19.7 C
Athens
29/03/2024
Biztech

Οι παγκόσμιες τάσεις στην τηλεεργασία

Χιλιάδες άνθρωποι σε όλο το κόσμο προσαρμόζονται στην τηλεργασία και την εκπαίδευση εξ αποστάσεως. Αυτή η αλλαγή είναι μία πρόκληση για πολλούς, καθώς από τη φύση τους οι άνθρωποι προτιμούν την φυσική επαφή.

Σε σχετική έρευνα που πραγματοποίησε η Microsoft πριν από δύο χρόνια, 14.000 άνθρωποι από 7 χώρες ρωτήθηκαν ποιο είδος της επικοινωνίας τους ταιριάζει περισσότερο. Δεν ήταν έκπληξη το γεγονός πως οι διαπροσωπικές συναντήσεις κατατάχθηκαν στη πρώτη θέση πάνω από τα e-mail, το chat ή την ανταλλαγή μηνυμάτων σε δείγμα όλων των ηλικιών.

 

Η νέα πραγματικότητα αντικατοπτρίζεται στον τεράστιο αριθμό συναντήσεων που πραγματοποιούνται στο Microsoft Teams καθημερινά. Η Microsoft κατέγραψε ένα νέο καθημερινό ρεκόρ 2,7 δις συναντήσεων κάθε ημέρα, το οποίο αντικατοπτρίζει μια αύξηση 200% από τις 900 εκατομμύρια συναντήσεις την ημέρα που είχαν καταγραφεί στις 16 Μαρτίου. Επιπλέον, έχουν καταγραφεί 183.000  χρήστες  του Teams για τις ανάγκες της εκπαίδευσης σε 175 χώρες.

Προκειμένου να διερευνηθούν περαιτέρω οι μεταβαλλόμενες τάσεις στην εργασία και την εκπαίδευση εξ αποστάσεως, η Microsoft παρουσίασε το Work Trend Index. Μέσω μιας έρευνας που είναι σε εξέλιξη, διερευνώνται οι αλλαγές στον τρόπο που οι άνθρωποι εργάζονται και εξετάζονται οι τρόποι που αλληλοεπιδρούν χρησιμοποιώντας τα εργαλεία της Microsoft.

Καθώς ο κόσμος χρησιμοποιεί το Microsoft 365, κάνει αναζητήσεις στο Bing και συνδέεται στο LinkedIn, δημιουργεί τρισεκατομμύρια ίχνη – όπως e-mails, συναντήσεις, αναζητήσεις και δημοσιεύσεις – που αποτελούν το Microsoft Graph, ένα από τα μεγαλύτερα γραφήματα ανθρώπινων αλληλεπιδράσεων στην εργασία. Οι τάσεις στα δεδομένα αυτά παρέχουν μια μοναδική αποτύπωση.

Θα πρέπει να τονιστεί ότι το για το Microsoft Graph δεν χρησιμοποιούνται προσωπικά δεδομένα, ούτε αναγνωριστικά στοιχεία οργανισμών ή περιεχόμενο πελατών. Ο στόχος είναι να αποτυπωθούν οι τάσεις την παγκόσμια εργασία.

 

 

Τα κύρια ευρήματα της έρευνας

Τα βίντεο φέρνουν τους ανθρώπους πιο κοντά

Ερευνητές όπως η Dr.Fiona Kerr διαπίστωσαν ότι η επαφή με τα μάτια και η φυσική σύνδεση με τον  άνθρωπο αυξάνουν την ντοπαμίνη και μειώνουν την κορτιζόλη, την ορμόνη που προκαλεί το άγχος. Η έρευνά της δείχνει ότι είναι εφικτό ακόμα και μόνο με την οπτική επαφή να καθησυχάσετε κάποιον με φυσικό τρόπο. Επειδή ο κόσμος λειτουργεί εξ αποστάσεως, δεν προκαλεί έκπληξη του γεγονός ότι οι χρήστες χρησιμοποιούν το βίντεο στις συναντήσεις μέσω Teams δύο φορές περισσότερο από όταν ξεκίνησε η τηλεργασία. Συνολικά οι κλήσεις μέσω βίντεο στο Teams έχουν αυξηθεί κατά 1.000% σε σχέση με το Μάρτιο.

Παρατηρώντας τη χρήση του Teams διεθνώς, διαπιστώθηκε πως οι χρήστες στη Νορβηγία και τις Κάτω Χώρες χρησιμοποιούν περισσότερο το βίντεο καθώς το 60% των κλήσεων είναι βιντεοκλήσεις. Οι άνθρωποι στην Αυστραλία χρησιμοποιούν το βίντεο σε ποσοστό 57% των συνομιλιών, η Ιταλία σε ποσοστό 53% , η Χιλή 52% , Ελβετία 51% και η Ισπανία 49%. Εν τω μεταξύ, οι άνθρωποι στο Ηνωμένο Βασίλειο, τον Καναδά και τη Σουηδία χρησιμοποιούν το βίντεο στις συνομιλίες σε ποσοστό 47% και  στο Μεξικό και τις ΗΠΑ το χρησιμοποιούν 41% και 38% αντίστοιχα.

