20.9 C
Athens
17/04/2024
Biztech

Πρώτα το κινητό

Το Facebook ανακοίνωσε τις αλλαγές στο news feed του και πλέον η στρατηγική του είναι απλή: mobile first. Ή ελληνιστί «πρώτα το κινητό». Το ίδιο ακριβώς σλόγκαν είχε λανσάρει το 2010 στο Mobile World Congress και η Google διά στόματος του τότε διευθύνοντος συμβούλου Eric Schmidt. Στο φετινό MWC έβλεπες τα μεγάλα ονόματα της «βαριάς» πληροφορικής, όπως είναι η ΙΒΜ, η SAP και η Oracle να έχουν μεγάλα περίπτερα όπου δεν παρουσίαζαν απλώς λύσεις για τηλεπικοινωνιακούς παρόχους, αλλά τις mobile εκδόσεις των εφαρμογών τους. Στη SAP εδώ και αρκετό καιρό όλοι οι πωλητές κυκλοφορούν με tablets.

Τι εννοώ με τα παραπάνω; Πολύ απλά, ότι το κινητό τηλέφωνο ή για την ακρίβεια οι φορητές συσκευές τύπου smartphones ή phablets αποκτούν όλο και μεγαλύτερη σημασία. Σιγά την είδηση θα πει κάποιος. Υπό την έννοια, ότι αυτό το βλέπαμε εδώ και τουλάχιστον 2-3 χρόνια. Όμως, μέχρι τώρα αυτό συνέβαινε μόνο όσον αφορά τις εφαρμογές που χρησιμοποιούσαμε για προσωπική ενημέρωση ή ψυχαγωγία. Ήδη, δεν είναι λίγοι εκείνοι που στο αεροπλάνο βλέπουν ταινίες στο smartphone τους –υπό την προϋπόθεση η οθόνη να είναι τουλάχιστον 4,3 ίντσες- και δεν ανοίγουν ούτε tablet ούτε laptop!

Σταδιακά, όμως, η χρήση των smartphones έχει επεκταθεί και στις επιχειρηματικές εφαρμογές. Η SAP και η Oracle έχουν τοποθετήσει το mobility πολύ ψηλά στις προτεραιότητες τους, έχοντας δημιουργήσει ειδικά τμήματα για το mobile, ενώ και η ΙΒΜ προχώρησε πρόσφατα σε αντίστοιχη κίνηση. Επίσης, έχω ακούσει πολλά υψηλόβαθμα στελέχη να δηλώνουν ότι πλέον όταν πάνε σε ταξίδι δεν παίρνουν μαζί τους φορητό υπολογιστή αλλά ένα smartphone με μεγάλη οθόνη. Και υποστηρίζουν πως αν δεν χρειάζεται να φτιάξεις ppt αρχείο, πραγματικά δεν χρειάζεσαι το laptop.

Διαβάζοντας όλα αυτά, μπορεί κάποιος να πιστέψει ότι μόνο τα smartphones θα επιβιώσουν. Αυτό δεν είναι ακριβές. Απλώς, θα αρχίσουμε να βλέπουμε –ή για την ακρίβεια έχουμε ήδη αρχίσει να βλέπουμε- διάφορες εκδοχές φορητών συσκευών, οι οποίες είναι πολύ διαφορετικές απ’ ότι είχαμε συνηθίσει. Τα υβριδικά tablets με docking station ή τα φορητά πληκτρολόγια αποτελούν ένα δείγμα του τι θα δούμε τα επόμενα χρόνια. Αλλά, σε όλες τις περιπτώσεις, το smartphone θα είναι η κεντρική συσκευή που θα χρησιμοποιούμε. Γι’ αυτό και όλοι λένε mobile first.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία χρήσης. Αποδοχή Περισσότερα