21.7 C
Athens
23/04/2024
Biztech

Στα 2,7 τρις ο λογαριασμός του 5G!

Η εξέλιξη της πέμπτης γενιάς της κυψελοειδούς ασύρματης τεχνολογίας – 5G – που ήταν και το κεντρικό θέμα του πρόσφατου MWC19, αποτελεί μια επανάσταση στις επικοινωνίες αξίας πολλών τρισεκατομμυρίων δολαρίων που αναμένεται να αλλάξει βαθιά κάθε πτυχή της ζωής μας.

Το κόστος αυτού του μετασχηματισμού συνεχίζει να αυξάνεται. Οι αρχικές εκτιμήσεις σε ότι αφορά τις οικονομικές δαπάνες που απαιτούνται για την ανάπτυξη του 5G, ήταν μεταξύ 500 δισεκατομμυρίων και 1 τρισεκατομμυρίου δολαρίων. Ωστόσο, τα νούμερα αυτά είχαν να κάνουν μόνο στο κόστος που αναμένεται να επιβαρύνει τους παρόχους τηλεπικοινωνιών καθώς θα πρέπει να αναβαθμίσουν τις ζωτικής σημασίας υποδομές τους.

Το 5G, όμως είναι κάτι πολύ περισσότερο από υποδομές. Η τελευταία τεχνολογική αναβάθμιση, που ονομάστηκε τέταρτη βιομηχανική επανάσταση, περιλαμβάνει όλες τις συσκευές που χρησιμοποιούμε καθημερινά στη ζωή μας από τα αυτοκίνητα και τα ψυγεία μέχρι τα κτίρια, τα εργοστάσια και τα νοσοκομεία. Μόλις ολοκληρωθεί αυτή η μετάβαση τα πάντα θα επικοινωνούν μέσω 5G.

Η πιο πρόσφατη ανάλυση της Greensill σχετικά με τις δαπάνες της μετάβασης στο 5G εκτιμά ότι ο λογαριασμός σε όλη την παγκόσμια αλυσίδα εφοδιασμού είναι πιθανό να ξεπεράσει τα 2,7 τρισεκατομμύρια δολάρια μέχρι τα τέλη του 2020.

 

5G και Internet of Things

Το επιχειρηματικό μοντέλο του 5G, αφορά πολύ περισσότερο στην πρόσβαση της βιομηχανίας και των ανθρώπων σε συνδεδεμένες κινητές συσκευές. Αφορά στην αλλαγή των διεργασιών κατασκευής σε συγκεκριμένους κλάδους όπως οι αυτοκινητοβιομηχανίες, οι μεταφορές και η εφοδιαστική αλυσίδα, αλλά και η παραγωγή ενέργειας και όλα αυτά με εύκολη και ταχύτατη παρακολούθηση της αποτελεσματικότητας.

Με το 5G, οι έξυπνες πόλεις θα γίνουν πραγματικότητα με νέες mobile υπηρεσίες να αναδύονται από αυτοματοποιημένα συστήματα ελέγχου της κυκλοφορίας, μέχρι τη διαχείριση της ισχύος και την δυνατότητα βελτίωσης της απόδοσης των μεταφορών.

 

Αυτές οι νέες υπηρεσίες θα προσφέρουν εκατοντάδες δισεκατομμύρια δολάρια σε νέες επιχειρήσεις. Η Morgan Stanley έχει προβλέψει ότι τα πρόσθετα έσοδα που οφείλονται σε 5G σε επτά τομείς της αγοράς θα ανέλθουν σε 156 δισ. δολάρια. Ο αυτοματισμός στις κατασκευές θα εξοικονομήσει 64 δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ οι αυτοματοποιημένες υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης θα προσθέσουν νέα έσοδα ύψους 32 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Την ίδια στιγμή που ο λογαριασμός για την κατασκευή των νέων υποδομών αυξάνεται, οι φορείς εκμετάλλευσης των δικτύων θα πρέπει να διαθέσουν πολύ σημαντικά ποσά για να υποβάλουν τις προσφορές τους για τη χρήση του φάσματος υψηλότερων συχνοτήτων που απαιτείται για να προσφέρουν υπηρεσίες 5G.

Ήδη σε ΗΠΑ και Ασία, όπως και σε ορισμένες χώρες της Ευρώπης, η διαδικασία εκχώρησης του φάσματος έχει ξεκινήσει. Σε ότι αφορά τη χώρα μας, δεν έχει ανακοινωθεί ακόμα κάποιο χρονοδιάγραμμα ή τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί.

