15.7 C
Athens
29/03/2024
Biztech

Οι αλλαγές στην τεχνολογία ενισχύουν τις αποεπενδύσεις

Οι επιχειρήσεις σήμερα αποεπενδύουν για να αποκτήσουν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα, ιδιαίτερα ενόψει των ραγδαίων αλλαγών στην τεχνολογία και τις επιθυμίες των πελατών, αλλά και της πίεσης των μετόχων, σύμφωνα με την έρευνα της ΕΥ, Global Corporate Divestment Study 2019.

Η ετήσια έρευνα, στην οποία συμμετείχαν πάνω από 900 διευθυντικά στελέχη από όλον τον κόσμο, αποκαλύπτει ότι η πρόθεση για αποεπενδύσεις παραμένει ισχυρή, με το 84% των επιχειρήσεων να σκοπεύει να κινηθεί προς αυτήν την κατεύθυνση μέσα στα επόμενα δύο χρόνια.

 

Περισσότερες από τέσσερις στις πέντε επιχειρήσεις (81%) δηλώνουν ότι ο εξορθολογισμός των λειτουργικών μοντέλων θα επηρεάσει τα σχέδιά τους για αποεπενδύσεις φέτος, φανερώνοντας έτσι μια αυξανόμενη επιθυμία των εταιρειών να καταστούν πιο ευέλικτες, καθώς αντιμετωπίζουν τον νέο, αλλά και τον ήδη υπάρχοντα ανταγωνισμό.

Σύμφωνα με την έρευνα, οι αποεπενδύσεις είναι πιθανότερο να είναι πρωτοβουλίες προνοητικού χαρακτήρα και με μεγάλη βαρύτητα, παρά απλές αντιδράσεις στην αλλαγή. Μέσα στους επόμενους 12 μήνες, το 70% των εταιρειών αναμένει μεγάλης κλίμακας αποεπενδύσεις αναδιάρθρωσης, ποσοστό αυξημένο έναντι του 50% που κατέγραψε η έρευνα το 2018. Αντίθετα, οι επιχειρήσεις που επικαλούνται το αδύναμο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα μιας επιχειρηματικής μονάδας ως το έναυσμα για την τελευταία τους αποεπένδυση μειώθηκαν σημαντικά, από το 85% στο 69%.

 

Ο αριθμός των επιχειρήσεων που αναφέρουν ότι οι μακροοικονομικές και οι γεωπολιτικές πιέσεις θα παίξουν ρόλο στις αποφάσεις τους για αποεπενδύσεις, έχει μειωθεί στο 51% από το 62% του 2018. Οι επιχειρήσεις εμφανίζονται να έχουν συμφιλιωθεί περισσότερο με την παγκόσμια αβεβαιότητα: το 74% εξακολουθεί να αναμένει ότι οι γεωπολιτικές αλλαγές θα ωθήσουν τα λειτουργικά κόστη σε υψηλότερα επίπεδα, ενώ το 69% διερωτάται αν πρέπει να αναμένει ότι οι υπάρχουσες διασυνοριακές εμπορικές συμφωνίες θα παραμείνουν ως έχουν.

 

Η τεχνολογία προκαλεί κινητικότητα στις αποεπενδύσεις

Η σύγκλιση των κλάδων είναι πολύ πιθανό να καθοδηγήσει τις αποφάσεις για αποεπενδύσεις για το 70% των στελεχών. Δεν μπορούν, πλέον, να στηρίζονται σε παλιές τακτικές για να παραμείνουν ανταγωνιστικοί. Ως εκ τούτου, το 80% των εταιρειών εκτιμά ότι ο αριθμός των αποεπενδύσεων που βασίζονται στην τεχνολογία θα αυξηθεί μέσα στους επόμενους 12 μήνες, σε σχέση με το 66% της περασμένης χρονιάς.

 

Το 60% των εταιρειών επανεπένδυσαν τα έσοδα από τις τελευταίες αποεπενδύσεις τους σε νέα προϊόντα, αγορές και γεωγραφικές περιοχές. Αυτή η στρατηγική βοηθά τις εταιρείες να ανταποκρίνονται καλύτερα στις διασυνοριακές ευκαιρίες και να μπορούν να δημιουργούν μακροπρόθεσμη αξία για τους μετόχους και την ίδια την εταιρεία.

Σχετικά άρθρα

H Mednet αναβαθμίζεται σε platinum συνεργάτης της Oracle

Kitriniaris

Η IBM εγκαινιάζει τη νέα σουίτα ασφάλειας QRadar

Giorgos Athanassiadis

Samsung: Νέα σειρά SSD στην ελληνική αγορά

Kitriniaris

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία χρήσης. Αποδοχή Περισσότερα