11.2 C
Athens
20/04/2024
Biztech

Πως βλέπει η Oracle την αγορά πληροφορικής το 2025

Μία δεκαετία εκτιμά η Oracle ότι θα χρειαστεί για να ολοκληρωθεί η «μετάβαση» στο cloud και το 2025 η αγορά πληροφορικής θα είναι εντελώς διαφορετική. Αυτό τουλάχιστον υποστήριξε στην δική του κεντρική ομιλία στο πλαίσιο της 2ης ημέρας του Oracle OpenWorld 2015 o διευθύνων σύμβουλος του αμερικανικού κολοσσού, Mark Hurd.

 

Ο κ. Hurd προχώρησε σε 5 προβλέψεις όσον αφορά την αγορά πληροφορικής την επόμενη δεκαετία:

 

–              Το 2025 το 80% των εφαρμογών που σχετίζονται με την παραγωγικότητα θα είναι στο cloud όταν το αντίστοιχο ποσοστό σήμερα είναι μόλις στο 20%.

 

–              Το 2025 το 80% της αγοράς των εφαρμογών ως υπηρεσία (Software as a Service ή SaaS που αποτελεί μία από τις βασικές αγορές του cloud) θα έχουν δύο πάροχοι τέτοιου είδους υπηρεσιών. Ο ένας θα είναι η Oracle, τα στελέχη της οποίας υποστηρίζουν διαρκώς ότι είναι η μόνη που διαθέτει τόσο ολοκληρωμένη γκάμα εφαρμογών, υπηρεσιών και υποδομών. Όσο για τον δεύτερο αναζητείται, αν και σύμφωνα με τον κ. Hurd, θα πρέπει να περιμένουμε έναν νέο γύρο συγκέντρωσης της συγκεκριμένης αγοράς.

 

–              Το 2025 όλη η ανάπτυξη και δοκιμή εφαρμογή θα γίνεται στο cloud

 

–              To 2025 σχεδόν το σύνολο των δεδομένων των επιχειρήσεων θα είναι στο cloud

 

–              Το 2025 το cloud θα είναι το πιο ασφαλές περιβάλλον πληροφορικής

 

Μόνη λύση για τις επιχειρήσεις

Πόσο επιτυχείς θα είναι οι προβλέψεις αυτές, ουδείς μπορεί να το πει με βεβαιότητα. Όμως στην Oracle πιστεύουν ότι το cloud είναι η μόνη λύση για τις επιχειρήσεις. Στην ομιλία του, ο κ. Hurd επεσήμανε πως οι διευθύνοντες σύμβουλοι των μεγάλων επιχειρήσεων δεν έχουν πλέον τη δυνατότητα να ασχοληθούν με το πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα τα επόμενα δέκα χρόνια στον κλάδο που δραστηριοποιούνται. Η κατάσταση της παγκόσμιας οικονομίας και η πίεση για κερδοφορία έχει ως αποτέλεσμα να σκέφτονται βραχυπρόθεσμα και πρακτικά τα κέρδη έρχονται πλέον μόνο μέσα από τη μείωση του κόστους. Χαρακτηριστικό της κατάστασης που επικρατεί είναι ότι το 52% των εταιρειών του Fortune 500 το 2000 δεν υπάρχει πλέον, έχοντας πουληθεί, συγχωνευθεί ή αποτύχει.

 

Στις περικοπές περιλαμβάνονται και οι επενδύσεις σε υποδομές πληροφορικής, τις οποίες, όμως, χρειάζονται προκειμένου να επιβιώσουν. Σημειωτέον πως τα τελευταία χρόνια η μείωση στις δαπάνες για υποδομές πληροφορικής έχει φθάσει στο 5,1%. Εκεί μπορεί να δώσει τη λύση το cloud, σύμφωνα τουλάχιστον με όσα υποστηρίζει η Oracle που προσφέρει τη δυνατότητα για πρόσβαση στις καλύτερες δυνατές εφαρμογές και λύσεις με χαμηλό κόστος και υψηλό επίπεδο ασφάλειας.

