16.3 C
Athens
20/04/2024
Biztech

Οι λύσεις smart home της AVM

Την γερμανική εταιρεία AVM τη γνωρίζουμε από τα πανίσχυρα (και… κατακόκκινα) router της που φέρουν το brand Friz! Box. Πέρυσι, στο πλαίσιο του Mobile World Congress της Βαρκελώνης, η εταιρεία παρουσίασε τις λύσεις της στο χώρο του smart home ενσωματώνοντας στα router της έξυπνες λειτουργίες επικοινωνίας και ελέγχου smart συσκευών.

Το σλόγκαν της εταιρείας ήταν «Broadband meets intelligent Networking», ή επί το ελληνικότερο η «ευρυζωνικότητα συναντά την έξυπνη δικτύωση» θέλοντας να τονίσει ότι τα προϊόντα Fritz! ενοποιούν την παραδοσιακή οικιακή δικτύωση και τις ευρυζωνικές συνδέσεις στο Internet με τις smart συσκευές και adaptors.

 

Το πρωτόκολλο DECT

 

Πολλά Fritz!Box routers έρχονται με εγκατεστημένη υποστήριξη DECT, που σημαίνει ότι εκτός από την ενσωμάτωση μιας πλειάδας λειτουργιών τηλεφωνίας, είναι επίσης σε θέση να κάνουν το smart home (μέσω των σχετικών adaptors πάντα) μέρος του οικιακού δικτύου. Μάλιστα, το σημαντικό με τη συγκεκριμένη προσέγγιση είναι ότι σε αντίθεση με άλλες λύσεις, δεν απαιτείται πρόσθετος controller (τα smart home hubs όπως τα λέμε), για την επικοινωνία router και adaptors, αφού στην περίπτωση της AVM το ίδιο το router ενσωματώνει τη συγκεκριμένη λειτουργικότητα. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η εταιρεία επέλεξε το πρωτόκολλο DECT ULE (Digital European Cordless Telecommunications – Ultra low energy) για την επικοινωνία router και smart adaptors. Το DECT είναι το ευρωπαϊκό πρωτόκολλο ασύρματης επικοινωνίας σταθερών τηλεφώνων και ήδη αξιοποιείται και στο χώρο του smart home από πολλούς κατασκευαστές.

 

To DECT ULE αξιοποιεί την μπάντα των 1,9 GHz, που σημαίνει ότι «υποφέρει» λιγότερο από παρεμβολές με άλλες οικιακές συσκευές που χρησιμοποιούν την μπάντα των 2,4 GHz, όπως για παράδειγμα το Bluetooth, το Wi-Fi, και ο… φούρνος μικροκυμάτων. Μάλιστα, το ανταγωνιστικό πρωτόκολλο smart home, Zigbee, λειτουργεί επίσης στα 2,4 GHz, που σημαίνει ότι το DECT ULE έχει σημαντικό πλεονέκτημα.

 

Ωραία όλα αυτά, αλλά πως γίνονται στην πράξη;

 

To «οικοσύστημα» της AVM για το έξυπνο σπίτι, περιλαμβάνει, εκτός από τα routers, έξυπνες πρίζες με δυνατότητα παρακολούθησης της κατανάλωσης και ενσωματωμένους αισθητήρες θερμότητας, ασύρματα τηλέφωνα (τα οποία μπορούν να αξιοποιηθούν και ως τηλεχειριστήρια μέσα στο smart home), Wi-Fi repeaters, powerline adapters με Wi-Fi (για επικοινωνία μέσω της ηλεκτρικής καλωδίωσης), καθώς και έξυπνους θερμοστάτες-ρυθμιστές για τα καλοριφέρ.

 

avm-smart-home-august-2016-en

 

Έλεγχος από μακριά

 

Τα Fritz! routers διαθέτουν την υπηρεσία MyFitz! μέσω της οποίας μπορούμε να τα ελέγχουμε και να τα παρακολουθούμε από μακριά χωρίς την ανάγκη πολύπλοκων ρυθμίσεων τύπου DynDNS. Μάλιστα, μέσω του σχετικού app, ο έλεγχος του έξυπνου σπιτιού περνά μέσα στην οθόνη του κινητού μας. Οι ρυθμίσεις, τα σενάρια, οι αυτοματισμοί και οι ειδοποιήσεις πραγματοποιούνται πανεύκολα και μας επιτρέπουν να «στήσουμε» το δικό μας smart home σε λίγα λεπτά.

 

Τα προϊόντα της AVM τα φέρνει στην Ελλάδα η εταιρεία ΑΜΥ.

Σχετικά άρθρα

Ο Βασίλης Ραμπάτ επανεξελέγη στη θέση του προέδρου της Εταιρείας Ανωτάτων Στελεχών

Giorgos Athanassiadis

Lamda Hellix: Τα data centers αλλάζουν

Channel-Manager

Νέα σειρά Α3 color MFP της ΟΚΙ από την CPI

Kitriniaris

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία χρήσης. Αποδοχή Περισσότερα