17.1 C
Athens
29/03/2024
Biztech

Ξεκινούν τα «ανοιχτά δίκτυα» ασύρματης πρόσβασης στην Ευρώπη

Σημαντικοί ευρωπαίοι πάροχοι δεσμεύονται για την ανάπτυξη ανοικτών δικτύων ασύρματης πρόσβασης (Open RAN). Η συνεργασία αποσκοπεί στο να διασφαλίσει ένα πλαίσιο για τη δημιουργία μιας διαλειτουργικής αγοράς για τα ανοικτά δίκτυα ασύρματης πρόσβασης και τη διαθεσιμότητα λύσεων για την έγκαιρη ανάπτυξή τους στην Ευρώπη.

Σε ένα μνημόνιο συμφωνίας (MoU), οι οι Deutsche Telekom AG, Orange S.A., Telefónica S.A. και ο όμιλος Vodafone εξέφρασαν τη δέσμευσή τους για την υλοποίηση και την ανάπτυξη λύσεων Open RAN που αξιοποιούν νέες ανοιχτές, εικονικοποιημένες αρχιτεκτονικές δικτύου, λογισμικό και εξοπλισμό για τη δημιουργία πιο ευέλικτων και ευπροσάρμοστων δικτύων κινητής τηλεφωνίας στην εποχή του 5G.

Οι τέσσερις πάροχοι θα συνεργαστούν με υφιστάμενους και νέους εταίρους οικοσυστημάτων, φορείς του κλάδου, όπως το O-RAN Alliance και το Telecom Infra Project (TIP), καθώς και με τους αρμόδιους για τη χάραξη της πολιτικής στην Ευρώπη, για να διασφαλίσουν ότι το Open RAN θα φτάσει γρήγορα να ανταγωνίζεται επί ίσοις όροις με τις παραδοσιακές λύσεις στα δίκτυα ασύρματης πρόσβασης. Η πρωτοβουλία αυτή αποτελεί ένα σημαντικό ορόσημο προς την κατεύθυνση ενός διευρυμένου και αναζωογονημένου οικοσυστήματος προμηθευτών και τη διαθεσιμότητα τεχνολογίας Open RAN σε επίπεδο παρόχων για την έγκαιρη εμπορική της ανάπτυξη στην Ευρώπη.

Ο Johan Wibergh, διευθυντής τεχνολογίας του ομίλου Vodafone δήλωσε σχετικά: «Το Open RAN έχει τη δύναμη να ενθαρρύνει την ευρωπαϊκή τεχνολογική καινοτομία, χρησιμοποιώντας την τεχνογνωσία των εταιρειών που το αναπτύσσουν και των κυβερνήσεων που την υποστηρίζουν. Το άνοιγμα της αγοράς σε νέους προμηθευτές, με τη φιλοδοξία μας και την στήριξη των κρατών, θα συνεπάγεται ταχύτερη ανάπτυξη του 5G, εξοικονόμηση του κόστους στην αποτελεσματικότητα του δικτύου και υπηρεσίες διεθνούς επιπέδου. Παραμένουμε δεσμευμένοι στην ανάπτυξη του προγράμματος Open RAN σε ολόκληρη την Ευρώπη και το επεκτείνουμε ακόμη περισσότερο. Στόχος μας είναι να ανοίξουμε εργαστήρια έρευνας και ανάπτυξης, βοηθώντας νέους, μικρότερους προμηθευτές να δημιουργήσουν τα δικά τους προϊόντα. Αλλά για να το πράξουμε αυτό, χρειαζόμαστε ένα υποστηρικτικό επενδυτικό περιβάλλον και πολιτική στήριξη, και καλούμε τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να συνεργαστούν μαζί μας στη δημιουργία του οικοσυστήματος Open RAN».

Ο Enrique Blanco, chief technology & information officer (CTIO) της Telefónica, δήλωσε: «Το Open RAN είναι η φυσική εξέλιξη των τεχνολογιών ασύρματης πρόσβασης και θα είναι κομβικής σημασίας για τα δίκτυα 5G. Η Telefónica θεωρεί ότι το σύνολο του κλάδου πρέπει να συνεργαστεί για να γίνουν πραγματικότητα. Είμαι ενθουσιασμένος που συνεργάζομαι με μεγάλους Ευρωπαίους παρόχους για την προώθηση μιας ανοικτής τεχνολογίας που θα συμβάλλει στην ενίσχυση της ευελιξίας, της αποτελεσματικότητας και της ασφάλειας των δικτύων μας. Πρόκειται για μια εξαιρετική ευκαιρία ώστε ο ευρωπαϊκός κλάδος όχι μόνο να προωθήσει την ανάπτυξη του 5G αλλά και να συμμετάσχει στη βιώσιμη τεχνολογική του ανάπτυξη». 

Ο Michaël Trabbia, chief technology & information officer (CTIO) της Orange, σχολίασε: «Το Open RAN είναι η επόμενη σημαντική εξέλιξη των ραδιοδικτύων 5G. Η Orange πιστεύει ότι αποτελεί σημαντική ευκαιρία προκειμένου οι υπάρχοντες και οι αναδυόμενοι Ευρωπαίοι πάροχοι να αναπτύξουν προϊόντα και υπηρεσίες με βάση το O-RAN, ξεκινώντας από εσωτερικούς χώρους και απομακρυσμένες περιοχές. Η εξέλιξη αυτή πρέπει να στηριχθεί από ένα ευρύ ευρωπαϊκό οικοσύστημα (πανεπιστήμια και ερευνητές, προγραμματιστές λογισμικού, πάροχους εξοπλισμού, integrators τεχνολογιών, δημόσια χρηματοδότηση για έρευνα και ανάπτυξη), καθώς συνιστά μοναδική ευκαιρία για την ενίσχυση της ευρωπαϊκής ανταγωνιστικότητας και ηγεσίας στην παγκόσμια αγορά».

