δέσμευση για δίκαιη τροποποίηση της διάταξης, το αρμόδιο Υπουργείο δεν προέβη σε καμία βελτιωτική αλλαγή της τροποποίησης. Αντίθετα, πέραν της πρόσθετης επιβάρυνσης 2% επί της αξίας σε υπολογιστές, smartphones και tablets, επιβάλλεται επιπλέον επιβάρυνση 6% για ηλεκτρονικές συσκευές εγγραφής ήχου και εικόνας και για ηλεκτρονικούς αποθηκευτικούς δίσκους άνω των 4GB.

Ο ΣΕΠΕ αναφέρει επίσης, ότι πολλά κράτη – μέλη της ΕΕ, όπως η Βουλγαρία, η Δανία, η Εσθονία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ιρλανδία, η Κύπρος, η Λιθουανία, το Λουξεμβούργο, η Μάλτα, η Πολωνία και η Φινλανδία, δεν καταβάλλουν «ψηφιακό τέλος». Επιπλέον με τη συγκεκριμένη επιβάρυνση – η οποία είναι πολλαπλάσια από ότι ισχύει σε άλλα κράτη – μέλη της ΕΕ που έχουν εφαρμόσει αντίστοιχο «τέλος»- η χώρα μας καθίσταται πλέον «πρωταθλήτρια» επιβαρύνσεων στον τομέα αυτό, έχοντας τα υψηλότερα ποσοστά «ψηφιακού τέλους» στην Ευρώπη.

 

Ο ΣΕΠΕ επισημαίνει πως η επιβολή των συγκεκριμένων επιβαρύνσεων αναμένεται να κοστίσει περισσότερο από € 65 εκατ. το χρόνο στους Έλληνες καταναλωτές, επισημαίνοντας ότι «…μία τέτοια επιβάρυνση πλήττει το μεγάλο στόχο του ψηφιακού μετασχηματισμού της χώρας και της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, θέτοντας προσκόμματα στην απόκτηση προϊόντων τεχνολογίας και ταυτόχρονα, αποτελεί καίριο πλήγμα στη διεθνή ανταγωνιστικότητα του κλάδου Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών, δεδομένου ότι αυξάνει το κόστος διάθεσης των προϊόντων τεχνολογίας των ελληνικών επιχειρήσεων έναντι των ανταγωνιστών τους στην Ευρώπη, αλλά και παγκοσμίως. Επιπλέον, το συγκεκριμένο μέτρο θα έχει αρνητικές συνέπειες και για τα δημοσιονομικά έσοδα αφού, αντί εξοικονόμησης, οδηγεί σε επιβάρυνση, καθώς αυξάνει τα έξοδα από την καταβολή του ποσοστού αμοιβής στον ηλεκτρονικό εξοπλισμό που προμηθεύεται το Δημόσιο, αλλά και από τη μείωση των εσόδων των φορολογούμενων επιχειρήσεων».

 

Ανάκληση του νόμου ζητά ο ΣΕΒ 

Σε ανακοίνωσή του, ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ) σημειώνει ότι η επιβολή τέλους 2-6% στις ηλεκτρονικές συσκευές αποτελεί αντιαναπτυξιακό χαράτσι, προσθέτοντας πως με τον τρόπο αυτό υπονομεύεται ο αναγκαίος ψηφιακός μετασχηματισμός της χώρας. Όπως εκτιμά ο ΣΕΒ, η νέα διεύρυνση του πεδίου εφαρμογής του χαρατσιού, σε συνδυασμό με το εξαιρετικά υψηλό τέλος κινητής τηλεφωνίας και τον υψηλό ΦΠΑ, θα λειτουργήσουν ανασταλτικά ως προς τη ζητούμενη ανάπτυξη της ψηφιακής οικονομίας, τον ψηφιακό μετασχηματισμό των επιχειρήσεων αλλά και την ενεργή συμμετοχή των πολιτών στην ψηφιακή εποχή. Καταλήγοντας, ο ΣΕΒ ζητά από την Κυβέρνηση να ανακαλέσει την ψηφισμένη διάταξη, η οποία, όπως αναφέρει, κινείται σε αντίθετη κατεύθυνση με την υπόλοιπη ΕΕ που προωθεί τον περιορισμό των συγκεκριμένων επιβαρύνσεων.

 

Τέλος, αξίζει να σημειώσουμε ότι ο Υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής κ. Νίκος Παππάς αν και είχε αναφέρει στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter ότι η επιβολή του τέλους 2% σε tablets και κινητά θα πρέπει να επανεξεταστεί, στις 17 Μαΐου σε ανακοίνωσή του δήλωσε ότι «το τέλος επί των ηλεκτρονικών συσκευών είναι νόμος του Κράτους και εφαρμόζεται».

Σχετικά άρθρα

Η Schneider Electric παρουσιάζει τις τάσεις στην ψύξη των data centers

Giorgos Athanassiadis

Samsung Odyssey Neo G7 43″: Το πρώτο Mini-LED Flat gaming monitor

Giorgos Athanassiadis

H Oracle επαναπροσδιορίζει το HR

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία χρήσης. Αποδοχή Περισσότερα