11.2 C
Athens
20/04/2024
Biztech

Στα 35,8 δις η παγκόσμια δαπάνη AI το 2019

Οι παγκόσμιες δαπάνες για συστήματα τεχνητής νοημοσύνης προβλέπεται να φθάσουν τα 35,8 δισ. δολάρια το 2019, μια αύξηση της τάξης του 44% σε σχέση με το ποσό που δαπανήθηκε το 2018. Με τις βιομηχανίες να επενδύουν επιθετικά σε έργα που χρησιμοποιούν δυνατότητες λογισμικού τεχνητής νοημοσύνης, η IDC στο πρόσφατο Semiannual Artificial Intelligence Systems Spending Guide αναφέρει ότι αναμένει τις δαπάνες για τα συστήματα AI να υπερδιπλασιαστούν μέχρι το 2022 αγγίζοντας τα 79,2 δισ. δολάρια. Αυτό μεταφράζεται σε ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης 38%.

 

Ο κλάδος της λιανικής θα οδηγήσει τις παγκόσμιες δαπάνες συστημάτων AI, όπου οι εταιρείες αναμένεται να επενδύσουν $ 5,9 δισ. φέτος σε λύσεις όπως οι αυτοματοποιημένοι αντιπρόσωποι εξυπηρέτησης πελατών και οι σύμβουλοι αγορών. Ο χρηματοπιστωτικός τομέας θα είναι η δεύτερη μεγαλύτερη βιομηχανία με 5,6 δισεκατομμύρια δολάρια με λύσεις ΑΙ που περιλαμβάνουν αυτοματοποιημένα συστήματα πληροφοριών και πρόληψης απειλών και συστήματα ανάλυσης και έρευνας κατά της απάτης. Οι κατασκευές, οι πάροχοι υγειονομικής περίθαλψης και ο κλάδος της παραγωγής ολοκληρώνουν τις 5 πρώτες βιομηχανίες που θα πρωταγωνιστήσουν στις δαπάνες συστημάτων AI για φέτος.

Οι κλάδοι που θα βιώσουν την ταχύτερη αύξηση των δαπανών των συστημάτων AI κατά την πρόβλεψη 2018-2022 είναι η ομοσπονδιακή / κεντρική κυβέρνηση (44,3% CAGR), οι υπηρεσίες προσωπικών και καταναλωτικών υπηρεσιών (43,3% CAGR) και η εκπαίδευση (42,9% CAGR).

 

«Οι σημαντικότητα των παγκόσμιων δαπανών για συστήματα τεχνητής νοημοσύνης μπορούν τώρα να γίνουν αντιληπτές σε κάθε κλάδο, καθώς οι σχετικές πρωτοβουλίες συνεχίζουν να βελτιστοποιούν τις λειτουργίες, να μετασχηματίζουν την εμπειρία των πελατών και να δημιουργούν νέα προϊόντα και υπηρεσίες», ανέφερε η Marianne Daquila, διευθύντρια έρευνας, Customer Insights & Analysis στην IDC. «Το γεγονός αυτό αποδεικνύεται από συγκεκριμένα case studies, όπως η έξυπνη αυτοματοποίηση διαδικασιών, οι συμβουλές αγορών και συστάσεις προϊόντων, καθώς και η έρευνα στον κλάδο των φαρμάκων. Η συνεχιζόμενη πρόοδος των τεχνολογιών που σχετίζονται με την τεχνητή νοημοσύνη, αναμένεται να οδηγήσει σε διψήφια ετήσια δαπάνη κατά την επόμενη δεκαετία».

 

Οι κλάδοι που οδηγούν την «κούρσα»

Οι περιπτώσεις χρήσεις τεχνολογίας AI, οι οποίες θα παρουσιάσουν τις μεγαλύτερες επενδύσεις φέτος, είναι αυτοματοποιημένοι σύμβουλοι εξυπηρέτησης πελατών (4,5 δισεκατομμύρια δολάρια παγκοσμίως), σύμβουλοι πωλήσεων (2,7 δισεκατομμύρια δολάρια) και αυτοματοποιημένα συστήματα πρόληψης απειλών (2,7 δισεκατομμύρια δολάρια). Σε πέντε άλλες περιπτώσεις, θα υπάρξουν επίπεδα δαπανών άνω των 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2019: Αυτοματοποιημένη προληπτική συντήρηση, συστήματα διάγνωσης και θεραπείας, ανάλυση και έρευνα απάτης, έξυπνη διαδικασία αυτοματοποίησης και σύμβουλοι προγραμμάτων.