«Το Open RAN αφορά την καινοτομία του δικτύου, την ευελιξία και την ταχύτερη ανάπτυξή του. Η Deutsche Telekom έχει δεσμευτεί για την προώθηση, την ανάπτυξη και την υιοθέτησή του, ώστε να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία δικτύου για τους πελάτες μας. Για να εκμεταλλευτούμε αυτήν την ευκαιρία, είναι σημαντικό να ενώσουμε τις δυνάμεις μας με τους κορυφαίους Ευρωπαίους εταίρους μας, προκειμένου να προωθήσουμε ένα ευρύ, ανταγωνιστικό και ασφαλές οικοσύστημα 4G / 5G βασισμένο σε λύσεις Open RAN», δήλωσε η Claudia Nemat, διευθύντρια τεχνολογίας της Deutsche Telekom. «Μέσω των ανοιχτών labs και των δραστηριοτήτων μας στις κοινότητες, διευκολύνουμε τους μικρότερους παίκτες να εισέλθουν στην αγορά με τις δικές τους λύσεις. Για να αξιοποιήσουμε το θεμελιώδες αυτό έργο, ζητούμε την κυβερνητική στήριξη και χρηματοδότηση για κοινοτικές δραστηριότητες που θα ενισχύσουν το ευρωπαϊκό οικοσύστημα και την ηγεσία στο 5G

Η ανάπτυξη και εφαρμογή του Open RAN αναμένεται κατά γενική εκτίμηση να έχει θετικό αντίκτυπο στην ευρωπαϊκή αγορά τηλεπικοινωνιών. Στα παραδοσιακά ραδιοδίκτυα, τα δίκτυα αναπτύσσονται χρησιμοποιώντας ολοκληρωμένες θέσεις κυψέλης, όπου το ραδιοδίκτυο, ο εξοπλισμός και το λογισμικό παρέχονται από έναν μόνο προμηθευτή ως μία κλειστή λύση. Οι πάροχοι κινητής τηλεφωνίας επανεξετάζουν σήμερα τον τρόπο ανάπτυξης των δικτύων τους.

Με το Open RAN, η βιομηχανία πλέον στρέφεται προς πρότυπα και τεχνικές προδιαγραφές που καθορίζουν ανοιχτές διεπαφές εντός του ραδιοσυστήματος, συμπεριλαμβανομένου του εξοπλισμού και του λογισμικού, έτσι ώστε τα δίκτυα να μπορούν να αναπτυχθούν και να λειτουργήσουν με βάση ανάμικτα στοιχεία από διαφορετικούς προμηθευτές. Οι πάροχοι θα είναι σε θέση να αξιοποιήσουν την καινοτομία των προμηθευτών για να βελτιώσουν την οικονομική αποδοτικότητα και να παρέχουν πιο ευέλικτα προσαρμοσμένες υπηρεσίες, καλύπτοντας τις εξελισσόμενες απαιτήσεις των πελατών.

Η εισαγωγή του Open RAN, η εικονικοποίηση και ο αυτοματοποίηση θα καταστήσουν εφικτή μια θεμελιώδη αλλαγή στον τρόπο με τον οποίο οι πάροχοι διαχειρίζονται δίκτυα και παρέχουν υπηρεσίες. Διότι οι πάροχοι θα μπορούν να προσθέτουν ή να διανέμουν τη χωρητικότητα των δικτύων πιο γρήγορα για τους τελικούς χρήστες, να επιλύουν αυτόματα προβλήματα που προκύπτουν από περιστατικά στο δίκτυο ή να παρέχουν υπηρεσίες προς τις επιχειρήσεις για την Τέταρτη Βιομηχανική επανάσταση.

Οι τέσσερις πάροχοι θεωρούν ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και οι εθνικές κυβερνήσεις πρέπει να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο για την προώθηση και την ανάπτυξη του οικοσυστήματος Ανοικτών Δικτύων Ασύρματης Πρόσβασης, μέσω της χρηματοδότησης εγκαταστάσεων, έρευνας και ανάπτυξης, ανοικτών εργαστηρίων δοκιμών και της κινητροδότησης της ποικιλομορφίας της εφοδιαστικής αλυσίδας, μέσω της μείωσης των εμποδίων εισόδου για μικρούς προμηθευτές στην αγορά και νεοφυείς επιχειρήσεις, που μπορούν να ωφεληθούν από αυτά τα labs για την πιστοποίηση ανοιχτών και διαλειτουργικών λύσεων.

Σχετικά άρθρα

Η ESET δημιουργεί ειδικό τμήμα για μεγάλες επιχειρήσεις και οργανισμούς

Giorgos Athanassiadis

Νέες υπηρεσίες HOL Cloud

ntiliakos

Επιστροφή στο μέλλον με σφραγίδα Microsoft

Channel-Manager

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία χρήσης. Αποδοχή Περισσότερα