Ποιοι όμως δεν χρησιμοποιούν τις βιντεοσυνομιλίες τόσο συχνά και γιατί; Οι άνθρωποι στην Ινδία χρησιμοποιούν το βίντεο σε ποσοστό 22% των συναντήσεων, στη Σιγκαπούρη 26%, στη Νότια Αφρική 36%, στη Γαλλία 37% και στην Ιαπωνία 39%. Όσον αφορά την Ινδία και την Νότια Αφρική αυτό μπορεί να αποδοθεί εν μέρει σε λιγότερη πρόσβαση σε συσκευές ή το διαδίκτυο σε ορισμένες περιοχές.

 

Οι άνθρωποι υιοθετούν ένα πιο ευέλικτο πρόγραμμα εργασίας

Η παραγωγικότητα είναι διαφορετική για όλους καθώς κάποιοι είναι πιο παραγωγικοί το πρωί ενώ κάποιοι άλλοι πιο δημιουργικοί και συγκεντρωμένοι το βράδυ. Τα στοιχεία δείχνουν ότι η τηλεργασία παρέχει στους εργαζομένους τη δυνατότητα να εργάζονται σε ευέλικτο ωράριο, γεγονός που τους επιτρέπει να δουλεύουν τις ώρες τις ημέρας που είναι πιο παραγωγικοί.

Από τις 31 Μαρτίου, ο μέσος χρόνος μεταξύ της πρώτης χρήσης του Teams ενός ατόμου και της τελευταίας χρήσης αυξήθηκε περισσότερο από μία ώρα καθημερινά. Αυτά τα δεδομένα δεν σημαίνουν απαραίτητα ότι οι άνθρωποι εργάζονται περισσότερες ώρες την ημέρα, αλλά ότι προσαρμόζουν τρόπο το ωράριό τους με τρόπο που διασφαλίζει την παραγωγικότητά τους ή τους εξασφαλίζει χρόνο για υποχρεώσεις εκτός δουλειάς.

 

Οι χώρες και οι κλάδοι

Καθώς οι επιχειρήσεις επιδιώκουν να συνεχίσουν τις δραστηριότητές τους, έχει καταγραφεί σημαντική αύξηση στη χρήση του Teams σε κινητές συσκευές, όπως τηλέφωνο ή tablet. Ο αριθμός των εβδομαδιαίων χρηστών του Teams μέσα από κινητές συσκευές αυξήθηκε περισσότερο από 300% από τις αρχές Φεβρουαρίου έως τις 31 Μαρτίου. Μερικές από τις μεγαλύτερες αυξήσεις σημειώθηκαν σε κλάδους που επηρεάζονται περισσότερο από την πανδημία. Στους 183.000 εκπαιδευτικούς και μαθητές από 175 χώρες που χρησιμοποιούν το Teams για εκπαίδευση, παρατηρήθηκαν μεγάλες αυξήσεις στη χρήση από κινητές συσκευές στην τριτοβάθμια καθώς και στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση (K-12). Επίσης, διαπιστώθηκε αξιοσημείωτη αύξηση στον κυβερνητικό κλάδο.

 

Τα δεδομένα δεν εξετάζουν μόνο για τον αριθμό των νέων χρηστών, αλλά και τη συχνότητα χρήσης σε εβδομαδιαία βάση. Η χρήση του Teams σε κινητές συσκευές αυξήθηκε σημαντικά σε αρκετές περιοχές που επηρεάστηκαν περισσότερο από την κρίση, όπως οι Κάτω Χώρες, η Ιταλία, η Ισπανία και η Γαλλία.

 

Η περίοδος αυτή θα μεταβάλλει ριζικά τον τρόπο που εργαζόμαστε και συνδεόμαστε

Η νέα πραγματικότητα στις συνομιλίες με τους πελάτες δείχνουν πως ο κόσμος έχει αρχίσει να συνειδητοποιεί ότι μπορεί να συνδεθεί αποτελεσματικά με τρόπο που δεν πίστευαν ότι είναι εφικτό πριν. Για παράδειγμα, πάρα το γεγονός πως κάποιοι εργαζόμενοι στην Κίνα επέστρεψαν στα γραφεία τους, υπάρχουν καθημερινά δύο φορές περισσότεροι νέοι χρήστες του Teams συγκριτικά με τα τέλη Ιανουαρίου. Ο αριθμός των ενεργών χρηστών του Teams καθημερινά στη Κίνα συνεχίζει να αυξάνεται σε εβδομαδιαία βάση. Χρήσιμα συμπεράσματα εξάγουμε και από πελάτες που  συνεχίζουν να εργάζονται χωρίς να επιστρέψουν στο γραφείο.

 

Αν και ο τρόπος με τον οποίο εργαζόμαστε αλλάζει, από την έρευνα της Microsoft διαπιστώνεται καθημερινά ότι οι προσπάθεια που κάνουμε ως άνθρωποι για να συνδεθούμε με τους άλλους είναι πάντα πιο ισχυρή από τις συνθήκες που μας χωρίζουν.

Σχετικά άρθρα

Acer: Άνοδος κερδών, πτώση εσόδων για το πρώτο τρίμηνο

Kitriniaris

Moto Ζ: Ήρθε το πιο λεπτό smartphone με τα αξεσουάρ του

Giorgos Athanassiadis

Νέα λύση CRM στη Westnet υλοποίησε η BEWISE

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία χρήσης. Αποδοχή Περισσότερα