21.4 C
Athens
28/03/2024
Biztech

Στο ΤΑΙΠΕΔ το 5% των μετοχών του ΟΤΕ

Το δρόμο για τη μεταβίβαση ποσοστού 5% των μετοχών του ΟΤΕ, που κατέχει σήμερα το ελληνικό Δημόσιο, στο ΤΑΙΠΕΔ, προκειμένου στη συνέχεια να πωληθεί στην Deutsche Telekom, άνοιξε η ψήφιση σχετικής τροπολογίας από την Ολομέλεια της Βουλής. Το ποσοστό του 5% – η μεταβίβαση του οποίου συνιστά μνημονιακή υποχρέωση της χώρας – θα μεταφερθεί στο ΤΑΙΠΕΔ, ώστε με νέα συμφωνία μετοχών μεταξύ ελληνικού Δημοσίου και DT να περάσει στα χέρια της τελευταίας, η οποία έχει το δικαίωμα πρώτης προτίμηση στην πώληση.

 

Πάντως, όπως διευκρίνισε χθες μιλώντας στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών, κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος, θα κριθεί χρονικά πότε θα γίνει η πώληση, ώστε το Δημόσιο να εξασφαλίσει ένα καλό τίμημα. Πληροφορίες αναφέρουν ότι, εφόσον δεν υπάρξουν δυσβάσταχτες δημοσιονομικές πιέσεις, η πώληση του ποσοστού του ΟΤΕ στη DT δεν θα γίνει νωρίτερα από το 2017.

Ο υπουργός Οικονομικών, κατά την ομιλία του στη Βουλή, τόνισε ότι η μεταβίβαση ποσοστού 6% του ΟΤΕ από το ελληνικό Δημόσιο στο γερμανικό όμιλο αποτελεί πρόβλεψη του μνημονίου, που υπέγραψε η χώρα τον Ιούλιο του 2015. Σύμφωνα με τον ίδιο, η κυβέρνηση αντιπρότεινε στους εταίρους και διαπραγματεύτηκε, προκειμένου να μεταβιβαστεί το 5% των μετοχών, ώστε το Δημόσιο να κρατήσει το 1%, το οποίο μαζί με το 4% των μετοχών που έχει στην κατοχή του το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, να εξασφαλίσει στην ελληνική πλευρά μια στρατηγική θέση στον ΟΤΕ.

 

Σχολιάζοντας επισήμανση της κοινοβουλευτικής εκπροσώπου της ΝΔ, κυρίας Νίκης Κεραμέως, ότι “η κυβέρνηση εκποιεί τις μετοχές του ΟΤΕ σε συνθήκες πλήρους απαξίωσης του Χρηματιστηρίου”, ο κ. Τσακαλώτος απάντησε ότι το “πότε θα πουλήσει το ΤΑΙΠΕΔ αυτές τις μετοχές θα κριθεί από το πότε θα υπάρχουν οι συνθήκες για να επιτευχθεί καλύτερη τιμή”.

 

Συμφωνίες μετόχων

Διευκρινίσεις έδωσε χθες ο κ. Τσακαλώτος και σχετικά με το τμήμα της τροπολογίας, που προβλέπει ότι εφεξής οι νέες συμφωνίες μετόχων δεν θα περνούν από τη Βουλή. Ο υπουργός Οικονομικών εξήγησε ότι η διάταξη περιελήφθη στην τροπολογία, καθώς από το 2012 η αρμόδια διεύθυνση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έχει αποφανθεί ότι αν οι συμφωνίες των μετόχων, που προωθούνται προς επικύρωση από το Κοινοβούλιο, ενέχουν τον χαρακτήρα “χρυσής μετοχής” για το Δημόσιο, γεγονός που είναι αντίθετο με την ελεύθερη και ομαλή λειτουργία των χρηματαγορών.

 

Ο κ. Τσακαλώτος, πάντως, δεσμεύτηκε να φέρει προς συζήτηση και ενημέρωση στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή τη νέα συμφωνία μετόχων. Θυμίζουμε ότι η συμφωνία μετόχων για μεταξύ Δημοσίου – Deutsche Telekom, που βρίσκεται σήμερα σε ισχύ, προβλέπει ότι, εφόσον το ποσοστό των δικαιωμάτων ψήφου της ελληνικής πλευράς πέσει κάτω από το 5%, η χώρα χάνει τα δικαιώματα βέτο σε μία σειρά ζητημάτων. Αυτά σχετίζονται με θέματα, όπως η έξοδος του ΟΤΕ από το Χρηματιστήριο, η αλλαγή έδρας, συγχωνεύσεις και εξαγορές. Μένει να φανεί, αν οι προβλέψεις περί βέτο διατηρηθούν ή όχι στη νέα συμφωνία μετόχων, που θα διαπραγματευτούν τα δύο μέρη.

 

Η DT, η οποία εισήλθε το Μάιο του 2008 στον ΟΤΕ, ελέγχει σήμερα το 40% συν μια μετοχή στον ΟΤΕ.

Σχετικά άρθρα

Η Dell Technologies αναβαθμίζει την εμπειρία της υβριδικής εργασίας

Giorgos Athanassiadis

Μικρή πτώση για το Android

Kitriniaris

Η Blue Technologies διανομέας της Ericsson-LG Enterprise στην Ελλάδα

Kitriniaris

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία χρήσης. Αποδοχή Περισσότερα