15.2 C
Athens
19/04/2024
Biztech

Στα $302 δις η αγορά του public cloud μέχρι το 2021

Σύμφωνα με τις προβλέψεις της Gartner, η παγκόσμια αγορά των υπηρεσιών public cloud θα φτάσει τα 302 δισεκατομμύρια δολάρια μέσα στα επόμενα τρία χρόνια. Εκτός από το συγκεκριμένο νούμερο, το δεύτερο εντυπωσιακό στοιχείο της έρευνας της Gartner είναι το γεγονός ότι μόλις 10 εταιρείες θα ελέγχουν τα 3/4 της συγκεκριμένης αγοράς. Το αντίστοιχο ποσοστό το 2016 ήταν 50%.

Η Gartner χωρίζει την αγορά του cloud σε πέντε διακριτά τμήματα τα οποία θα αναπτυχθούν σε σημαντικό βαθμό τα επόμενα πέντε χρόνια.

Το τμήμα με την πιο μεγάλη ανάπτυξη είναι το λεγόμενο Cloud System Infrastructure Services, στο οποίο ηγείται η Amazon. Μέσα στο 2018, το συγκεκριμένο τμήμα της αγοράς θα παρουσιάσει ανάπτυξη 36%, ενώ μέχρι το 2021 θα διπλασιαστεί και από τα $40,8 δισεκατομμύρια, θα αγγίξει τα $83,5 δις.

Πρόκειται για εξαιρετικά αισιόδοξες προβλέψεις που σίγουρα θα κάνουν την Amazon και τους ανταγωνιστές της, Microsoft και Google να… τρίβουν τα χέρια τους.

 

Αν μάλιστα θυμηθούμε και τις παλαιότερες σχετικές αναφορές της Gartner, θα πρέπει να αναφέρουμε ότι μέχρι το 2021, όλες οι εταιρείες που χρησιμοποιούν ήδη το cloud σήμερα προβλέπεται να υιοθετήσουν μια στρατηγική all-in-cloud. Με αυτό εννοούμε ότι εκτός από δεδομένα και workloads, οι εταιρείες θα στραφούν σχεδόν ολοκληρωτικά και στο SaaS, εγκαταλείποντας για πάντα τα παραδοσιακά on-premises data centers.

 

Ωστόσο, η Gartner προειδοποιεί ότι η αυξανόμενη κυριαρχία των συγκεκριμένων εταιρειών στην αγορά του infrastructure-as-a-service θα έχει ως αποτέλεσμα οι εταιρείες-πελάτες που αξιοποιούν τις υπηρεσίες τους, να αντιμετωπίσουν διάφορες προκλήσεις με πιο σημαντική το λεγόμενο «vendor lock-in». Αυτό με απλά λόγια σημαίνει ότι οι εταιρείες αναγκάζονται να δεσμεύονται με έναν πάροχο, διότι είναι εξαιρετικά ακριβή και πολύπλοκη η διαδικασία μεταφοράς σε άλλο πάροχο. Η Gartner προειδοποιεί πώς παρόλη την αποδοτικότητα και τα οφέλη από πλευράς κόστους, οι εταιρείες θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί με τους παρόχους IaaS που ενδεχομένως αποκτούν ανεξέλεγκτη επιρροή τόσο στους πελάτες τους, όσο και στην ίδια την αγορά. Μάλιστα, στην έρευνα τονίζεται ότι κρίνεται επιβεβλημένη η απλούστερη μεταφορά workloads, εφαρμογών και δεδομένων μεταξύ υπηρεσιών IaaS χωρίς δυσβάσταχτο κόστος για τους πελάτες. Το εάν αυτή η προσέγγιση θα υιοθετηθεί από τα μεγάλα ονόματα που ελέγχουν την αγορά είναι κάτι που μένει να φανεί στην πράξη. Πάντως, αξίζει να σημειώσουμε ότι ήδη έχουν κάνει την εμφάνισή τους διάφορες startups που προσφέρουν προσιτές υπηρεσίες migration.

 

Το SaaS κυριαρχεί

Όπως είναι προφανές, το μεγαλύτερο τμήμα της αγοράς cloud, σύμφωνα με τις προβλέψεις της Gartner είναι το software as a service, το οποίο αναμένεται να παρουσιάσει σημαντική άνοδο της τάξης του 22,2% μέχρι το τέλος του 2018 αγγίζοντας τα $73,6 δις. Μάλιστα, είναι αξιοσημείωτο το ότι μέχρι το 2021, το SaaS από μόνο του θα κατέχει ένα ποσοστό 45% από όλες τις δαπάνες στο χώρο του λογισμικού. Μέχρι το 2021, η αγορά του SaaS θα έχει αγγίξει τα $ 117,1 δις.

 

Σχετικά άρθρα

Edge computing με την αρωγή της Schneider Electric

Giorgos Athanassiadis

Symantec: Αύξηση του κακόβουλου λογισμικού για Android

Kitriniaris

Σε εξαγορά του υπόλοιπου ποσοστού της Epsilon HR προχώρησε η Epsilon Net

Giorgos Athanassiadis

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία χρήσης. Αποδοχή Περισσότερα