Ο χώρος του λογισμικού θα αποτελέσει τον μεγαλύτερο τομέα των δαπανών συστημάτων AI το 2019 με σχεδόν 13,5 δισεκατομμύρια δολάρια που θα διοχετευθούν προς εφαρμογές και πλατφόρμες λογισμικού τεχνητής νοημοσύνης. Οι εφαρμογές AI θα είναι η ταχύτερα αναπτυσσόμενη κατηγορία δαπανών AI με πενταετή CAGR 47,3%. Οι δαπάνες στο hardware (κυρίως σε servers) θα ανέλθουν στα 12,7 δισ. δολάρια φέτος, καθώς οι εταιρείες συνεχίζουν να αναπτύσσουν την απαραίτητη υποδομή για την υποστήριξη συστημάτων AI. Οι εταιρείες θα επενδύσουν επίσης σε υπηρεσίες για να βοηθήσουν στην ανάπτυξη και εφαρμογή των συστημάτων AI και των επιχειρηματικών υπηρεσιών τους, όπως οριζόντια εξωτερική ανάθεση επιχειρηματικών διαδικασιών. Μέχρι το τέλος του χρονικού ορίζοντα της πρόβλεψης της IDC (δηλαδή μέχρι το τέλος του 2022), οι δαπάνες για υπηρεσίες που σχετίζονται με το AI θα είναι σχεδόν ίσες με τις δαπάνες σε hardware.

 

Πρώτες οι ΗΠΑ με την Ευρώπη να ακολουθεί κατά πόδας

Σε ότι αφορά τη γεωγραφική κατανομή, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα πραγματοποιήσουν σχεδόν τα δύο τρίτα των παγκόσμιων δαπανών για συστήματα AI μέσα το 2019, υπό την καθοδήγηση των κλάδων της λιανικής και του χρηματοπιστωτικού. Η Δυτική Ευρώπη θα είναι η δεύτερη μεγαλύτερη περιοχή, με βασικούς κλάδους τον τραπεζικό, τη λιανική και των κατασκευών. Η μεγαλύτερη αύξηση των δαπανών σε σχέση με τις πενταετείς προβλέψεις θα πραγματοποιηθεί στην Ιαπωνία (58,9% CAGR) και στην Ασία / Ειρηνικό (εξαιρουμένης της Ιαπωνίας και της Κίνας) (51,4% CAGR). Η Κίνα θα αντιμετωπίσει επίσης ισχυρή αύξηση των δαπανών σε όλη την πρόβλεψη (49,6% CAGR).

 

Εστιάζοντας στην Ευρώπη, η IDC παρατηρεί ότι η τεχνητή νοημοσύνη είναι ένα μεγάλο θέμα στην περιοχή αυτή. Τόσο η υιοθεσία της τεχνολογίας όσο και οι σχετικές δαπάνες πραγματοποιούνται πολύ γρήγορα. Οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις έχουν ήδη μετακινηθεί από την ερευνητική φάση στο στάδιο της εφαρμογής. Άλλωστε, η AI είναι ο «παίκτης» που αλλάζει το παιχνίδι σε ένα ιδιαίτερα ανταγωνιστικό περιβάλλον, ειδικά σε όλες τις βιομηχανίες που προσανατολίζονται στον πελάτη όπως η λιανική και η χρηματοδότηση, όπου η τεχνητή νοημοσύνη έχει τη δύναμη να ωθήσει την εμπειρία του πελάτη στο επόμενο επίπεδο με εικονικούς βοηθούς, προτάσεις αγορών ή οπτικές αναζητήσεις. Πολλές μεγάλες ευρωπαϊκές επιχειρήσεις λιανικής (αγαθών και υπηρεσιών) έχουν ήδη διαπιστώσει στην πράξη τα πλεονεκτήματα της AI, συμπεριλαμβανομένων αυξημένων επισκέψεων σε καταστήματα, υψηλότερων εσόδων, μειωμένου κόστους και πιο ευχάριστων και εξατομικευμένων ταξιδιών πελατών. Οι περιπτώσεις βιομηχανικής χρήσης της ΑΙ που σχετίζονται με την αυτοματοποίηση των διαδικασιών καθίστανται ιδιαίτερα κρίσιμες και η εστίαση πλέον μετατοπίζεται στη χρήση της επόμενης γενιάς τεχνητής νοημοσύνης που θα προσφέρει εξατομίκευση και πρόβλεψη.

Σχετικά άρθρα

Νέα σειρά προϊόντων IoT «V by Vodafone»

SoftOne Einvoicing & myDATA στα καταστήματα Zara

Giorgos Athanassiadis

Το Microsoft Office 365 εξοικονομεί πόρους για τις εταιρείες

Kitriniaris

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία χρήσης. Αποδοχή Περισσότερα