16.6 C
Athens
19/04/2024
Biztech

Ο Τιμ Κουκ, η σημειολογία και η απαλοιφή του i

Οι Αμερικάνοι λατρεύουν τη σημειολογία και η παρουσίαση που έκανε η Apple την περασμένη Τρίτη, ανακοινώνοντας δύο νέα iPhone αλλά και το “έξυπνο ρολόι” της δεν αποτέλεσε εξαίρεση. Και ενδεχομένως η 9η Σεπτεμβρίου 2014 να αποτελέσει μία σημαντική ημερομηνία στην ιστορία του αμερικανικού τεχνολογικού κολοσσού, ο οποίος δείχνει πλέον να έχει μπει στην μετά-Τζομπς εποχή του.

Η παρουσίαση πραγματοποιήθηκε στο Flint Center της πόλης Κουπερτίνο στη βόρεια Καλιφόρνια πολύ κοντά στα κεντρικά γραφεία της Apple. Τα τελευταία χρόνια, οι παρουσιάσεις της Apple γίνονταν στο Σαν Φρανσίσκο, αλλά ο Τιμ Κουκ, ο διάδοχος, δηλαδή, του Στιβ Τζομπς προτίμησε το Flint Center. Ο λόγος είναι απλός: στο συγκεκριμένο χώρο είχε παρουσιαστεί το 1984 το πρώτο Macintosh, ο υπολογιστής που καθιέρωσε την Apple στη συνείδηση του κοινού ως μία καινοτόμο τεχνολογικά εταιρεία, και το 1998 το πρώτο iMac. Όπως σημείωσε και ο ίδιος ο κ. Κουκ την περασμένη Τρίτη, η παρουσίαση του πρώτου iMac σηματοδότησε την απαρχή της αναγέννησης της Apple μετά την επιστροφή του Τζομπς στην ηγεσία της.
Ενδεχομένως, ο κ. Κουκ ήθελε να πει ότι όπως το 1984 και το 1998, έτσι και τώρα η Apple εισέρχεται σε μία νέα περίοδο της ιστορίας της με πρώτο δείγμα το “έξυπνο ρολόι”, την πιο προσωπική συσκευή που κατασκεύασε ποτέ η αμερικανική εταιρεία.

Η παρουσίαση του Apple Watch ήταν αναμενόμενη. Η έκπληξη ήταν η ονομασία του. Άπαντες περίμεναν ότι θα λέγεται iWatch ή θα περιείχε το γράμμα “i” στην επωνυμία της νέας συσκευής. Άλλωστε, από το 1998 και μετά, το “i” είχε ουσιαστικά συνυφαστεί με την Apple: iMac, iTunes, iPod, iPhone, iPad. Οπότε η Apple μάλλον κάτι θέλει να δηλώσει αποφεύγοντας να ονομάσει το ρολόι της iWatch. Σημειωτέον πως και η υπηρεσία πληρωμών, το Apple Pay, επίσης δεν έχει το “i”.

Σε μία συνέντευξη του, ο Τζόναθαν Άιβι, ο επικεφαλής της ομάδας σχεδιασμού της Apple και ουσιαστικά ο άνθρωπος που έχει συνδεθεί περισσότερο από οποιονδήποτε άλλον με το εντυπωσιακό design των προϊόντων της αμερικανικής εταιρείας, δήλωσε ότι για το Watch εργάζονταν 3 χρόνια. Με δεδομένο ότι ο Τζομπς πέθανε τον Οκτώβριο του 2011, αυτό σημαίνει ότι δεν υπήρχε εμπλοκή του τελευταίου στον σχεδιασμό του Apple Watch. Ενδεχομένως να το είχε σκεφτεί, να υπήρχε στο πλάνο της Apple, αλλά δεν ενεπλάκη. Το Apple Watch είναι το πρώτο προϊόν του αμερικανικού κολοσσού που φέρει αποκλειστικά τη σφραγίδα του Τιμ Κουκ. Και κάτι αντίστοιχο ισχύει και για το Pay.

Όταν ο Τζομπς επέλεξε τον κ. Κουκ ως διάδοχο του, πολλοί αναρωτήθηκαν αν ο τελευταίος μπορεί να σηκώσει το βάρος και να αποδειχθεί ότι μπορεί να συνεχίσει την εντυπωσιακή πορεία που παρουσίασε η Apple από το 1998 και μετά. Τα ερωτήματα υπάρχουν ακόμη, δεδομένου ότι το Apple Watch δεν έχει ακόμη κυκλοφορήσει (σ.σ. θα αρχίσει να πωλείται στις αρχές του 2015) και δεν είναι βέβαιο ότι θα αποτελέσει σημείο αναφοράς, όπως συνέβη με το iPod, το iPhone και το iPad. Αλλά είναι το πρώτο προϊόν της Apple υπό τον κ. Κουκ. Και υπό αυτό το σκεπτικό, η 9η Σεπτεμβρίου 2014 είναι μία σημαντική ημερομηνία για τον αμερικανικό κολοσσό με τα εκατομμύρια φανατικούς οπαδούς σε ολόκληρο τον κόσμο.
Δημήτρης Μαλλάς

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία χρήσης. Αποδοχή Περισσότερα