22.8 C
Athens
29/03/2024
Biztech

Πόσο θα αντέξουν τα tablets;

Είναι από τις προβλέψεις που μπορείς να τις χαρακτηρίσεις και λίγο υπερβολικές. Αλλά όταν επιβεβαιώνονται όλοι ξαφνικά τις ενθυμούνται. Αυτή είναι η περίπτωση με τη δήλωση του Thostern Heins, διευθύνοντα συμβούλου της Blackberry, κατά τη διάρκεια συνέντευξης του στο Bloomberg ότι “σε πέντε χρόνια δεν νομίζω ότι θα υπάρχει λόγος να έχει κάποιος ένα tablet”.

Με δεδομένο ότι η αγορά των tablets αναπτύσσεται με εξωφρενικούς ρυθμούς και σύντομα θα ξεπεράσει εκείνη των φορητών υπολογιστών -σε τεμάχια τουλάχιστον- η δήλωση μοιάζει λίγο υπερφίαλη. Από την άλλη πλευρά, όμως, η προσωπική μου άποψη είναι πως έχει και κάποια δόση λογικής. Και το λέω όντας από εκείνους που δεν πιστεύουν ότι η Blackberry θα τα καταφέρει, αν και ο κ. Heins υποστήριξε στην ίδια συνέντευξη ότι “σε πέντε χρόνια, η Blackberry θα είναι ο αδιαμφισβήτητος ηγέτης στο χώρο του mobile computing”.

Τα tablets ήρθαν και δημιούργησαν μία νέα κατηγορία φορητών συσκευών με αρκετή υπολογιστική ισχύ και σχετικά μεγάλη οθόνη. Η μεγαλύτερη χρήση ενός φορητού υπολογιστή αφορούσε εφαρμογές και λειτουργίες που δεν απαιτούσαν την παραγωγή περιεχομένου ούτε την εισαγωγή πολλών δεδομένων. Οπότε τα tablets, ως πολύ πιο φορητή και προσιτή συσκευή, μπορούν να καλύψουν τέτοιου είδους ανάγκες.

Όμως, πλέον τα smartphones έρχονται να προσφέρουν κάτι αντίστοιχο. Ιδίως, τα μοντέλα με σχετικά μεγάλες οθόνες. Από τότε που άρχισα να χρησιμοποιώ το LG Google Nexus 4 με οθόνη 4,7 ίντσες είδα τον ευατό μου να σταματά να χρησιμοποιεί το 7άρι Android tablet που είχα. Η εμπειρία μπορεί να μην είναι η ίδια, αλλά είναι πολύ πιο φορητό ένα smartphone απ’ ότι ένα 7άρι tablet. Και βλέπω πολλούς γνωστούς μου να έχουν σταματήσει να χρησιμοποιούν το iPad τους από τη στιγμή που απέκτησαν ένα Galaxy Note II, η οθόνη του οποίου είναι στις 5,5 ίντσες. Και ως γνωστόν, φέτος θα δούμε ουκ ολίγα smartphones στις 6,1 ή 6,44 ίντσες. Οπότε, μέσα στην πενταετία είναι πολύ πιθανό τα μικρά tablets να μην έχουν νόημα. Ιδίως τα 7άρια, αν και για τα 8άρια δεν είμαι και πολύ αισιόδοξος ότι θα έχουν μεγάλο όγκο πωλήσεων.

Στα 10άρια, όμως, η κατάσταση είναι διαφορετική γιατί θεωρώ ότι έχουν νόημα ύπαρξης. Εκτός και αν ο κ. Heins εννοούσε ότι δεν θα είναι όπως τα σημερινά. Αλλά θα είναι περισσότερο υβριδικές λύσεις. Ήδη τα μοντέλα που βασίζονται σε Windows 8 δίνουν μία οπτική για το τι μέλλει γενέσθαι με docking πληκτρολόγια κ.ά. Ακόμη και στο στρατόπεδο της Apple ή του Android, οι επιλογές σε hardware πληκτρολόγια διευρύνονται διαρκώς.

Πρακτικά, αυτό που νομίζω ότι θα δούμε είναι να υπάρχουν φορητές συσκευές με διαφορετικές προσεγγίσεις όσον αφορά στο σχεδιασμό τους. Και ο κάθε χρήστης θα επιλέγει αυτό που τον βολεύει περισσότερο. Υπό αυτή την έννοια, μάλλον δεν θα μιλάμε για tablets ή laptops αλλά για φορητές υπολογιστικές συσκευές με συνεχή πρόσβαση στο Διαδίκτυο. Και σε αυτή την κατηγορία θα περιλαμβάνονται και ότι αποκαλούμε σήμερα smartphone, tablet, laptop, notebook κλπ.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία χρήσης. Αποδοχή Περισσότερα