 

Επενδύει στην Ευρώπη

Το όραμα της Oracle αφορά πρακτικά κάθε είδους επιχείρηση με την αμερικανική εταιρεία να θεωρεί ότι όλες οι εταιρείες θα πρέπει να αλλάξουν την προσέγγιση τους απέναντι στο cloud. Ακόμη και οι επιχειρήσεις σε χώρες όπως η Ελλάδα και τα κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης που είναι επηρεασμένα από τις εξελίξεις στην οικονομία θα πρέπει να μεταβούν στο cloud, υποστηρίζει η Oracle. Και γι’ αυτό, όπως ανέφερε ο κ. Hurd, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του Biztech, η Oracle επενδύσει στην ευρωπαϊκή αγορά, ενισχύοντας το ανθρώπινο δυναμικό της και δημιουργώντας περισσότερα data centers.

 

Νέα προϊόντα

Το φετινό OpenWorld έχει πολλές ανακοινώσεις για νέα προϊόντα και λύσεις της Oracle, η οποία δείχνει να επιθυμεί να εμπλουτίσει όσο το δυνατόν περισσότερο τη γκάμα των cloud λύσεων της και όχι μόνο. Σημειωτέον πως τα στελέχη της Oracle τονίζουν διαρκώς ότι οι λύσεις τους συνεργάζονται και με on premise υποδομές και είναι ενδιαφέρον ότι σε νέα προϊόντα όπως είναι η Oracle Database 12c R2 ένα από τα βασικά πλεονεκτήματα είναι η δυνατότητα που υπάρχει για μεταφορά και ανταλλαγή δεδομένων μεταξύ του cloud και της on premise υποδομής μίας επιχείρησης.

 

Στη λίστα με τα νέα προϊόντα περιλαμβάνονται νέες cloud λύσεις για τη διαχείριση της εφοδιαστικής αλυσίδας, την κατασκευή προϊόντων, τον σχεδιασμό, ενώ ολοκληρώνεται σταδιακά και το cloud χαρτοφυλάκιο γύρω από το ERP.

 

SPARC M7

Μία από τις πιο σημαντικές ανακοινώσεις είναι και αυτή που αφορά το κομμάτι του hardware με την Oracle να παρουσιάζει τη νέα γενιά συστημάτων SPARC που βασίζονται στον νέο επεξεργαστή SPARC M7, ο οποίο διαθέτει 32sparc-servers copy πυρήνες και 256 threads. Πρόκειται για έναν επεξεργαστή, για τον οποίο αφιερώθηκαν αρκετά χρόνια ανάπτυξης, και ο οποίος έχει καταφέρει να σπάσει 20 ρεκόρ, σύμφωνα με τα στελέχη της Oracle.

 

Η σημαντικότερη καινοτομία του,, όμως, είναι ότι διαθέτει ενσωματωμένο λογισμικό (silicon embedded software) που προσφέρει τη δυνατότητα για μεγαλύτερη ασφάλεια μέσω του αποκαλούμενου security on silicon. Επίσης, το ενσωματωμένο λογισμικό προσφέρει τη δυνατότητα για καλύτερες επιδόσεις όσον αφορά τις βάσεις δεδομένων μέσω αυτού που η Oracle αποκαλεί SQL in silicon.

 

Ανταπόκριση Δημήτρης Μαλλάς

 

Το BizTech.gr χρησιμοποιεί συνδέσεις Vodafone Internet 4Sharing για να σας φέρνει πάντα πρώτο κάθε εξέλιξη

Σχετικά άρθρα

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε το πρώτο online EnGenius certification training

Giorgos Athanassiadis

Το LG OneQuick Works έλαβε πιστοποίηση Zoom

Giorgos Athanassiadis

Έργο με ευρωπαϊκό αέρα για την Intrasoft

Kitriniaris

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία χρήσης. Αποδοχή Περισσότερα