11.2 C
Athens
20/04/2024
Biztech

Οι επιπτώσεις της πανδημίας στον ψηφιακό κλάδο

Το 77% των εταιρειών του ψηφιακού κλάδου αναμένουν αρνητικό οικονομικό αντίκτυπο από την κρίση του COVID-19. Αυτό προκύπτει από πρόσφατη μελέτη του DigitalEurope (European Digital Technology Industry Association), η οποία πραγματοποιήθηκε μεταξύ 17 Μαρτίου και 16 Απριλίου 2020 σε συνεργασία με 14 εθνικούς εμπορικούς συνδέσμους από όλη την Ευρώπη. Στην έρευνα συμμετείχαν 634 ψηφιακές επιχειρήσεις όλων των μεγεθών συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας, σε συνεργασία με τον ΣΕΠΕ, μέλος του DigitalEurope.

 

Ως τομέας, η ψηφιακή βιομηχανία αποδείχθηκε ανθεκτική. Η μεγάλη πλειοψηφία των υπαλλήλων των ερωτηθέντων επιχειρήσεων (82%) δήλωσε ότι ήταν σχετικά εύκολη η μετάβαση στην εργασία εξ αποστάσεως. Οι εταιρείες της ψηφιακής βιομηχανίας, επέδειξαν ισχυρά αντανακλαστικά στις έκτακτες συνθήκες που προκάλεσε η πανδημία, λαμβάνοντας έγκαιρα μέτρα για την εύρυθμη λειτουργία τους, αλλά και για την προστασία του προσωπικού. Το 92% δηλώνει ότι δημιούργησε τις κατάλληλες τεχνικές υποδομές για εργασία των υπαλλήλων από το σπίτι. Το ίδιο ποσοστό, 92%, απαντά ότι αντικατέστησε τις φυσικές συναντήσεις με τηλεδιασκέψεις. Επιπλέον, σχεδόν εννέα στις δέκα εταιρείες ΤΠΕ έδωσαν κατευθυντήριες γραμμές στο προσωπικό και έλαβαν μέτρα υγιεινής, ενώ το 60% προχώρησε στη σύσταση ομάδας διαχείρισης κρίσης.

Υπάρχει πάντως και ένα ποσοστό της τάξης του 27% των εταιρειών του κλάδου, που απαντά ότι αναγκάστηκε να κλείσει εντελώς τα γραφεία ή τις παραγωγικές εγκαταστάσεις της εταιρείας.

Επιπλέον, τα τρία τέταρτα των ψηφιακών εταιρειών προβλέπουν αρνητικό οικονομικό αντίκτυπο και το ένα τρίτο αναμένουν απολύσεις. Χιλιάδες Ευρωπαίοι χάνουν καλής ποιότητας, καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας στον ψηφιακό τομέα.

 

 

Τα αποτελέσματα της έρευνας υπογραμμίζουν επίσης ότι η επέκταση της πανδημίας του κορωνοϊού έχει διαταράξει τις παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού. Παρόλο που οι παραδόσεις από την Κίνα αντιμετώπισαν τα περισσότερα προβλήματα έκπληξη προκαλεί το γεγονός ότι οι παραδόσεις από την Ευρώπη διαταράσσονται σχεδόν όσο και με τους εξωτερικούς εμπορικούς συνεργάτες. Συγκεκριμένα, στην ερώτηση αν η πανδημία έχει συνέπειες στην αλυσίδα εφοδιασμού, το 74% των εταιρειών στην Ευρώπη απαντά θετικά. Επί ευρωπαϊκού εδάφους, το 16% των εταιρειών ΤΠΕ απαντά ότι οι ασυνέχειες στην αλυσίδα εφοδιασμού έχουν περιορίσει λίγο την εργασία τους, ενώ το 57% απαντά ότι υπάρχει σημαντικός περιορισμός στις παραδόσεις.

 

Ο ψηφιακός τομέας χαιρετίζει τα μέτρα που έχουν ληφθεί μέχρι στιγμής για την αντιμετώπιση αυτής της άνευ προηγουμένου κρίσης, όπως η αυξημένη ευελιξία στους κανόνες περί κρατικών ενισχύσεων σε επίπεδο ΕΕ και η στήριξη των μισθών των εργαζομένων σε εθνικό επίπεδο. Ωστόσο, η έρευνα έδειξε ότι οι μισοί από τους ερωτηθέντες πιστεύουν ότι η κυβέρνησή τους δεν κάνει ακόμη αρκετά για να υποστηρίξει τις επιχειρήσεις έχουν ανάγκη.

 

Μια άλλη ενδιαφέρουσα στατική είναι ότι οι υπεύθυνοι των επιχειρήσεων πιστεύουν ότι η ευρωπαϊκή οικονομία μπορεί να μην είναι σε θέση να αντέξει όσο η παγκόσμια για την αντιμετώπιση της κρίσης του κορωνοϊού. Πράγματι, ενώ το 55% των ερωτηθέντων «συμφώνησε απόλυτα» ότι ο κορωνοϊός θα οδηγήσει σε παγκόσμια ύφεση, το 73% των μελών του DigitalEurope θεωρεί ότι θα οδηγήσει σε ύφεση στην Ευρώπη.

Σε εθνικό επίπεδο, οι ανάγκες των ψηφιακών εταιρειών δεν είναι διαφορετικές σε σχέση με άλλους τομείς που χρειάζονται βραχυπρόθεσμη ρευστότητα. Το πιο αναγκαίο μέτρο παραμένει η βοήθεια από τις κυβερνήσεις να συμβάλλουν στην πληρωμή των μισθών των υπαλλήλων τους, με το 19% των ερωτηθέντων να αναφέρεται ως «απαραίτητο για την αποφυγή πτώχευσης».

Η αναβολή των πληρωμών φόρου ακολουθεί με πάνω από τα δύο τρίτα των εταιρειών να το θεωρούν ως ένα αναγκαίο μέτρο για την αποφυγή της πτώχευσης, σημαντικών περικοπών ή απολύσεων.

Σχετικά άρθρα

SingularLogic myCloud: Η πρωτοποριακή πλατφόρμα SaaS

Giorgos Athanassiadis

Check Point: Οι hackers συνεχίζουν να αξιοποιούν τον ψηφιακό μετασχηματισμό

Giorgos Athanassiadis

Η OpenSky, επίσημη διανομέας της Brother στην Ελλάδα

Giorgos Athanassiadis

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία χρήσης. Αποδοχή Περισσότερα