23 C
Athens
24/04/2024
Biztech

Οι υπερυπολογιστές είναι για όλους

Η δεύτερη γενιά συνεπεξεργαστών της Intel, με την ονομασία Xeon Phi θα είναι διαθέσιμη για τους υπερυπολογιστές μέσα στο 2016, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις της εταιρείας.

 

Η Intel έχει ως βασικό στόχο να επεκτείνει τις δυνατότητες των προσφορών της στο χώρο, επιτυγχάνοντας ταυτόχρονα τη μείωση τυχόν εμποδίων που υπήρχαν, ώστε να μπορέσει η υιοθέτηση της λύσης της να γίνει ακόμη ευρύτερη.

 

Η νέα γενιά των συνεπεξεργαστών, που κατασκευάζονται στα 14nm, έχουν την κωδική Untitled-1ονομασία Knight Landing και έχουν ως στόχο να «στριμώξουν» περισσότερη ισχύ στους υπερυπολογιστές, ενώ την ίδια στιγμή διατηρούν ένα ενοποιημένο περιβάλλον. Η Intel αναφέρει ότι οι νέοι συνεπεξεργαστές θα θέσουν νέα στάνταρ ευκολίας προγραμματισμού, ειδικότερα σε θέματα συνεργασίας ανάμεσα στους επεξεργαστές και στις κάρτες επιτάχυνσης.

 

Ο Charlie Wuischpard, αντιπρόεδρος και γενικός διευθυντής του τμήματος HPC Platform ανέφερε: «Μπαίνουμε σε μια νέα εποχή που οι υπερυπολογιστές μετατρέπονται από ένα εργαλείο για συγκεκριμένα ζητήματα σε ένα πραγματικό εργαλείο για όλους. Οι καινοτομίες που πραγματοποιούνται σε επίπεδο επεξεργασίας, μνήμης, software αλλά και ακόμα και στα υλικά, μας παρέχουν τη δυνατότητα να σχεδιάσουμε και να βελτιστοποιήσουμε τα συστήματα για διαφορετικούς χρήστες, από τους παραδοσιακούς υπερυπολογστές μέχρι και λύσεις για το νέο χώρο των big data analytics, αλλά και οτιδήποτε άλλο υπάρχει στο ενδιάμεσο».

 

Οι επεξεργαστές Knights Landing διαθέτουν 72 πυρήνες και κατασκευάζονται με την αρχιτεκτονική 14 νανόμετρων τρισδιάστατων τρανζίστορ, αποτελούν μια εξαιρετικά μεγάλη αναβάθμιση σε σχέση με την υπάρχουσα γενιά Xeon Phi (γνωστή και με την κωδική ονομασία Knights Corner) της εταιρείας, που διαθέτει 61 πυρήνες και κατασκευάζε ται με αρχιτεκτονική 22 νανόμετρων.

 

Μάλιστα, σε αντίθεση με την πρώτη γενιά των Xeon Phi που συμπλήρωναν τους Xeon E5 της εταιρείας, οι νέοι συνεπεξεργαστές θα μπορούν να λειτουργήσουν και ως host επεξεργαστές, τρέχοντας δικό τους λειτουργικό σύστημα αλλά και εφαρμογές.

 

Οι νέοι επεξεργαστές διαθέτουν 16 GB μνήμης MCDRAM, κάτι που σημαίνει ότι η μνήμη διαθέτει bandwidth πέντε φορές ταχύτερο από αυτό των λύσεων DDR4. Σύμφωνα με τηνxeon-phi Intel, η νέα γενιά των Xeon Phi μπορεί να έχει απόδοση που φτάνει τα 3 teraflops και ο σχεδιασμός τους προάγει την παράλληλη επεξεργασία.

 

Μάλιστα, η νέα γενιά των συνεπεξεργαστών είναι η πρώτη που ξεφεύγει από την αρχική αρχιτεκτονική των Pentium στα 32-bit και παρέχονται τόσο σε socketed εκδοχή όσο και σε μορφή PCI-E.

 

Η πρώτη γενιά απαιτούσε αρκετά μεγάλη προσπάθεια για να αξιοποιηθεί στο μέγιστο, από τη στιγμή που είχε τη μορφή μιας πρόσθετης κάρτας. Η προσέγγιση αυτή είχε ως αποτέλεσμα να απαιτείται το γράψιμο ειδικού κώδικα που θα μπορούσε να την εκμεταλλευτεί. Η νέα γενιά με την κωδική ονομασία Knights Landing πλησιάζει πολύ περισσότερο σε παραδοσιακό επεξεργαστή, κάτι που κάνει τις υλοποιήσεις εξαιρετικά πιο απλές.

 

Σύμφωνα με την Intel, οι πρώτοι επεξεργαστές έχουν αρχίσει να φτάνουν ήδη στους κατασκευαστές που ετοιμάζουν τα συστήματα προ-παραγωγής, τα οποία θα αποτελέσουν τη βάση για την επίδειξη σχεδίων και δυνατοτήτων.

 

Η επίσημη παρουσίαση αναμένεται να γίνει μέσα στο πρώτο τρίμηνο του έτους και η Intel περιμένει ότι πάνω από 50 κατασκευαστές θα παρουσιάσουν τις δικές τους προτάσεις άμεσα.

 

Πέρα όμως από τη δεύτερη γενιά των Xeon Phi, η Intel παρουσίασε και την αρχιτεκτονική Omni-Path, μια τεχνολογία High Performance Computing που παρέχει ευκολότερη πρόσβαση των χρηστών στα HPC clusters.

 

Τόσο οι επεξεργαστές Knights Landing όσο και η αρχιτεκτονική Omni-path αποτελούν μέρος του οικοσυστήματος της εταιρείας, με την ονομασία System Scalable Framework – Untitled-2πρόκειται για μια αναβαθμισμένη αρχιτεκτονική προσέγγιση σε νέα συστήματα HPC που έχουν αναβαθμισμένες δυνατότητες κλιμάκωσης και ευελιξίας.

 

Σύμφωνα με την εταιρεία πάντα, τα νέα frameworks με δυνατότητες κλιμάκωσης, τα οποία φτάνουν στη βιομηχανία HPC, έρχονται να αντιμετωπίσουν νέες απαιτήσεις όπως είναι το visualization, τα big data, το machine learning και πολλές άλλες.

Σχετικά άρθρα

Πώς η Τεχνητή Νοημοσύνη προστατεύει από τις τραπεζικές απάτες

Giorgos Athanassiadis

Διατηρούν το momentum τα smartphones

Kitriniaris

Η Professional Services στην Indelex-Smart Home Expo

Giorgos Athanassiadis

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία χρήσης. Αποδοχή Περισσότερα