20.1 C
Athens
24/04/2024
Biztech

“Πετάει” το 4G στην Ελλάδα

Κι όμως υπάρχει ένας τεχνολογικός τομέας στον οποίο η Ελλάδα ανήκει στην ελίτ του κόσμου και μάλιστα στην πρώτη δεκάδα. Ο λόγος για τις ταχύτητες του 4G που απολαμβάνουμε. Αυτό αποκαλύπτει η τριμηνιαία έκθεση της OpenSignal, σύμφωνα με την οποία η χώρα μας βρίσκεται στην ένατη θέση όσον αφορά την ταχύτητα του mobile Internet που προσφέρουν οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας.

 

Ειδικότερα, η μέση ταχύτητα download μέσω δικτύου LTE ήταν 21Mbps κατά τη διάρκεια του γ’ τριμήνου του 2015. Πρωταθλήτρια εταιρεία αναδείχθηκε η Cosmote, με ταχύτητα   26 Mbps, ακολουθούμενη από τη Vodafone με 19 Mbps, ενώ η Wind περιορίζεται στα 7 Mbps. Αξίζει να τονίσουμε ότι με βάση τα συγκεκριμένα αποτελέσματα το δίκτυο της Cosmote κατατάσσεται 12ο πιο γρήγορο παγκοσμίως.

diktya1

 

Ωστόσο σε επίπεδο κάλυψης τα πράγματα είναι αρκετά διαφορετικά, αφού στο εν λόγω πεδίο η Ελλάδα βρίσκεται αρκετά πίσω με μόλις 48% της ελλαδικής επικράτειας να καλύπτεται από δίκτυα 4G. Εδώ θα πρέπει βέβαια να συνυπολογίσουμε το δύσκολο ελλαδικό ανάγλυφο, το οποίο αποτελεί αντικειμενικά τροχοπέδη στις προσπάθειες των παρόχων να καλύψουν ολόκληρη την επικράτεια. Και στο κομμάτι της γεωγραφικής κάλυψης στην πρώτη θέση συναντάμε με 51% και ακολουθούν Vodafone και Wind με 46% και 41%, αντίστοιχα.

 

Τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η OpenSignal προέρχονται από χρήστες οι οποίοι έχουν στο smartphone τους την ομώνυμη εφαρμογή της εταιρείας. Πάντως απ΄ ότι φαίνεται τα στοιχεία πρέπει να είναι πολύ κοντά στην πραγματικότητα αφού παρόμοιες είναι και οι ταχύτητες τις οποίες ανακοινώνουν οι εταιρείες. Για παράδειγμα, η Cosmote ανακοίνωσε ότι για τον μήνα Αύγουστο το δίκτυό της, προσέφερε μέση ταχύτητα download 25,9 Mbps.

 

Για εγκυκλοπαιδικούς και μόνο λόγους αξίζει να αναφέρουμε ότι η χώρα με τη μεγαλύτερη μέση ταχύτητα είναι η Ν.Ζηλανδία (36 Mbps), ενώ η χώρα με τη μεγαλύτερη κάλυψη είναι η Ν. Κορέα (97%).

Σχετικά άρθρα

H Xerox κυρίαρχη σε μερίδια αγοράς για το 2015

Channel-Manager

To Office 365 «έφαγε» το Google Apps

Channel-Manager

Επέκταση της Skroutz στην Τουρκία

Kitriniaris

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία χρήσης. Αποδοχή Περισσότερα