15.7 C
Athens
29/03/2024
Biztech

Νέος κολοσσός στο χώρο της αποθήκευσης ενέργειας

Η γερμανική Siemens και η αμερικανική AES Corporation ανακοίνωσαν τη συνεργασία τους με στόχο τη δημιουργία μιας νέας παγκόσμιας εταιρείας λύσεων αποθήκευσης ενέργειας βασισμένες σε τεχνολογία μπαταρίας με την επωνυμία Fluence.

Όπως θα δούμε παρακάτω, η συγκεκριμένη -εναλλακτική θα λέγαμε από άποψη τεχνολογίας- αγορά αναμένεται να λάβει πολύ μεγάλες διαστάσεις το επόμενο διάστημα εντείνοντας τον ανταγωνισμό. Έτσι, η νέα εταιρεία θα έχει να αντιμετωπίσει μεταξύ άλλων και την Tesla του Elon Musk, η οποία το τελευταίο διάστημα πραγματοποιεί τεράστιες επενδύσεις στο χώρο της αποθήκευσης ενέργειας με μπαταρίες βιομηχανικής και οικιακής κλίμακας.

 

Η τεχνογνωσία των δύο εταιριών

 

Καθεμία από τις πλατφόρμες τεχνολογίας Advancion της AES και Siestorage της Siemens υποστηρίζει ένα πλήθος εφαρμογών αποθήκευσης ενέργειας, που αντιπροσωπεύουν από κοινού μια κορυφαία για τον κλάδο σειρά επιλογών για τους πελάτες. Η Siemens φέρνει την εμπειρία της σε εφαρμογές μικροσυστημάτων και νησιωτικών εφαρμογών, στην ανανεώσιμη υβριδική τεχνολογία, στη δυνατότητα επανεκκίνησης από ολική διακοπή  (black-start capability) και στην εξομάλυνση της καταναλωτικής ζήτησης στις ώρες αιχμής (consumer peak shaving). Η AES φέρει την πλούσια τεχνογνωσία της σε μεγάλης κλίμακας λύσεις αποθήκευσης ενέργειας βασισμένη σε μπαταρίες για ευέλικτη δυναμικότητα αιχμής (peaking capacity), σε βοηθητικές υπηρεσίες όπως η ρύθμιση συχνότητας, η αξιοπιστία μετάδοσης και διανομής και εφαρμογές ενσωμάτωσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

 

Η Fluence θα λειτουργήσει ανεξάρτητα από τις μητρικές της εταιρείες, οι οποίες θα έχουν από κοινού έλεγχο της εταιρείας, με κάθε μία να κατέχει από το 50%. Η παγκόσμια έδρα της Fluence θα βρίσκεται στην Ουάσιγκτον DC, με επιπλέον γραφεία στο Erlangen της Γερμανίας και σε επιλεγμένες πόλεις παγκοσμίως. Η συμφωνία αναμένεται να κλείσει κατά το τέταρτο τρίμηνο του ημερολογιακού έτους 2017, καθώς υπόκειται σε ρυθμιστικές και άλλες εγκρίσεις.

 

Αξίζει να σημειώσουμε ότι σύμφωνα με τη Navigant Research, οι δύο εταιρείες κατατάσσονται μεταξύ των κορυφαίων φορέων που δραστηριοποιούνται στην αποθήκευση ενέργειας παγκοσμίως. Μαζί έχουν αναπτύξει ή αναλάβει 48 έργα συνολικής ισχύος 463 MW, σε 13 χώρες, συμπεριλαμβανομένου του μεγαλύτερου έργου αποθήκευσης ενέργειας με μπαταρίες ιόντων λιθίου κοντά στο Σαν Ντιέγκο, στην Καλιφόρνια. Η συγκεκριμένη εγκατάσταση διαθέτει ισχύ 30MW και δυνατότητα αποθήκευσης 120MWh ενέργειας, εξυπηρετώντας 20.000 πελάτες για τέσσερεις ώρες και μάλιστα είναι μεγαλύτερη από την αντίστοιχη της Tesla που βρίσκεται επίσης στην Καλιφόρνια.

 

Μια αγορά με τεράστια προοπτική

 

Σύμφωνα με το IHS Markit ο τομέας αποθήκευσης ενέργειας συνδεδεμένης σε δίκτυο αναμένεται να επεκταθεί από μια εγκατεστημένη χωρητικότητα τριών gigawatts (GW) στο τέλος του 2016 στα 28 GW μέχρι το 2022, που ισοδυναμεί με την ισχύ που καταναλώνεται από 18,6 εκατομμύρια νοικοκυριά.

Με την ενσωμάτωση της αποθήκευσης ενέργειας στο δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας, οι ηλεκτρικές εταιρείες και οι κοινότητες σε όλο τον κόσμο θα βελτιστοποιήσουν τις επενδύσεις τους σε υποδομές, θα αυξήσουν την ευελιξία και την ανθεκτικότητα του δικτύου και θα επιταχύνουν την αποδοτική ενσωμάτωση της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές.

Σχετικά άρθρα

Ήρθαν τα νέα ηλεκτρικά πατίνια P Series από την Segway – Ninebot

Giorgos Athanassiadis

Η Tesla στη διεθνή έκθεση θέρμανσης & κλιματισμού στη Μαδρίτη

Giorgos Athanassiadis

Τα smartphones οδηγούν σε κέρδη την LG

Kitriniaris

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία χρήσης. Αποδοχή Περισσότερα