19.3 C
Athens
18/04/2024
Biztech

Στα “ρηχά” τα smartphones

Είναι μαζί με τα tablets οι συσκευές που μονοπώλησαν το ενδιαφέρον των καταναλωτών τα τελευταία χρόνια, τροφοδοτώντας με τεράστια κέρδη τους κατασκευαστές που μπόρεσαν να ανταποκριθούν στο momentum που έφερε το mobility στην αγορά τεχνολογικών συσκευών. Πλέον, όμως, οι απίστευτοι ρυθμοί ανάπτυξης που συνόδευαν την αγορά των smartphones φαίνεται πως ανήκουν στο παρελθόν,  καθώς για πρώτη φορά το 2015 η άνοδος θα είναι σε μονοψήφια ποσοστά. Το κατά πόσο αυτό θα καταστεί μόνιμη κατάσταση θα εξαρτηθεί από μια σειρά παραγόντων, σύμφωνα με την IDC.

 

Συγκεκριμένα, για το 2015 η IDC εκτιμά ότι οι πωλήσεις smartphones διεθνώς θα αυξηθούν “μόλις” κατά 9,8%, και θα φτάσουν συνολικά στο 1,43 δις συσκευές. Πρόκειται για προς τα κάτω αναθεώρηση προηγούμενων εκτιμήσεων, κάτι που η IDC αποδίδει στις σημαντικά υποδεέστερες επιδόσεις περιοχών, όπως η Ασία/Ειρηνικός (εξαιρουμένης της Ιαπωνίας), η Λατινική Αμερική και η Δυτική Ευρώπη. Μάλιστα, η IDC εκτιμά ότι ο ρυθμός ανάπτυξης της αγοράς θα πέσει ακόμη περισσότερο την πενταετία 2015-2019, στο 7,4%, με αποτέλεσμα το 2019 οι συνολικές πωλήσεις να ανέλθουν στο 1,862 δις συσκευές.

 

Ενδιαφέρον στοιχείο των προβλέψεων της IDC είναι και η μετατόπιση των εξλίξεων από την Κίνα στην Αφρική και τη Μέση Ανατολή, περιοχές στις οποίες οι πωλήσεις “έξυπνων” κινητών θα σημειώσουν άνοδο της τάξης του 50%. Αντιθέτως, η Κίνα μπορεί να παραμένει αγορά – κλειδί, λόγω του μεγέθους τους, ωστόσο οι αναλυτές της IDC την χαρακτηρίζουν πλέον ως “αγορά αντικατάστασης συσκευών” και προβλέπουν μονοψήφια ανάπτυξη για φέτος.

 

Το ζήτημα “αντικατάσταση” θα είναι πλέον κρίσιμο για την πορεία της παγκόσμιας αγοράς τα επόμενα χρόνια. Η IDC θεωρεί ότι σε αγορές που έχουν πλέον ωριμάσει και εν πολλοίς κορεστεί, οι vendors θα πρέπει να προσφέρουν χρηματοδοτικά προγράμματα και ενέργειες trade-in προκειμένου να “πιέσουν” τους καταναλωτές να αντικαταστήσουν τις συσκευές τους.

Σχετικά άρθρα

Αργά αλλά σταθερά και τα notebooks ανεβαίνουν στο “τρένο” της αφής

Kitriniaris

“Spark Up your Idea” από τη Microsoft Hellas

Kitriniaris

Η Intralot στα “διαμάντια” της ελληνικής οικονομίας

Kitriniaris

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία χρήσης. Αποδοχή Περισσότερα