19/04/2024
Biztech

Μόνο τα detachables διασώθηκαν από τα PCs

Για πρώτη φορά μετά το 2008 η παγκόσμια αγορά PCs έπεσε κάτω από τα 300 εκατομμύρια τεμάχια το 2015, ακολουθώντας την πορεία ενός κύκλου που έχει ανοίξει τα τελευταία χρόνια και που απ’ ότι φαίνεται θα καταλήξει στην επικράτηση νέων form factors, όπως τα detachables. Αυτά είναι τα βασικά συμπεράσματα όπως προκύπτουν από το χθεσινό report της IDC για τα PCs, τόσο σε επίπεδο δ’ τριμήνου όσο και σε ετήσια βάση.

 

Οι πωλήσεις PCs δεν μπόρεσαν να ενισχυθούν επαρκώς ούτε κατά την περίοδο των Χριστουγέννων, με αποτέλεσμα το δ’ τρίμηνο του 2015 να είναι το χειρότερο στην ιστορία, καταγράφοντας μείωση πωλήσεων -10,6%, στα 71,9 εκατομμύρια τεμάχια. Αντίστοιχα, στο σύνολο του 2015 η πτώση των πωλήσεων επίσης διψήφια και συγκεκριμένα -10,4%. Έτσι, στο σύνολο του 2015 πωλήθηκαν 276 εκατομμύρια PCs, από 308 εκατομμύρια στο σύνολο του 2014.

idc4

Τα αίτια της πτώσης, σύμφωνα με την IDC, είναι αρκετά: μεγαλύτερος κύκλος ζωής των υφιστάμενων PCs, ανταγωνισμός από τα tablets (παρά την πτώση και της συγκεκριμένης αγοράς), κοινωνικές εξελίξεις στην ΕΜΕΑ (εδώ πιθανόν περιλαμβάνονται και οι εξελίξεις του τελευταίου έτους στη χώρα μας) και στην Ασία που οδήγησαν σε
idc2disruption τις αγορές.

 

Η IDC βλέπει, για μια ακόμα φορά, ως τον μόνο ανερχόμενο παίκτη της αγοράς τα detachable tablets, τα οποία ωστόσο μετρούνται σε άλλη κατηγορία. Οι αναλυτές της IDC βλέπουν στη συγκεκριμένη προϊοντική κατηγορία έναν δυνατό παίκτη που ακόμα, όμως, έχει μικρή καταναλωτική βάση και δεν μπορεί να κάνει τη διαφορά. Αν ωστόσο οι πωλήσεις των συγκεκριμένων συσκευών προστίθεντο στα PCs, η πτώση της αγοράς θα περιοριζόταν από το -10,4% στο -5% για το δ’ τρίμηνο και από -10,6% στο -7,5% για το σύνολο του 2015. Μάλιστα, οι αναλυτές της IDC προβλέπουν ότι τα deatachebles θα κάνουν ακόμη πιο αισθητή την παρουσία τους, οδηγώντας υπό προϋποθέσεις την αγορά PCs σε θετικό ρυθμό ανάπτυξης, 1% έως 2%.

idc1

Σε επίπεδο κατασκευαστών, η Lenovo παρέμεινε σταθερά πρώτη με μερίδιο αγοράς πάνω από 20%. Στα αξιοσημείωτα γεγονότα περιλαμβάνονται οι πολύ καλές πωλήσεις της ASUS το δ’ τρίμηνο του 2015 – οι καλύτερες από το 2012 – καθώς και το συνολικά ανοδικό προφίλ της Apple σε όλη τη διάρκεια του 2015.

 

Το BizTech.gr χρησιμοποιεί συνδέσεις Vodafone Internet 4Sharing για να σας φέρνει πάντα πρώτο κάθε εξέλιξη

Σχετικά άρθρα

Η HP παρουσίασε τους νέους all-in-one PCs ενισχυμένους με HP Presence

Λύρας Πάρης

Intelligent Data λύσεις της HPE για business continuity

Giorgos Athanassiadis

Έρχεται το Office για iPad και Android tablets;

Kitriniaris

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία χρήσης. Αποδοχή Περισσότερα