22.9 C
Athens
28/03/2024
Biztech

Στη μέγγενη των capital controls η τεχνολογική αγορά

H εφαρμογή των capital controls έκανε τα “μαγικά” της και στην αγορά των τεχνολογικών καταναλωτικών προϊόντων η οποία έκλεισε στα €450 εκατομμύρια για το γ’ τρίμηνο του 2015, καθοδική κατά 7,3% σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2014, με μόνο δύο από τους επτά τομείς να έχουν θετική παρουσία- τηλεπικοινωνίες και λευκές συσκευές.  Αντιθέτως οι υπόλοιπες κατηγορίες εμφάνισαν διψήφια πτώση, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η  GfK TEMAX. Να θυμίσουμε εδώ ότι το α’ τρίμηνο του έτους η εικόνα ήταν απολύτως αντίστροφη αφού η αγορά κινούμενη με κεκτημένη ταχύτητα από τα τέλη του 2014 είχε κλείσει με το πολύ σημαντικό +22,6% και τζίρο €497 εκατομμυρίων. Αντίστοιχα, και το β’ τρίμηνο η αγορά κινήθηκε στα €456 εκατομμύρια, αυξημένη κατά 12,1% σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2014.

gfk1

Προϊόντα πληροφορικής

Η ολοκλήρωση του προγράμματος της Ψηφιακής Αλληλεγγύης σε συνδυασμό με την εφαρμογή των capital controls συντέλεσαν στα διψήφια επίπεδα πτώσης για τα προϊόντα πληροφορικής, – 16,8%, φθάνοντας στα €86 εκατομμύρια. Πέραν της αρνητικής επιρροής στην αξία των πωλήσεων οι παραπάνω παράγοντες οδήγησαν σε πολύ σημαντική αύξηση της μέσης τιμής των βασικών κατηγοριών που σε κάποιες περιπτώσεις ξεπέρασε κατά πολύ το 10% σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό τρίμηνο, σύμφωνα με την GfK TEMAX.

 

Είδη εξοπλισμού γραφείου και αναλώσιμα

Η έναρξη εκπαιδευτικής περιόδου δεν στάθηκε ικανή να αντιστρέψει το αρνητικό κλίμα Ιουλίου και Αυγούστου. Αρνητικό πρόσημο κατέγραψαν τόσο τα πολυμηχανήματα όσο και οι εκτυπωτές (πιο έντονο).  Παρατεταμένη πτώση μέσης τιμής και για τις δύο κατηγορίες, πολύ πιο έντονη για τα πολυμηχανήματα η οποία πλησίασε το 20%, απόρροια των μεγάλων προσφορών από πλευράς λιανεμπορίου.

 

Φωτογραφικά είδη

Η διαρκής και σημαντική πτώση των φωτογραφικών μηχανών με σταθερούς φακούς επηρεάζει το σύνολο του κλάδου των φωτογραφικών ειδών. Εδώ θα πρέπει να σημειώσουμε ότι οι μηχανές με αποσπώμενους φακούς κατέγραψαν αρνητικό πρόσημο μετά από μεγάλο χρονικό διάστημα. Σε αυτό συντέλεσε σε πολύ μεγάλο βαθμό η επιβολή των capital controls τον Ιούλιο, με συνέπεια να συμπιεστεί αρκετά η αξία πωλήσεων κατά την καλοκαιρινή περίοδο η οποία παραδοσιακά έχει ιδιαίτερα σημαντική συμμετοχή στις πωλήσεις αυτών των μηχανών.

 

Τηλεπικοινωνίες 

Παρά το γεγονός ότι ο ρυθμός αύξησης για τον κλάδο μετριάστηκε στο γ’ τρίμηνο, + 8,5%, η κατηγορία των smartphones διατήρησε το θετικό πρόσημο και η αγορά ανήλθε στα € 132 εκατομμύρια. Αρνητικό πρόσημο συνεχίζουν να καταγράφουν τα απλά κινητά τηλέφωνα, τα σταθερά τηλέφωνα (για δεύτερο τρίμηνο στην σειρά) ενώ μετά από πάρα πολλά τρίμηνα πτώση κατέγραψε η κατηγορία των ακουστικών με δυνατότητα ομιλίας.

 

Ηλεκτρονικά καταναλωτικά προϊόντα

Τα ηλεκτρονικά καταναλωτικά προϊόντα κατέγραψαν για δεύτερο τρίμηνο μείωση πωλήσεων, -24,9%, με την αγορά να κλείνει στα € 69 εκατομμύρια.  Η κατηγορία της τηλεόρασης -η οποία συγκεντρώνει και το μεγαλύτερο μέρος των πωλήσεων- σημείωσε σημαντική πτώση για ακόμα ένα τρίμηνο. Αυτό κυρίως οφείλεται στην σύγκριση με το τρίτο τρίμηνο του 2014 όπου τόσο η διεξαγωγή του Παγκοσμίου Κυπέλου Ποδοσφαίρου, όσο και η αλλαγή του αναλογικού σήματος στο υπόλοιπο της Αττικής είχε οδηγήσει την αγορά σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα πωλήσεων. Αντίθετα συνεχίζουν να κινούνται θετικά τόσο οι Βιντεοκάμερες (λόγω της μεγάλης ανάπτυξης των Action Cameras) όσο και τα ηχεία Hi-Fi και οι ηχομπάρες.

Σχετικά άρθρα

Νέο dLAN 1200 triple+ με τρεις θύρες gigabit

Cisco Umbrella & Duo – Μείωση πολυπλοκότητας υποδομών, βελτιστοποίηση cybersecurity

Giorgos Athanassiadis

Xerox: Η ψηφιοποίηση στην υγειονομική περίθαλψη είναι πιο αναγκαία από ποτέ

Giorgos Athanassiadis

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία χρήσης. Αποδοχή Περισσότερα