 

Επενδύσεις τρισεκατομμυρίων

Ενώ λοιπόν, ο τομέας των τηλεπικοινωνιών απαιτεί περίπου 1 τρισεκατομμύριο δολάρια επενδύσεις για αναβάθμιση της υποδομής του, η εφαρμογή του 5G σε ολόκληρη την παγκόσμια οικονομία θα κοστίσει περισσότερο – υπολογίζεται σε 1,7 τρισεκατομμύρια δολάρια – καθώς οι εταιρείες ενσωματώνουν την τεχνολογία σε προϊόντα, διαδικασίες και υποδομές στην προσπάθειά τους να κάνουν το Internet of Things πραγματικότητα.

Επομένως, η συνολική δαπάνη σε παγκόσμιο επίπεδο που συνδέεται με 5G και IoT θα ανέρθει σε τουλάχιστον 2,7 τρισ. Δολάρια μέχρι το τέλος του 2020.

 

Ο Tony Wonfor, MD της Greensill, ανέφερε ότι οι δαπάνες για την ανάπτυξη του 5G αποτελούν την κορυφή του παγόβουνου, καθώς τα πρόσθετα και πολύ περισσότερα έξοδα που θα απαιτηθούν θα αφορούν τομείς όπως το hardware, οι υπηρεσίες, η συνδεσιμότητα και το λογισμικό. Η πρόσφατη έκθεση «Financing the Future of 5G» της Greensill επισημαίνει ότι η απόσβεση των δαπανών για τους παρόχους θα απαιτηθεί μεγαλύτερη περίοδο – 10-12 έτη, έναντι 6-8 ετών για το 4G, αντανακλώντας υψηλότερα επίπεδα δαπανών, καθώς και το γεγονός ότι το 5G απαιτεί περισσότερες εγκαταστάσεις φυσικών υποδομών.

 

Η Αυστραλία ηγείται στο 5G

Τον περασμένο Ιούνιο η Telstra, ο μεγαλύτερος τηλεπικοινωνιακός πάροχος της Αυστραλίας, δήλωσε ότι τα επόμενα πέντε χρόνια θα επενδύσει 8 δισεκατομμύρια δολάρια στο κινητό της δίκτυο. Μάλιστα, τον Δεκέμβριο 2018, η εταιρεία πραγματοποίησε την πρώτη σύνδεση 5G στον κόσμο. Το δίκτυο υψηλής ταχύτητάς της Telstra επέτρεψε την πραγματοποίηση της πρώτης τηλεοπτικής κλήσης 5G-to-5G στην Αυστραλία, ενώ στη χώρα κυκλοφορεί ήδη το πρώτο 5G-συνδεδεμένο αυτοκίνητο.

Επί του παρόντος, η συνδεσιμότητα 5G είναι live σε όλες τις μεγάλες πόλεις της Αυστραλίας, σε συνολικά 200 τοποθεσίες, ενώ το πρώτο εξάμηνο του 2019, η Telstra θα ξεκινήσει τη διάθεση 5G smartphones για καταναλωτές, επιτρέποντας στους Αυστραλούς να βιώσουν γρήγορη συνδεσιμότητα στα δάχτυλά τους για πρώτη φορά.

 

Η υιοθέτηση του 5G στην Ευρώπη, η οποία κατέχει ηγετική θέση στην mobile τεχνολογία από την εποχή του 3G, αναμένεται να περιοριστεί με τη θέσπιση αυστηρότερων ρυθμίσεων από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τον παραδοσιακά κατακερματισμένο χαρακτήρα όλων των κύριων ηπειρωτικών οικονομιών.

Στην Ασία και τις ΗΠΑ υπάρχουν τρεις ή τέσσερις βασικοί παίκτες σε κάθε αγορά, ενώ στην Ευρώπη δραστηριοποιούνται περίπου 75 βασικοί «παίκτες».

Σχετικά άρθρα

H Microsoft εξαγόρασε την ελληνική Softomotive

To Tech Channel Partner 34 έχει… ντέρμπι

Channel-Manager

Ο Icahn φέρνει χρήμα και όχι μόνο στην Apple

Kitriniaris

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία χρήσης. Αποδοχή Περισσότερα