20.6 C
Athens
25/04/2024
Biztech

Προάγγελος εξελίξεων το τέλος των Atom από την Intel;

Με μια απόφαση που επιδέχεται πολλών ερμηνειών σχετικά με το μέλλον της εταιρείας στην αγορά των mobile συσκευών, η Intel ανακοίνωσε την ακύρωση τής πλατφόρμας SoFIA και της επόμενης γενιάς chips με την κωδική ονομασία Broxton. Ουσιαστικά πρόκειται για την καρδιά και το μέλλον των επεξεργαστών Atom, πάνω στους οποίους η Intel είχε “χτίσει” τα τελευταία χρόνια την προσπάθειά της να εδραιωθεί στην αγορά των φορητών συσκευών. Οπότε το ερώτημα που τίθεται είναι αν τελικά ο μεγαλύτερος κατασκευαστής επεξεργαστών στον κόσμο πετάει λευκή πετσέτα στη συγκεκριμένη αγορά.

 

Τα στοιχεία λένε ότι παρά τις τεράστιες επενδύσεις και προσπάθειες που έκανε η Intel για να εδραιώσει την παρουσία της και στην αγορά του mobility, φαίνεται ότι τα αποτελέσματα ήταν φτωχά. Με την σειρά Atom προσπάθησε να ανταγωνιστεί τους επεξεργαστές αρχιτεκτονικής ARM, την Qualcomm και άλλους κατασκευαστές, ωστόσο με εξαίρεση ορισμένα tablets, κυρίως με λειτουργικό Windows, στην αγορά των smartphones κατάφερε ελάχιστα πράγματα. Οπότε η ακύρωση των νέων επεξεργαστών της σειράς Atom δεν εξέπληξε πολλούς, όμως, δημιουργεί εύλογες απορίες σχετικά με το αν η Intel θα αποσυρθεί οριστικά  από την αγορά των smartphones.

 

Οι περισσότεροι αναλυτές θεωρούν ότι αυτό είναι το πιθανότερο σενάριο, με την Intel να διατηρεί παρουσία μόνο στα tablets. Το ενδεχόμενο αυτό ενισχύει και η επιβεβαίωση εκ μέρους της Intel ότι θα συνεχίσει να προσφέρει την πλατφόρμα Apollo Lake στους κατασκευαστές tablets, αλλά και να υποστηρίζει τους πελάτες της με “μέρη” (parts όπως χαρακτηριστικά αναφέρει) επεξεργαστών Bay Trail, Cherry Trail και SoFIA.

 

Ωστόσο δεν είναι λίγοι εκείνοι που θεωρούν ότι η Intel θα “αντεπιτεθεί” και μάλιστα με ισχυρότερα όπλα, δηλαδή τους επεξεργαστές Core m. Πρόκειται για λύση με σαφώς ανώτερα και ισχυρότερα χαρακτηριστικά από τους Atom, που έχει όμως μεγαλύτερες ενεργειακές απαιτήσεις αλλά και υψηλότερη τιμή. Σε μια αγορά, όμως, που ήδη κυριαρχούν άλλοι παίκτες, θα μπορέσει η Intel αν και εφόσον επιχειρήσει επανείσοδο, να πετύχει εκεί που απέτυχε την πρώτη φορά; Ο χρόνος θα δείξει…

Σχετικά άρθρα

Οι υποψηφιότητες για τα «2018 WITSA Global ICT Excellence Awards»

Άνοδος του “Δείκτη Οικονομικού Κλίματος” στο 4ο τρίμηνο του 2022

Giorgos Athanassiadis

Το πρώτο notebook με Nvidia GeForce RTX στην Ελλάδα είναι ASUS

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία χρήσης. Αποδοχή Περισσότερα